Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВідео ролики → Будівництво корвета зірване. Що втрачає Україна

Будівництво корвета зірване. Що втрачає Україна

12.06.2018, 19:03
  Будівництво українського корвета Володимир Великий, який мав стати першим з чотирьох кораблів проекту 58250, знову зривається.   Влада виділила на будівництво корвета 1,4 мільярда гривень. Але минулого тижня командувач Військово-морських сил України віце-адмірал Ігор Воронченко заявив, що таких коштів немає.   Це несе загрози не тільки українським ВМС, а й означає чималі втрати для держбюджету. Корреспондент.net розбирався в ситуації.   Чергове відродження і зрив корвета   Розробка перспективного багатофункціонального бойового корабля проекту 58250 була завершена в Миколаївському проектному центрі кораблебудування ще у 2008 році, а у 2011 році відбулася закладка першого корвета.   Спуск на воду очікувався у 2012 році, але корабель так і не був добудований. Планувалося побудувати 12 корветів до 2026 року, але згодом серія скоротилася до чотирьох кораблів.   Варяг з України. У флагмана ВМС КНР знайшли дефект     Восени 2017 року Україна вирішила відновити будівництво проекту 58250, а перший корабель було вирішено здати у 2022 році. Зараз готово близько 70 відсотків корпусу судна.   На початку 2018 року на будівництво корвета Володимир Великий виділили 1,4 мільярда доларів. Вартість одного такого корвета - 300 мільйонів доларів.   За словами Воронченка, майбутній корвет не тільки відповідає найсучаснішим зразкам подібних озброєнь у сусідніх з Україною державах, його будівництво дозволить дати поштовх для роботи українського військово-промислового комплексу, надавши роботу близько 9 тисячам працівників Миколаєва та інших міст.   Дивіться фото: Будівництво корвета зірване. Що втрачає Україна
  Втрати України через Володимира Великого   Командувач Військово-морських сил 5 червня заявив, що вся українська галузь військового кораблебудування може колапсувати, якщо програма будівництва корветів проекту 58250 залишиться без фінансування.   За словами віце-адмірала, усі мужі державні підписують постанови, але підрахунок коштів ведеться після підписання паперів. Воронченко додав, що два тижні тому надійшла постанова: у Міністерства оборони України немає грошей для фінансування корветів.   Командувач ВМС ЗСУ заявив, що він звертався до президента Петра Порошенка, міністра оборони Степана Полторака, начальника генштабу ЗСУ Віктора Муженка і багатьох депутатів Верховної Ради, щоб знайти необхідні кошти.   Візьмуть за пару днів. Расмуссен оцінив ЗС України   Окрім втрати 9 тисяч робочих місць на 200 підприємствах, зарубіжні партнери України, які очікують зеленого світла по корвету, можуть відвернутися від Києва.   Більш того, зрив будівництва може обернутися для України штрафами і, відповідно, втратами для держбюджету.   Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець заявив DW, що одним з головних ризиків є те, що робота над корветом дозволить українським конструкторам і виробникам розробити і використовувати на практиці деякі так звані модульні рішення, необхідні для реалізації інших, більш дрібних проектів.   Зокрема, ракети Лань, які мали стати частиною москитного флоту України (так називається тактика, коли проти одного великого судна виступають декілька легших).   Також українська сторона не виконає своїх зобов'язань перед іноземними компаніями, які постачають для корвета більшу частину обладнання і озброєння для Володимира Великого. Загальна сума штрафних санкцій можна зіставити із сумою, необхідною для побудови цілого судна.   Український флот пішов разом з Кримом   Три чверті флоту Україна втратила у 2014 році внаслідок анексії Криму Росією - разом з головними базами ВМСУ і кораблями, катерами і допоміжними суднами.   До анексії в складі ВМС України були один фрегат, підводний човен, чотири корвети і 26 допоміжних кораблів. Після переговорів Росія повернула частину кораблів, проте тільки ті, які були не в найкращому стані.   "На період анексії Криму з 8 бойових кораблів був не в ходу тільки один ВДК (великий десантний корабель) Ольшанський. Там була потреба в ремонті головних двигунів", - говорив Воронченко.   Командувач ВМС розповів, що корвети Тернопіль, Придніпров'я і Хмельницький, корабель управління Славутич, тральщики Черкаси і Чернігів були на ходу; протичовновий корвет Луцьк був у ремонті, а підводний човен Запоріжжя був відремонтований на 70 відсотків.

Дивіться фото: Будівництво корвета зірване. Що втрачає Україна

Він також уточнив, що в анексованому Криму залишалося техніки на два батальйони БМП і два батальйони БТР, з яких п'ята частина підлягала ремонту. Також були готові сім дивізіонів артилерії і чотири мінометні батареї.   Сьогодні до складу ВМСУ входять фрегат Гетьман Сагайдачний (флагман), корвет Вінниця, ракетний катер Прилуки, шість артилерійських катерів, корабель управління Донбас, малий розвідувальний корабель Переяслав, середній десантний корабель Юрій Олефіренко і близько 30 суден і катерів забезпечення.   Також ВМСУ включають бригаду і декілька окремих батальйонів морської піхоти та інші наземні частини.   У минулому році до складу флоту мали би стати чотири бронекатери типу Гюрза-М, два десантно-штурмових катери типу Кентавр і одне судно спецпризначення.   Бронекатери зараз проходять випробування. Гюрза-М оснащений бойовим модулем з автоматичним знаряддям, автоматичним гранатометом і 7,62-мм кулеметом, а також двома протитанковими ракетними комплексами Бар'єр з лазерною системою наведення.   Окрім того, до 2020 року до складу ВМСУ мають увійти три ракетних катери проекту Лань. За оцінками експертів, Україні потрібно не менше 20-25 таких кораблів, щоб вирішувати хоча б найелементарніші завдання щодо захисту акваторії.   Три роки тому США заявили, що дарують Україні два катери Айленд, проте вони досі в порту Балтимора.


ВМС України - якір у рейтингу армій   У середині квітня був опублікований Глобальний індекс військової могутності Global Firepower, у якому Україна піднялася на одну сходинку серед найсильніших армій у світі і посіла 8-е місце серед європейських армій.   Однак українські війська однаково залишилися значно нижче, ніж до початку АТО на Донбасі, незважаючи на бойовий досвід і реформи.   Збройні сили України в рейтингу за 2018 рік посіли 29-е місце серед 136 країн. Однак до 2014 року Україна в рейтингу Global Firepower мала 21-е місце.   Індекс складається на основі 55 критеріїв, які визначають, наскільки та чи інша країна зможе вести бойові дії на суші, з моря і повітря. У системі підрахунків є бонуси і штрафи. Наприклад, штраф не буде накладено, якщо країна, у якої немає виходу до моря, не розвиватиме морські сили, і навпаки.   Військово-морські сили стали одним з тих якорів, які тягнуть Україну вниз рейтингу. Детально в матеріалі: Україна в рейтингу армій. Чому нижче, ніж до АТО.   Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.

Джерело "korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
299