Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Ракети-невидимки Росії дебютували в Сирії - NI

Ракети-невидимки Росії дебютували в Сирії - NI

19.11.2015, 16:27
Учорашні авіаудари російських стратегічних бомбардувальників по об'єктах "Ісламської держави" в Сирії стали бойовим дебютом не тільки для літаків Ту-160, але і для нових російських крилатих ракет-невидимок, пише The National Interest.
На опублікованому російським Міністерством оборони відео чітко видно нову ракету Х-101, що є розробкою конструкторського бюро Веселка, яка поступово приходить на зміну крилатим ракетам Х-55 і Х-555, зазначає видання.

Нова крилата ракета володіє характеристиками малопомітності, має виключно велику дальність і представлена ??у двох варіантах. Х-101 - це неядерний варіант, і саме вона була вчора запущена по цілях в Сирії з літаків Ту-160. А ракета Х-102 має ядерний боєзаряд. За деякими західними оцінками, дальність пуску цієї ракети може становити п'ять тисяч кілометрів.

Росія запустила дві міжконтинентальні ракети

Разом з тим, російські засоби масової інформації вказують на те, що у цієї зброї є й інші, більш важливі можливості. У 2012 році газета Известия повідомила, що у неядерного варіанта ракети кругова ймовірне відхилення при дальності пуску до 10 тисяч кілометрів становить менш ніж 10 метрів.

У цій ракеті поєднується інерційне наведення і супутникова прив'язка із застосуванням російської системи ГЛОНАСС. У деяких повідомленнях вказується на те, що у ракети може бути тепловізійна інфрачервона система наведення на кінцевій ділянці траєкторії.

Потужність бойової частини ракети - близько 400 тонн у тротиловому еквіваленті. Водночас газета повідомляла, що ця зброя надійде на озброєння в 2013 році. Схоже, що так воно і було, враховуючи, що росіяни застосували Х-101 під час вчорашнього авіанальоту.

Про ракету Х-102 з ядерною боєголовкою даних дуже мало. Можна припустити, що в ядерного варіанту - як мінімум така ж дальність і такі ж характеристики малопомітності, як і у ракети в звичайному оснащенні.

Швидше за все вона буде літати на мінімальній висоті зі швидкістю 0,77 числа Маха. Потужність ядерного боєзаряду може скласти 250 кілотонн.

Найближчий американський еквівалент Х-101 і Х-102 - це високоточна стратегічна крилата ракета AGM-129, яка вже знята з озброєння. У неї був корпус зі зниженою помітністю, а дальність польоту - до 3700 кілометрів.

Наразі у ВПС США розробляється нова крилата ракета великої дальності LRSO, яка за своєю концепцією може бути схожа на Х-101 і Х-10

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
140