Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Любителів "розумних" цитат перевірили на інтелект

Любителів "розумних" цитат перевірили на інтелект

05.12.2015, 16:08
Любителі "розумних" цитат володіють низьким рівнем інтелекту і частіше довіряють неперевіреній інформації, стверджують учені з Університету Уоторла.
Дослідник Гордон Пеннікук разом зі своїми колегами протестував 300 осіб на предмет псевдоінтелектуальної інформації.
Під час експерименту вчені пропонували респондентам висловлювання зі спеціального сайту, який генерує псевдоінтелектуальні цитати, такі як "Приховане значення формує незрівнянну абстрактну красу" або "Ми на перехресті змін і бажань".
Учасники оцінювали висловлювання за шкалою від 1 до 5 балів. Виявилося, що високий бал може набрати навіть простий набір слів, а вищенаведені цитати 27 відсотків назвали "глибокими" і "дуже глибокими".
Вплив соцмереж на зовнішній вигляд
Після цього вчені провели другий етап експерименту, під час якого учасники оцінювали псевдоінтелектуальні висловлювання, сказані справжніми людьми.
"Божественні почуття, такі як любов, співчуття, радість і спокій, не залежать від зовнішніх факторів. Вони - якості нашої душі", - написав американський лікар і публіцист Діпак Чопра у своєму Twitter.
Варто зазначити, що наукове співтовариство критично сприймає праці Чопри, бо вважає, що викладені в них ідеї перешкоджають нормальному лікуванню.
Однак респонденти високо оцінили ці висловлювання.
Вчені окремо розглянули персональні якості опитуваних і попросили відповісти на запитання про себе і про світ, який їх оточує.
З’ясувалося, що інтелект любителів "розумних" цитат не дуже високий, і вони часто вірять теоріям змов, альтернативній медицині і в історії про паранормальні явища.
Влітку команда інших учених з'ясувала, як коментарі в соцмережах впливають на думку користувачів: негативні висловлювання знижують довіру до статті, водночас позитивні коментарі і велика кількість "лайків" істотного ефекту теж не дають.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
260