Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Великий адронний колайдер вийшов із зимової сплячки

Великий адронний колайдер вийшов із зимової сплячки

01.04.2018, 10:43
У Великому адронному колайдері 30 березня з'явилися перші в 2018 році пучки протонів. Про це йдеться в прес-релізі CERN, повідомляє N+1. Розпочався сьомий рік роботи прискорювача і четвертий рік на проектній енергії 13 тераелектронвольт.

Щозими Великий адронний колайдер перериває свою роботу для технічного обслуговування і оновлення систем прискорювача і детекторів. На повторний запуск після тимчасового відключення зазвичай йде кілька тижнів.

Вчені перевіряли працездатність основних елементів Великого адронного колайдера, включаючи криогенні системи охолодження, радіочастотні резонатори, що відповідають за прискорення частинок, джерела живлення, магніти і коліматори, коригувальну форму і траєкторію пучка і зіткнення між зустрічними пучками.

Усього фізики провели близько 10 тисяч тестів, і тільки після їхнього завершення протони потрапили у Великий адронний колайдер.

30 березня прискорювач почав знову розганяти елементарні частинки. Проте, колайдер поки що працює не на повну силу: протонні пучки містять в 20 разів менше протонів, ніж зазвичай, а енергія частинок досягає лише 450 гігаелектронвольт.

4 березня повідомлялося, що відомий фізик Стівен Хокінг розповів, що було до Великого вибуху і появи Всесвіту.

ВАК знайшов нову субатомну частинку
Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet
 

Джерело "korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
497