Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВідео ролики → Бюджет-2016. Що депутати прийняли вночі

Бюджет-2016. Що депутати прийняли вночі

25.12.2015, 20:01
Сьогодні зранку Верховна Рада України погодила державний бюджет країни на 2016 рік.
"За" проголосували 263 депутати.
Цьому передувало закрите засідання Кабінету Міністрів і парламентського бюджетного комітету.
У підсумку, як повідомила під час представлення держбюджету в парламенті міністр фінансів Наталя Яресько, в законопроекті були враховані близько 20 змін, запропонованих нардепами.
Корреспондент.net розбирався в основних положеннях бюджету.
Головні цифри
Документ передбачає дефіцит у розмірі 3,7% ВВП та інфляцію 12%, приріст ВВП очікується на рівні 2%.
Окрім того, бюджет базується на проекті нового Податкового кодексу України - відповідно до рекомендацій, які Києву надав МВФ.
Фонд поставив виділення третього траншу допомоги - $1,7 млрд - у пряму залежність від прийняття такого проекту бюджету.
Спори політиків
Ухваленню бюджету передували гострі дискусії всередині парламенту.
Екс-прем'єр Юлія Тимошенко назвала проект бюджету вироком для України. Обурення Тимошенко викликали, зокрема, соціальні статті і збільшення фіксованого податку для фермерських малих господарств.
"Бюджет - це не символ, а стратегія розвитку країни на наступний рік. Якщо залишають податок на пенсії, податок для працюючих пенсіонерів і при цьому 5% податку на дивіденди для всіх заможних людей країни (а в цивілізованих країнах вони платять 20-25%), то це не політика, а знищення бідних", - зазначила вона.
Окремо Тимошенко наголосила на тому, що найбільше коштів з бюджету виділено Вінницькій області, більше навіть, ніж Києву і найбільшій - Одеській - області.
Нагадаємо про те, що родом з Вінницької області президент Петро Порошенко і спікер Ради Володимир Гройсман.
Критика лунала і з боку Опозиційного блоку: депутат Наталія Королевська зазначила, що документ передбачає зростання показника мінімальної зарплати в Україні на $5, мінімальної пенсії - на $6, що, на її думку, є недостатнім.
Не підтримало проект бюджету на 2016 рік і об'єднання "Самопоміч", оскільки порахувало, що в ньому закладено безліч необгрунтованих витрат і корупційних схем.
"У бюджеті закладені необгрунтовані витрати - починаючи від журналу "Віче" і закінчуючи величезним фінансуванням ДФС і прокуратури, яке ми домовлялися скорочувати. У ньому приховано багато корупційних схем, тому рішення фракції було не голосувати", - пояснив народний депутат, голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв.
Неоднозначну позицію зайняла Радикальна партія України. Її лідер Олег Ляшко заявив, що партія проголосує за законопроект, хоча і назвав його ганебним.
"Наша партія в опозиції до влади, але не в опозиції до народу України. І ми розуміємо, що Україна повинна бути з бюджетом. Саме тому наша фракція буде голосувати за ваш бюджет, за ваш ганебний бюджет", - заявив Ляшко.
Різку зміну позиції радикалів депутати пов'язали з виділенням в бюджеті 45 млн грн на пожежні автомобілі. За чутками, на цьому потоці давно сидять соратники Ляшка.
"Народний фронт" і велика частина БПП, очікувано, також проголосували "за".
Ключові показники
Варто зазначити, що в різних частинах проект закону №3000 про державний бюджет, розміщеному на сайті ВР, є суттєві розбіжності в цифрах.
Так, у тексті законопроекту прогнозовані розміри доходів і видатків бюджету у 2016 році становлять 595 млрд 081 млн 135,3 тис. грн і 667 млрд 733 млн 507,2 тис. грн відповідно, а в пояснювальній записці - 592 млрд грн і 684,5 млрд грн відповідно.
Згідно з текстом законопроекту, граничний обсяг дефіциту державного бюджету України встановлюється в сумі 83,694 млрд грн, у тому числі граничний обсяг дефіциту загального фонду державного бюджету України - у сумі 68 млрд 893 млн 700 тис. грн і граничний обсяг дефіциту спеціального фонду державного бюджету України - у сумі 14 млрд 800 млн 257,8 тис. грн.
Також Кабмін пропонує визначити на 31 грудня 2016 року граничний обсяг державного боргу в сумі 1 трлн 501 млрд 479 млн 663,5 тис. грн і граничний обсяг гарантованого державою боргу в сумі 444 млрд 779 млн 296 тис. грн, як і було обумовлено раніше.
Незмінними залишилися показник держгарантій (28,2 млн грн), доформування енергетичного спецфонду (на рівні 700 млн доларів) і обсяг запозичень (202,997 млрд грн).
Прожитковий мінімум і підвищення зарплат Кабмін залишив, як і в початковому варіанті.
Як відомо, проект бюджету-2016 передбачає підвищення мінімальної зарплати в травні і грудні до 1550 грн.
Міністр фінансів Наталя Яресько, представляючи проект бюджету в Раді, уточнила, що прогнозований рівень доходів в 2016 році становить 595,1 млрд грн, видатків - 684,5 млрд грн.
"Дохідна частина бюджету розрахована з урахуванням реформування податкового законодавства, у тому числі єдиного соціального внеску, змін умов спеціального режиму оподаткування сільського господарства і введення рентної плати за видобуток бурштину. Прогнозні показники доходів державного бюджету на 2016 рік порівняно із затвердженими показниками 2015 року зі змінами зростають на 88,1 млрд грн, або на 15,1% - до 595,1 млрд грн. Загальний обсяг видатків і надання кредитів з державного бюджету на 2016 рік порівняно із затвердженими показниками 2015 року зі змінами зростає на 86,7 млрд грн, або 14,5% - до 684,5 млрд грн", - сказала Яресько.
Також вона зазначила, що проектом бюджету передбачено двоетапне (1 травня і 1 грудня) підвищення мінімальної зарплати на 12,5% у грудні 2016 року порівняно з груднем 2015 року.
Окрім того, глава Мінфіну наголосила на тому, що витрати на оборону і безпеку з урахуванням рішення РНБО від 11 листопада 2015 року встановлені на рівні 113,6 млрд грн, тобто 5% ВВП.
Час кидати пити і курити. Нові податки від Ради

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
630