Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВідео ролики → Голландські торги - не вирок для боржника

Голландські торги - не вирок для боржника

05.07.2018, 17:43
Такі ситуації не рідкість у фінансових і майнових питаннях, коли, приміром, береться кредит під заставу майна, і через обставини, що склалися, не вдається впоратися з борговими зобов'язаннями.
Відбирають майно в рази швидше
Така історія сталася з Миколою Федотовим, який будучи бізнесменом середньої ланки, що достатньо міцно стояв на ногах, узяв велику позику, забезпечивши її  квартирою. Спочатку все йшло, як планувалось: отримана позика була достатнім інвестуванням  у бізнес, справа почала приносити дохід, кредит погашався, а приводу для хвилювання стосовно  закладеного "добра" не було. Проте справи  Миколи Ігоревича похитнулися, коли на горизонті з'явився бізнес-конкурент у якого модель ведення бізнесу була досконалішою.В той час як він швидко почав знімати вершки, фірма Федотова почала достатньо  швидко тонути. Як результат, це потягнуло за собою нездатність обслуговувати кредит, а з часом і втрата майна на користь фінустанови. Погіршило ситуацію той факт , що "лопнув" банк, у якому був взятий кредит. Зовсім скоро Федотов побачив, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив кредитний портфель на продаж і почав пошук нових власників для активів ліквідованого банку.
При цьому стартували продажі кредитів фізичних осіб по голландській моделі. Якщо в англійській моделі аукціонів учасники поступово підвищують ціну пропозицій, аукціони можуть не відбуватися, а лот таким чином - виставлятися до 8 разів (постійно з пониженням ціни) і одна така реалізація тривати місяцями, то голландська модель працює по-іншому.
«Голландські аукціони працюють на пониження ціни. Після оголошення стартової ціни замовником кожні 5 хвилин відбувається зниження ціни на 1% (можливо до 80% від оголошеної вартості). Перший, хто натисне кнопку "Купити" фіксує ціну. Далі йде прийом закритих ставок на підвищення ціни від інших учасників. Потім розкриваються закриті ставки і фінальну ставку може зробити учасник, який спочатку зупинив зниження ціни лота - пояснює суть торгів Дмитро Касьяненко, керуючий партнер Юридичної компанії «Касьяненко і партнери». - При цьому, крок підвищення не пов'язаний з розмірами спочатку певних кроків, тому інші учасники не завжди мають можливість спрогнозувати підвищення вартості лота, тобто і хід аукціону в цілому. Таким чином, шанс викупу активу самим же боржником, який скористався послугами професійної компанії-учасника торгів (сам позичальник або поручителі за договором не мають права викупляти заборгованість), знижується».
Чи є вихід у боржника?
Щоб уникнути такого плачевного результату, в ЮК «Касьяненко і партнери»радять, по можливості, не доводити ситуацію до голландського аукціону. Але якщо кредитний портфель, разом із заставним майном все ж виставлений на продаж Фондом гарантування вкладів, треба негайно визначитися з моделлю поведінки і виробити стратегію. Краще всього оскаржити дії Фонду гарантування і Банку і відстоювати права на майно, заручившись підтримкою досвідчених фахівців. Останні, як правило, знають відповіді на чотири ключові питання: як відмінити аукціон по реалізації активів, як відмінити результати голландського аукціону, як не допустити переоформлення предмета запоруки після проведення голландських торгів і як зберегти майно у власності в процедурі голландського аукціону?

 
«Боротися»з аукціоном допоможуть досвідчені фахівці
Не усі юридичні компанії готові взятися за подібні справи і небагато мають необхідні знання і досвід, щоб довести справу до успішного завершення. За словами експертів ЮК «Касьяненко і партнери», відміни рішень вдається добитися із-за наявності технічних проблем, некоректного відображення інформації про лот в паспорті, її невідповідності реальному положенню або порушення умов чинного законодавства. Але є ще «козирі», які «вистрілюють» найчастіше. Можу виділити декілька основних причин:
«Головні причини відміни результатів голландських аукціонів, виходячи з досвіду супроводу таких справ, що мається, можу виділити декілька, - перераховує Дмитро Касьяненко. - Переможець торгів є фінансовим поручителем; На майні є обтяження (рішенням суду заборонено його відчужувати, реєстрація неповнолітніх); Банк не мав права власності на лот/відсутність документів, що встановлювали право; Різниця між «найщедрішою»пропозицією переможця і подальшим менше, ніж 1 крок аукціону; І буває, що комісія приймає рішення про відміну результатів, навіть якщо скаржник про це не просив, через те, що договір не підписаний сторонами у встановлений термін».
Підводячи підсумок вищесказаному, в ЮК «Касьяненко і партнери» радять все ж не доводити ситуацію з кредитами, які перейшли в розряд проблемних, до голландського аукціону.
«Борги віддавати, безумовно, треба, тому якщо ви бачите, що справи не наладжуються і позика перетворюється на зашморг, постарайтеся заздалегідь знайти  кваліфікованого фахівця, який зможе вирішити для вас це питання максимально вигідно. Якщо ж ваш кредитний портфель, разом із заставним майном таки виставлений на продаж Фондом гарантування вкладів, не втрачайте самовладання, і почніть негайно діяти. Проконсультуйтеся з досвідченим профільним юристом, який зможе довести вашу справу до переможного кінця, підготуйте разом з ним усі необхідні документи, і сміливо відстоюйте свої права на майно, подавши скаргу на дії Фонду гарантування і Банку», - підсумував Дмитро Касьяненко.
 
Автор:
Керуючий партнер
Юридичної компанії «Касьяненко і партнери»
Дмитро Касьяненко

01034, м. Київ, вул. Володимирська, 40/2 офіс 24
+38  (067) 239-93-88, +38 (044) 209-50-69
law@kasyanenko.com.ua

Джерело "korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
773