Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВідео ролики → Азербайджанський манат впав на 47%

Азербайджанський манат впав на 47%

21.12.2015, 12:13
Центральний банк Азербайджану прийняв рішення про перехід на плаваючий курс маната з 21 грудня, повідомляє РБК з посиланням на заяву ЦБ країни.
"Згідно з цим рішенням, курс маната буде формуватися головно відповідно до фундаментальних факторів, які безпосередньо визначатимуть співвідношення попиту і пропозиції на валютному ринку. Участь ЦБА на валютному ринку буде здійснюватися відповідно до цього режиму", - заявили в банку.
У ЦБ пояснили, що це рішення обумовлене надлишком пропозиції на ринку енергоносіїв і уповільненим економічним зростанням в країнах, які є основними споживачами нафти. Всі ці процеси, пояснили в банку, вплинули на економіку Азербайджану, яка цілеспрямовано інтегрує в глобальну економіку.
"Стрімко скоротилися позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу країни і валютні надходження з інших джерел", - сказали в ЦБ.
У банку нагадали про те, що в лютому 2015 року була здійснена девальвація маната, згідно з якою валютний ринок і курс національної валюти Азербайджану були адаптовані до ціни на нафту на рівні $50-55.
Проте, йдеться у повідомленні, починаючи з кінця липня цього року щораз спадні ціни на нафту знову значно посилили тиск на курс маната.
Водночас на міжнародну конкурентоспроможність національної економіки негативно вплинула девальція валют країн-партнерів.
"В останні кілька місяців на тлі тенденції волатильності до зростання національні валюти країн-партнерів з початку 2014 року знецінилися більш ніж на 100%. За таких умов виникла необхідність адаптувати валютний ринок і курс маната до нових цін на нафту", - зазначили в ЦБ Азербайджану.
У зв'язку з цим офіційний курс долара в Азербайджані зріс порівняно з 18 грудня на 47,63% - до 1,55 маната. Курс євро, що входить до бівалютний кошик, зріс на 47,88% - до 1,685 маната. Курс російського рубля підвищився на 47,3% - до 0,0218 маната.
Нагадаємо про те, що 20 серпня Казахстан перейшов на плаваючий курс тенге. Одразу після цього курс казахської валюти впав на 66,88 тенге, ставши 255,26 тенге за долар.
Гривня завершує рік в трійці найслабших валют

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
885