Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Дієтична газована вода збільшує ризик інсульту - вчені

Дієтична газована вода збільшує ризик інсульту - вчені

21.04.2017, 09:20
Люди, які споживають напої зі штучними замінниками цукру, наприклад, дієтичну газовану воду, частіше страждають від інсультів та недоумства, з'ясували вчені. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Stroke, вчені виявили кореляцію між споживанням дієтичної газованої води і частотою цих захворювань, однак не змогли довести прямий причинно-наслідковий зв'язок.
Вчені проаналізували дані про 2888 людей, яким понад 45 років, і 1484 людей, які старші за 60 років, з міста Фремінгем, штат Массачусетс. У першій групі дослідники фіксували частоту інсультів, у другій - частоту випадків деменції.

"Вибірки різні, тому що ми вивчали людей різного віку. Деменція рідко зустрічається у людей, молодших за 60..., а інсульти рідко зустрічаються у людей до 45 років", - пояснює один з авторів дослідження Метью Пейс.

Вчені проаналізували, скільки солодких напоїв і дієтичних напоїв споживали люди їхньої кожної групи в різний час між 1991 і 2001 роками. Потім вони порівняли ці дані з кількістю випадків інсульту або недоумства за наступні десять років.

У порівнянні з тими, хто ніколи не пив штучно підсолоджені напої, у тих, хто пив їх раз на день, майже втричі підвищувався ризик ішемічного інсульту, з'ясували вчені. У них також утричі виростав ризик розвитку недоумства.

При цьому ті, хто пив напої з підсолоджувачами від одного до шести разів на тиждень, зіштовхувалися з більш високим (в 2,6 рази) ризиком розвитку ішемічного інсульту, проте не були більше схильні до недоумства.

Однак експерти наголошують, що в цілому ризик розвитку цих хвороб все одно залишається невеликим - 3% для інсульту і 5% для недоумства.

Американська асоціація виробників напоїв вже випустила заяву, де наголосила, що контролюючі організації у всьому світі, в тому числі Адміністрація з контролю за продуктами і ліками США (FDA), визнали безпеку дієтичних напоїв для споживання.

Раніше вчені заявляли, що виробники газованих напоїв Coca-Cola і PepsiCo прискорили епідемію ожиріння.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
371