Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Вчені розкрили загадку "прибульців з Іллінойсу"

Вчені розкрили загадку "прибульців з Іллінойсу"

17.03.2016, 20:51
Вчені розкрили загадку "монстра Туллі", що населяв океани Землі приблизно 300 мільйонів років тому, пише Nature.
Вперше цю загадкову істоту з великими очима і зубами, але без щелепи, знайшов палеонтолог-любитель Френсіс Туллі під час розкопок в 1958 році в штаті Іллінойс.
"Чудовисько" отримало надалі ім'я Tullimonstrum gregarium. Туллімонструми володіли довгим веретеноподібним тілом без чітко виражених плавників, до середини "спини" якого були прикріплені великі очі, що висіли на довгих стеблинках, а передня частина тіла закінчувалася своєрідним "хоботом".
Біологи назвали найдавнішу тварину на Землі
Ця істота виглядала як справжній інопланетянин, і її вигляд змусив вчених гадати, до якої групи тварин вона належить, чим харчувалася і який спосіб життя вела.
Детальне дослідження останків показало, що "монстри Туллі" насправді були хребетними тваринами, далекими родичами вимерлих і таких, що живуть сьогодні, риб.
Вчені знайшли найдавніший сухопутний організм
У них була примітивна подоба хорди, еластичний прообраз хребта, досить складний мозок з трьох відділів, цілий набір великих і потужних зубів на кінці "хобота", а також ряд інших рис, характерних для риб, а не безхребетних.
Монстри Туллі нагадують міног
Незважаючи на прояснення природи "прибульців з Іллінойсу", вченим залишається відповісти на безліч інших питань, пов'язаних з цими істотами, - коли і яким чином вони з'явилися, чому вони вимерли і чому не залишили потомства.
Цілком можливо, що "монстри Туллі" дійсно були своєрідною примхою природи, що з'явилася випадково і зникла безвісти за дуже короткий час.
Раніше вчені назвали причину першого вимирання на Землі, яке відбулося за часів едіакарського періоду (докембрійського).
У породах едіакарського періоду в Канаді вчені знайшли приклад найдавнішого на сьогодні спарювання між двома різностатевими тваринами, яке свідчить про те, що статеве розмноження існувало вже 540 мільйонів років тому.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
901