Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Справа на 47 мільярдів, або Як Україна звільнилася від ярма «Газпрому»

Справа на 47 мільярдів, або Як Україна звільнилася від ярма «Газпрому»

04.06.2017, 12:20

На минулому тижні відбулася найважливіша в новітній історії України подія. Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма відхилив більшу частину претензій російського «Газпрому» до «Нафтогазу України».

І вже юридично звільнив Україну від кабального контракту, який міг в буквальному сенсі разора країну. Адже загальна сума претензій «Газпрому» за позовом становила астрономічну суму - 47 мільярдів доларів.

Як це було: смердючий газ, Ющенко і Тимошенко

У 2009 році прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко підписала на 10-річний термін контракт з «Газпромом» на постачання газу. Контракт був настільки жахливий, що злі язики запевняють, що в Кремлі Юлія Володимирівна просто підписала дані їй Путіним порожні аркуші паперу. Навряд чи, звичайно, але сам факт, що подібна версія активно обговорювалася в українському істеблішменті, багато говорить про суть договору.

59_main

Отже, згідно з контрактом, базова ціна газу для України була визначена в 450 доларів. У той час як середньоєвропейська ціна газу в цей період становила всього 250 доларів.

Але найстрашніше було навіть не це. Договір встановлював обов'язкові обсяги закупівлі газу: на 2009-й був встановлений обсяг в розмірі 40 млрд, з максимальним відхиленням в 20% (тобто не менше 33 млрд), а в наступні роки, тобто до 2019 року - 52 млрд (з відхиленням до 40 млрд). Встановлювався кабальний принцип - бери або плати. Тобто якщо Україна не вибирала мінімальний обсяг закупівель газу в 40 мільярдів, вона все одно зобов'язана була заплатить за непоставлений газ.

Нагадаємо, що в 2016 році Україна закупила лише 11 мільярдів кубометрів газу. Тобто, якби Київ сьогодні виконував контракт Тимошенко, то «Нафтогаз» по Итогам минулого року повинен був заплатити ще за 29 мільярдів кубометрів непотрібного Україні газу.

31 травня 2017 Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма відхилив вимоги компанії "Газпром" до "Нафтогазу" Щодо принципу "бери або плати". При цьому, "Нафтогаз" повідомив, що Стокгольмський арбітраж також задовольнив вимогу української сторони в перегляді ціни з урахуванням ринкових умов, а також повністю скасував заборону на реекспорт газу.

Ще однією вишенькою на торті газового контракту була повна заборона на реекспорт газу. Тобто за непотрібні надлишки ми були зобов'язані заплатити, а розпоряджатися ними як повновладні власники не могли.

Уявіть, що ви купили автомобіль, сплативши за нього в два рази дорожче, ніж він реально коштує, але продати його чомусь ні маєте права.

Відзначимо, що серед «героїв» газової історії ради справедливості слід зазначити і тодішнього президента Віктора Ющенка. Адже саме він підтримав рішення переглянути вельми вигідний для України контракт, що діє, по якому країна платила за газ лише 50 доларів.

Повний розрив відносин з «Газпромом» пішов вже після початку російської агресії.

Зустрічний позови "Нафтогазу" і "Газпрому" за контрактом на поставку газу були подані до Стокгольмського арбітражу в червні 2014 року.

e290c54e0a8631acd82eeee71066cb38

З 26 листопада 2015 року Україна повністю відмовилася від закупівель російського газу.

Чому рішення Стокгольма - це перемога

Претензії «Газпрому» до «Нафтогазу» включали неоплачені рахунки в частині спірної ціни за листопад 2013 - травень 2014 рр. (2900000000 доларів) і оплату непоставленого газу на вимогу «бери або плати» (42800000000 доларів).

31 травня 2017 Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма відхилив вимоги компанії "Газпром" до "Нафтогазу" Щодо принципу "бери або плати". При цьому, "Нафтогаз" повідомив, що Стокгольмський арбітраж також задовольнив вимогу української сторони в перегляді ціни з урахуванням ринкових умов, а також повністю скасував заборону на реекспорт газу.

