Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Учені порахували об’єм ґрунтових вод на Землі

Учені порахували об’єм ґрунтових вод на Землі

17.11.2015, 04:30
За допомогою комплексних даних і більш як 40 тис. моделей ученим вдалося встановити, що загальний об’єм ґрунтових вод на глибині менше 2 км становить близько 22,6 млн куб. км. З них 0,35 млн куб. км - найбільш "молоді" води. Дослідження було опубліковане в журналі Nature Geoscience.
"Сучасний об’єм і розподіл вод, яким менше 50 років і які найбільш уразливі перед глобальними змінами клімату, невідомі. У нашому дослідженні ми показуємо, що менше 6% води у верхній частині земної кори мають сучасне походження", - коментують автори статті. 
Вік підземних вод планети становить від декількох місяців до мільйонів років. Води різного віку дуже помітно відрізняються за своєю взаємодією з іншими елементами природних циклів. Більш старі ґрунтові води розташовані глибше і часто використовуються як ресурс для сільського господарства та промисловості, при цьому найчастіше відновити ці води неможливо. 
Води сучасного походження здатні відновлюватися набагато швидше, проте вони більшою мірою вразливі до негативного впливу людської діяльності. 
Підземні води дуже важливі для енергетичної та харчової промисловості, людського здоров'я і екосистеми. Дослідження показує, що рівень ґрунтових вод в даний час різко знижується. 
"Ми використовуємо наші ґрунтові води дуже швидко - швидше, ніж вони відновлюються", - підсумовує дослідник.
Вчені: Ґрунтові води перетворять Гавайські острови на рівнину 
Нагадаємо, в 2011 році вчені виявили в Африці найдавніші ґрунтові води на Землі.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
296