Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Росія отримала мир. Медведєв про війну з Грузією

Росія отримала мир. Медведєв про війну з Грузією

07.08.2018, 14:50

У ніч з 7 на 8 серпня 2008 року грузинські військові увійшли до Цхінвалі невизнаної Південної Осетії, але були вибиті з нього російською армією, яка увійшла углиб території Грузії і зупинилася під Тбілісі.

Підсумком першої війни на європейському континенті в 21 столітті, яка тривала п'ять днів, стало вигідне для Росії перемир'я і віддалення вступу Грузії в НАТО.

Напередодні річниці конфлікту в Грузії почалися військові навчання з країнами Північноатлантичного альянсу. Підрозділи американської армії пройшли маршем через всю Грузію уздовж адміністративного кордону з Південною Осетією, де дислоковані війська РФ.


З нагоди десятиліття війни між Росією і Грузією Дмитро Медведєв, який в той час займав посаду російського президента, дав інтерв'ю Коммерсанту. Корреспондент.net розповідає подробиці.
 
Винен Саакашвілі

Якби не безвідповідальна, аморальна, злочинна поведінка Саакашвілі (президент Грузії 2008-2013 - ред.) і його поплічників, жодної війни б не було. Так, там в той період був високий рівень напруженості. Вона, власне, виникла не в 2008 році, а в 1991.

Тому корінь проблем, звичайно, полягає в тому, що було в 1990-ті роки, в тих рішеннях, які приймала в ... Тбілісі і які не були прийняті ні в Абхазії, ні в Південній Осетії. Внаслідок цього виник конфлікт, були введені миротворці.

У 2008 році уряд Грузії на чолі з президентом дав зелене світло агресії, і сталося те, що сталося... Це, безумовно, було суб'єктивним вибором Саакашвілі і його оточення.
 
Покровителі зі США

...Саакашвілі демонстрував всіляке бажання щось обговорювати, розвивати (відносини з Росією - ред.), а потім якось зник... З початку липня 2008 року він пішов зі зв'язку. Я тоді не надав цьому великого значення, але тепер схильний вважати, що це вже була вироблена лінія.

Він, з одного боку, сподівався, що новий керівник РФ займе якусь іншу позицію у взаєминах з його урядом і з ним особисто. Іншими словами, просто не буде втручатися в ті процеси, які будуть там йти.

А з іншого боку, я думаю, на той час він уже провів повномасштабні консультації зі своїми покровителями - в даному випадку йдеться перш за все про США.

Визнання незалежності

Я певний час думав і дійшов висновку, що нічого кращого, ніж визнати незалежність двох цих утворень (Абхазії та Південної Осетії ред.), цілком ймовірно, запропонувати неможливо. Я керувався перш за все тим, щоб зберегти міцний мир на майбутнє...

А з урахуванням того, що на чолі Грузії в той період стояла така незбалансована в психічному сенсі людина, як Михайло Саакашвілі, іншого варіанту просто не було... Я впевнений, що інше керівництво просто не прийняло б такого потворного рішення про напад на людей похилого віку та дітей, напад на російських миротворців і, по суті, оголошення війни РФ.

Розгромити Грузію не планували

[Російські танки зупинилися за кілька десятків кілометрів від Тбілісі], тому що мета була в тому, щоб вибити грузинські війська з Цхінвалі, навести лад. І запобігти можливості подальшої ескалації насильства, тобто військових дій.

Мета не зводилася до того, щоб розгромити Грузію або стратити Саакашвілі. Я вважаю, що я правильно вчинив, коли прийняв рішення про те, щоб проявити стриманість і не форсувати подальші дії.

У підсумку це дало нам можливість заспокоїти ситуацію не тільки в Грузії, Осетії і Абхазії, але і вийти на досить спокійні відносини з ЄС та іншими країнами. Якщо ви пам'ятаєте, в той період, попри досить жорстку реакцію, в підсумку ми досить швидко змогли домовитися... Найголовніше - був зроблений висновок, що агресію почала Грузія.

І цього вже з історії не викреслити. Але я не вважав правильним цей градус, що називається, протистояння підтримувати...

Ситуація в Україні інша

Ъ: Тоді дійсно багатьох вразило, наскільки швидко нормалізувалися відносини Росії і Заходу... І зараз ми спостерігаємо чергову кризу у відносинах Росії і Заходу, пов'язану вже в першу чергу з Україною або що почалася з України. Так чому в той період наслідки були так швидко подолані, а зараз досі не вдається цього зробити, і Росія, і Захід стоять в цьому клінчі?

