Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Вчені назвали причини занепаду цивілізації майя

Вчені назвали причини занепаду цивілізації майя

01.03.2016, 09:13
Вчені уточнили причини занепаду цивілізації майя, зіставивши політичну і кліматичну ситуації тих часів, повідомляє Global and Planetary Change.

Основним заняттям стародавніх майя було підсічно-вогневе землеробство, і завдяки досягненню в цій сфері населення постійно збільшувалося, міста розвивалися. Основним поясненням падіння цивілізації майя довгий час вважалася сильна засуха, що настала в 9 столітті.
У ході останнього дослідження вчені порівнювали датування знайдених на південних і північних територіях написів на каменях і залишках керамічних виробів.

Археологи зробили висновок, що в 10 столітті в північних містах починалося пожвавлення. З цього випливає, що посуха зробила сильний негативний вплив в основному на південні території, тоді як північним, з політичним центром Чичен-Іца, вдалося пережити кліматичну катастрофу.

Зазначається, що ще до настання посухи держава майя була соціально та політично нестабільною, відбувалися перші спроби військових сутичок. А після настання посухи ситуація різко погіршилася.

Населення південних міст почало боротися з північними за продовольчі ресурси, що призвело до серйозної роздробленості стародавньої держави.

Крім того, підтвердження знайшли і попередні гіпотези. Забезпечення продовольством величезного населення вимагало постійного збільшення орних земель. Вирубка лісів і осушення ґрунтів приводила до локальних засух, які сприяли подальшій масштабній посусі.

Переселення майя до узбережжя Карибського моря в середині 11 століття було викликане голодом і дефіцитом вологи.

Раніше археологи назвали причину зникнення цивілізації на острові Пасхи.

Археологи виявили "центр всесвіту" майя

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
881