Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Люди вірять роботам більше, ніж здоровому глузду - вчені

Люди вірять роботам більше, ніж здоровому глузду - вчені

01.03.2016, 12:16
Американські вчені в ході експерименту встановили, що люди в надзвичайній ситуації довіряють більше роботу, ніж здоровому глузду, передає New Scientist.

Як виявилося, не користуються авторитетом також письмові інструкції. Вчені зазначили, що люди вважають дії роботів більш надійними.

Експеримент був проведений фахівцями з Технологічного інституту Джорджії. У ньому взяли участь 30 добровольців, яких попросили виконати завдання. У певний момент в будівлі задзвеніла пожежна сигналізація і пішов дим.
Учасники експерименту були поставлені перед вибором: виходити через ті двері, в які вони увійшли, або ж в темні і маленькі, на які вказував робот.

Виявилося, що більшість добровольців, а саме - 26 осіб з 30-ти, вважали робота більш надійним порадником і пішли за ним в бік глухого кута. Двоє інших людей відмовилися продовжити участь в експерименті, а інші двоє залишилися на місці.

Робот Pioneer P3-AT, що з вигляду нагадує сміттєвий бак, навіть не докладав особливих зусиль, щоб переконати людей прямувати за ним. Учасники експерименту повірили йому, оскільки на машині висів напис "Робот для надзвичайних ситуацій".

Робота-гуманоїда навчили прибирати

Вчені зазначають, що результати нагадують поведінку водіїв, які користуються навігатором і довіряють йому, якими б дивними його маршрути не здавалися їм.

У ході дослідження вчені визначили одне з найважливіших завдань, яке треба вирішити. З одного боку фахівці хочуть, щоб люди довіряли машинам, з іншого - вважають за потрібне досягти, щоб люди розуміли, що машина може бути зламана або є шкідливою для людини, і до її порад не варто прислухатися.

Раніше повідомлялося, що людиноподібного робота Atlas навчили гуляти засніженим лісом і переставляти коробки.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
841