- Це різні ситуації. І люди там інші вже працюють: наші партнери абсолютно іншу позицію займають. Але найголовніше - що це просто принципово різні історії.

Хоча, скажімо прямо, позиція російської сторони полягає в тому, що і стосовно подій, які трапилися в Україні, якби наші партнери проявили велику кооперабельність, якби вони не намагалися відразу перевести стрілки на РФ, а проявили б кращу збалансованість, як це, наприклад, було в 2008 році, ситуація була б набагато простішою.

 
Росія отримала мир

- Росія отримала головне - мир. Ми змогли захистити своїх громадян - їх багато, громадян Російської Федерації, які живуть і в Абхазії, і в Південній Осетії.

І у нас не болить постійно голова про те, що в якийсь момент буде черговий напад, нам доведеться втручатися, захищати наших громадян, захищати нашу безпеку, давати якусь відповідь. В результаті просто в регіоні все зрозуміло. І це найголовніше.

Росія проти НАТО

Ми були свідками того, як руйнувалися Радянський Союз і Варшавський договір. Водночас збереглося НАТО, яке з усіх боків намагається оточити РФ...

Зараз немає ситуації, коли існують два блоки, що перебувають в стані протистояння, що перебувають в прямому, по суті, конфлікті, як це було за часів існування Варшавського договору і НАТО. А НАТО продовжує діяти.

І НАТО не просто продовжує існувати, воно розширюється і все більшу кількість країн намагається залучати до Північноатлантичного альянсу.

Ми до цього не можемо ставитися байдуже, тому що ніхто не скасовував ядерного паритету в світі, ніхто не скасовував того, що для воєначальників вкрай важливо розуміти співвідношення між стратегічними ядерними силами різних держав.

А держави НАТО, що б там не говорили наші колеги з цього альянсу, все одно розглядають РФ як потенційного супротивника. І цілком очевидно, що їхні військові можливості, включаючи ядерну тріаду, націлені на Російську Федерацію. Це, на жаль, факт.

Відповідно, і ми повинні розуміти, що можемо протиставити в цій ситуації. І коли кільце навколо нашої країни починає стискатися - а кількість країн, які входять в НАТО, все збільшується і збільшується, - це нас не може не турбувати...

Розширення НАТО - це безумовна загроза Російської Федерації. І це безумовний виклик.
 
Грузія в НАТО спровокує конфлікт

Відносно недавно було прийнято чергове рішення про те, що Грузію чекають і приймуть до Північноатлантичного альянсу. Як це можна прокоментувати? Це абсолютно безвідповідальна позиція. Це просто загроза миру.

Ми всі розуміємо, що на території Грузії існує певна напруга, що Грузія розглядає суміжні території, або, з нашої точки зору, держави, як свої. Значить, є неврегульований територіальний конфлікт, незалежно від того, на якій позиції ми перебуваємо.

І таку країну, таку державу візьмуть до військового блоку? Ми розуміємо, чим це загрожує? Це може спровокувати страшний конфлікт. Незрозуміло, навіщо це треба.

Це може привести до потенційного конфлікту (з Росією - ред.), без всякого сумніву, тому що для нас Абхазія і Південна Осетія - це самостійні держави, з якими у нас дружні стосунки, і держави, в яких перебувають наші військові бази.

І ми розуміємо, що якщо інша країна розглядає їх як свою територію, то це може привести до дуже тяжких наслідків. Тому я сподіваюся, що у керівництва НАТО вистачить все-таки кмітливості нічого не робити в цьому напрямку.
 
Росія готова помиритися з Грузією

Якщо говорити про кар'єру Саакашвілі, то вона, ймовірно, в Грузії завершена, що, мені здається, дуже добре для самої Грузії. А з новим керівництвом ми готові вибудовувати відносини.

Дипломатичні відносини можуть бути відновлені, не ми їх руйнували. Якщо грузинські колеги будуть готові до того, щоб їх відновити, ми, природно, заперечувати не будемо.

За останні роки відбулася суттєва активізація торгово-економічного співробітництва, туристичного спілкування, літаки літають, люди приїжджають до Грузії відпочивати. Загалом, все це, безумовно, в плюс.

У підсумку, я сподіваюся, це буде сприяти і нормалізації політичних контактів, і відновленню повноцінного діалогу між Москвою і Тбілісі.
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
 

Джерело "korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
1015