За даними російського «Коммерсанта», «Нафтогаз» все ж змушений буде виплатити "Газпрому" близько мільярда доларів зі спірних платежів в 2013 і 2014 роках. Але поки керівництво «Нафтогазу» не прокоментувало це твердження, і, можливо, росіяни в черговий раз намагаються видати бажане за дійсне.

Та й в остаточному Підсумки може виявитися, що, як раз навпаки, «Газпром» виявиться належним мільярди «Нафтогазу», адже Стокгольмський арбітраж ще не прийняв рішення за позовом "Нафтогазу" до "Газпрому". Остаточне рішення суду стане відомо в кінці червня.

Нагадаємо, що загальні претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" за контрактом на транзит становлять майже 18 мільярдів доларів, і, на думку експертів, в Україні вельми переконливі юридичні позиції в цьому питанні.

У керівництві компанії раніше сообщали, що в разі позитивного рішення суду цілком можливий перегляд у бік зниження і внутрішньоукраїнського ціни на газ.

Президент України Петро Порошенко позитивно оцінив рішення суду. «Таким чином, вартість газу буде визначатися не Кремлем, а виключно прозорим і вільним ринком. Це - важливий крок на шляху до енергетичної безпеки. Москва вперше втрачає можливість використовувати газ як зброю політичного тиску і шантажу ", - підкреслив Порошенко.

Досить оригінально оцінила вердикт суду один зі співавторів кабального контракту Юлія Тимошенко.

«Контракт допоміг Україні виграти Арбітражний суд в Стокгольмі», - впевнена лідер «Батьківщини». На думку Тимошенко, за укладений контракт вона заслуговує тільки подяки. «Мені боляче, що зараз влада, яка прийшла після перемоги людей, продовжує цей фейк про поганий контракт на всіх телеканалах. Замість того, щоб подякувати, що змогли відсудити те, що переплатив Янукович».

Втім, той факт, що Юлія Володимирівна сьогодні, за даними соціологів, є лідером президентських перегонів - яскраво демонструє, що українці зовсім незлопам'ятний народ і готові до нескінченності наступати на одні й ті ж граблі.

Тепер Україна може з чистого аркуша вести переговори з «Газпромом». Сам факт такої можливості вже може дозволити «Нафтогазу» домогтися зниження цін у своїх європейських постачальників.

Перегляд контрактів може привести до зниження внутрішньоукраїнських тарифів на газ, а зниження вартості закупівель благотворно позначиться на стабільності гривні.

А «Газпром» може так і залишитися на голодному пайку, якщо не знизить кардинально ціну для України.

Замість післямови

Років так через 15-20, коли електромобілі або автотранспорт на водні остаточно витіснить бензинові і газові двигуни, а наші будинки будуть опалюватися за допомогою сонячних батарей - ера газу і нафти закінчиться остаточно. Ні, звичайно, вуглеводні ще можуть довго використовуватися як сировина для хімічної промисловості, але це будуть вже зовсім інші масштаби і ціни.

Країни, які не вміють нічого більше, крім як бути світовою бензоколонкою, остаточно підуть на узбіччя світового розвитку. Питання ціни на нафту і газ більше не буде ключовим питанням економіки і геополітики.

Це кардинально змінить, як свого часу промислова революція або поява інтернету, сам хід світової історії.

Саме тому адміністрація Дональда Трампа прийняла рішення продати половину нафтового резерву США - майже 350 млн барелів. Поки на нафти ще можна щось заробити.

Але це, поки, питання майбутнього, хоч вже і вельми найближчого. А сьогодні рішення Стокгольмського арбітражу стало важливою віхою в боротьбі не тільки за енергетичну незалежність, а й за право України вибирати самостійно вектор розвитку, не озираючись на газовий шантаж кремлівських гопників.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
230