Вчені Університету Східної Фінляндії довели, що їжа з високим вмістом омега-6-ненасичених жирних кислот здатна знизити ризик серцево-судинних захворювань і передчасної смерті. Про це повідомляє EurekAlert! у понеділок, 19 березня. Дослідники визначили рівні жирних кислот у крові 2480 чоловіків у віці від 42 до 60 років. За 22 роки спостереження померли від хвороб 1143 людини. Виявилося, що ризик передчасної смерті був на 43% нижчий у тих людей, у кого в організмі була найвища концентрація лінолевої кислоти. При цьому зменшувалася ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, а також інших небезпечних для життя станів здоров'я, за винятком раку. Схожий, але більш слабкий ефект давала арахідонова кислота. Рівень лінолевої та інших омега-6-ненасичених жирних кислот визначається раціоном харчування людини. Зокрема, джерелом лінолевої кислоти є рослинні масла, горіхи і насіння. Вважалося, що ненасичені жирні кислоти, незважаючи на їх благотворний вплив, є причиною низки хронічних захворювань. Це пояснювалося тим, що лінолева кислота в організмі людини перетворюється в арахідонову, яка у свою чергу є першоелементом сполук, що спричинюють запалення. Раніше в Японії вчені встановили взаємозв'язок між кількістю вживаних напоїв з кофеїном і ризиком передчасної смерті. Результати були отримані під час опитування про щоденний раціон більше 90 тисяч чоловіків і жінок від 40 до 69 років, яке систематично проводилося протягом 19 років. Новини від Корреспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet.
► Літо 2024 року буде таким же спекотним, як і попереднє, а потім буде "переворот", – кліматологи ► В Індонезії блискавка вбила футболіста під час матчу (відео) ► 17 лютого очікуються найбільші морози ► Шторм на Філліпінах забрав життя 6 людей ► Над Швецією з'явилось унікальне сонячне гало