Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Мінкультури РФ: Шевченко ніколи не жив у знесеному будинку

Мінкультури РФ: Шевченко ніколи не жив у знесеному будинку

26.02.2016, 11:46
Поет Тарас Шевченко ніколи не жив у "Будинку Тараса Шевченка", який знесли в Оренбурзі. Об'єкт був визнаний пам'ятником культури помилково, повідомили ТАСС в міністерстві культури Оренбурзької області.

"Експерти встановили, що даний об'єкт культурної спадщини не володів тими історико-культурними характеристиками, на підставі яких він був прийнятий постановою Ради Міністрів Української РСР від 04.12.1974 № 624 на державну охорону як пам'ятка республіканського значення. Поет ніколи не проживав в цьому будинку" , - повідомив представник міністерства.

Він додав, що губернатор Оренбурзької області в 2011 році звертався в Мінкультури РФ з питання про виключення цього будинку з єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини РФ. "Міністерством культури РФ питання вирішено не було", - уточнив співрозмовник агентства.

Нагадаємо, про знесення "Будинку Тараса Шевченка" повідомив 24 лютого міністр культури України В'ячеслав Кириленко. За його словами, це сталося незважаючи на те, що будинок був пам'яткою архітектури, і на ньому був відповідний охоронний номер. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив МЗС та Мінкультури проінформувати про подію ЮНЕСКО.

В Оренбурзі за фактом знесення "Будинку Тараса Шевченка" було порушено кримінальну справу за статтею КК РФ "Знищення або пошкодження об'єктів культурної спадщини".

Старий будинок у провулку Шевченка в Оренбурзі, на якому була встановлена ??табличка, де було написано, що тут бував Шевченко в 1849-1850 рр., зніс його власник влітку 2015 року. Він через суд домігся виключення будівлі з реєстру історичних пам'яток.

У Запорізькій області знесли пам'ятник Шевченку

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
184