Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Удар по клімату. Корали опинилися під загрозою зникнення

Удар по клімату. Корали опинилися під загрозою зникнення

15.03.2016, 16:23
На початку 2016 року на засіданні ЮНЕСКО представники цієї організації зажадали негайно вжити заходів з порятунку Великого Бар'єрного рифу від повного вимирання, пише Павло Сивокінь у №8 журналу Корреспондент від 4 березня 2016 року. Якщо цього не буде зроблено протягом кількох місяців, то риф занесуть до списку природних скарбів, які перебувають під загрозою зникнення.
Приблизно 25% всього оксиду вуглецю, який людство викидає щороку в атмосферу, абсорбується Світовим океаном. Тому кислотність і температура води поступово підвищуються
В Австралії заявляють, що головною причиною масового вимирання коралів стало поступове окислення води в Тихому океані. Справа в тому, що, за останніми даними вчених Carnegie Institution for Science, а також Каліфорнійського університету, приблизно 25% всього оксиду вуглецю, який людство викидає щороку в атмосферу, абсорбується Світовим океаном. Тому кислотність і температура води поступово підвищуються. За таких умов корали не можуть нормально розвиватися і починають помирати.
І зараз Великий Бар'єрний риф, який тягнеться майже на 2,3 тис. км уздовж австралійського штату Квінсленд, може зникнути. Разом з ним вимруть понад 400 видів коралів і 1.500 видів риб, які живуть там. Якщо це трапиться, то на Тихий океан чекає справжня екологічна катастрофа.
«Останні 29 років риф швидко втрачає корали, особливо в південній частині, яка займає більш ніж 60% поверхні всієї екосистеми», –каже Корреспонденту Бенджамін Мейсон, професор генетики зі Стенфорду.
Поки що влада Австралії не вживає активних дій з порятунку коралового оазису, заявляючи, що причини цього глобальні, і тому її зусилля не можуть увінчатися успіхом. В першу чергу знижувати викиди в атмосферу й океани повинні Китай і США, які виробляють понад 65% світових викидів в атмосферу.
Проте експерти вважають, що зараз у Канберрі потрібно також подумати над тим, як зменшити стік пестицидів і нітратів з фермерських полів у море і як не скидати мільйони тон породи з вугільних кар'єрів у прибережні води. Інакше температура Світового океану тільки підвищуватиметься, а це в регіоні Тихого океану призведе не тільки до загибелі коралів, а й до посилення природного феномена Ель-Ніньйо, який стає все більш руйнівним.
На думку експертів, це може бути взаємопов'язане: підвищення температури води призводить до відмирання коралів і робить Ель-Ніньйо більш руйнівним.
Підводна загроза
У кінці лютого 2016 року міжнародний колектив учених оприлюднив дані своїх досліджень, які показували, що вуглекислий газ, розчинений у морській воді, може призводити до зупинення росту і до загибелі коралів. Забруднення моря тягне за собою зниження кальцифікації коралів, тобто вони не можуть нормально рости і розвиватися.
За останні десятиліття кількість рифів з коралами в Тихому океані неухильно скорочувалася і тепер становить найнижчий показник з початку спостереження в середині XX століття. Якщо це триватиме, то значна частина рифів стане мертвою вже до 2100 року. Разом з ними вимруть багато видів риб та інших морських мешканців, які живуть серед коралів.

Крім загального забруднення Світового океану, окрему лепту також вносить сама Австралія. Оскільки зараз фермерські угіддя у штаті Квінсленд розширюються і там усе більше використовують хімічні добрива і пестициди. Значна їх частина потрапляє в море і призводить до ще більшого окислення води і загибелі цілих екосистем.
Але увагу ЮНЕСКО привернуло не це, а проект поглиблення Еббот-Пойнт, недалеко від Бар'єрного рифу. З бухти планують вибрати більш ніж три мільйони кубічних метрів землі і скинути їх у море. Це робиться для того, щоб дати можливість великим кораблям з Індії вантажити тут австралійське вугілля, яке видобувають у Галілейському басейні неподалік. Також це має допомогти танкерам зі скрапленим газом швидше заправлятися і розширити експортні можливості країни.
Поки що партії «зелених» наполягають на скасуванні цього проекту, але в уряді кажуть, що в цьому році споживання вугілля в Індії зросте на 14%, тому порт дуже потрібен. Хоча останнім часом усе більше екологів повідомляє про те, що країна може втратити набагато більше грошей, якщо риф зникне.
На рік тільки Квінсленд отримує від туристів $ 4,6 млрд, що робить корали майже національним надбанням Австралії
Кеннет Вольф з Університету Сіднея  «На рік тільки Квінсленд отримує від туристів $ 4,6 млрд, що робить корали майже національним надбанням Австралії», – каже Корреспонденту Кеннет Вольф з Університету Сіднея. Крім того, ніхто не хоче, щоб узбережжя країни стало місцем екологічного лиха.
Поки що в Канберрі немає єдиної позиції з цього питання. Але аналітики вважають, що до більш екологічного підходу їх можуть підштовхнути і постійні коливання температури води на поверхні Тихого океану.
Дитя природи
Забруднення морів оксидом вуглецю і пестицидами, на думку багатьох вчених, призвело також і до температурного феномену, який називають Ель-Ніньйо (від іспанського слова, яке означає «дитина»). По суті, це раптове коливання температури води на поверхні Тихого океану. В основному воно виявляється в тому, що несе посухи або проливні дощі в Латинську Америку чи Азію.
Наприклад, у цьому році сильні зливи вдарили по басейну річки Міссісіпі у США, а також по більшості країн Південної Америки. Що спричинило там повені. Водночас Індія повідомляє, що зима була аномально сухою, і тому значна частина посівів зернових загинула.
Це призведе до зростання цін на продукти в цій країні. Вчені вважають, що дощі і посуха викликані цим природним феноменом. У 2016 році Національне управління океанів і атмосфери США заявило, що очікує нових сильних дощів у Латинській Америці. Зазвичай її клімат формує холодна Перуанська течія, але тепер великі маси теплого і вологого повітря поступово рухаються з Тихого океану, отже, варто чекати нових повеней.
Поступове вимирання коралів може привести до зміни складу і температури морської води. Експерти визнають, що можливість масового зникнення цих організмів поки що серйозно не вивчалася, тому наслідки можуть бути досить несподіваними. Але в будь-якому випадку, якщо цей процес не обернути назад, то Ель-Ніньйо стануть набагато більш руйнівними через різке коливання температур по всій поверхні Тихого океану.
***
Цей матеріал опублікований в №8 журналу Корреспондент від 4 березня 2016 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент в повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент, опублікованими на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
784