Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Єльцин збирався знести мавзолей Леніна - екс-прем'єр РФ

Єльцин збирався знести мавзолей Леніна - екс-прем'єр РФ

26.04.2017, 15:23
Борис Єльцин, перебуваючи на посаді президента Росії, хотів знести мавзолей Володимира Леніна. Про це розповів колишній прем'єр-міністр РФ Сергій Степашин в інтерв'ю журналу Історик, передає Интерфакс.

За словами Степашина, в 1998 році Єльцин доручив йому знести мавзолей, коли той очолював МВС Росії і перебував у відрядженні в Британії.

"Прилітаю, йду до нього, і вже в кабінеті Єльцин говорить: "Сергію Вадимовичу, я прийняв рішення - зносимо мавзолей Леніна". Я кажу: "Ну добре, а МВС тут причому?" Він уточнює, що МВС має забезпечити порядок", - згадує екс-прем'єр.

Він зазначив, що став переконувати Єльцина відмовитися від цієї ідеї.

"Добре, - кажу, - завдання я зрозумів, я - міністр і повинен виконувати накази верховного головнокомандувача. Єдине, Борисе Миколайовичу, що не гарантую, що після цього акту я залишуся міністром, а ви - президентом... Єльцин побурчав, але мої аргументи почув", - розповів Степашин.
Забальзамоване тіло вождя російської революції Володимира Леніна зберігається в мавзолеї більш ніж 90 років.

За даними останнього опитування Левада-центру, більше половини росіян вважають, що тіло Леніна треба поховати, однак близько третини респондентів впевнені, що його останки слід залишити в мавзолеї.

Минулого тижня представники ЛДПР і "Единой России" внесли до Держдуми законопроект, що пропонує створити міжвідомчу комісію для перепоховання Леніна з мавзолею. Однак пізніше представники парламентської більшості свої підписи під законопроектом відкликали.

На думку президента Росії Володимира Путіна, мавзолей Леніна має зв'язки з російськими історичними і релігійними традиціями. Тіло Леніна він порівняв з мощами святих у Києво-Печерській лаврі.

Путін також говорить, що поховання тіла Леніна може розділити російське суспільство.

Путін звинуватив Леніна в розвалі СРСР

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
220