Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Бувай, «Ру», або Чи зможуть українці жити без «Однокласників»

Бувай, «Ру», або Чи зможуть українці жити без «Однокласників»

20.05.2017, 17:00

Напевно, 16 травня 2017 року увійде в історію українського інтернету. У цей день Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти ряду російських компаній.

І вперше в довгому списку санкцій юридичних і фізичних осіб з'явилися популярні російські соціальні мережі і пошуковики «ВКонтакте» і «Однокласники», «Яндекс» і Mail.ru. Для мільйонів українців це стало громом серед ясного неба. Навіть зростання комунальних тарифів не викликало такої різкої реакції. «Ми стали Північною Кореєю», «Порошенко зійшов з розуму» - це, мабуть, найбільш м'які з висловлювань, що охопили соціальні мережі.

Російський пріоритет

Так склалося історично, що для багатьох українців старшого покоління близьке знайомство з інтернетом починалося з сайту «Однокласники». Вдала назва, що експлуатує ностальгію за молодістю, зробили «Однокласники» лідером серед соціальних мереж у старшого покоління.

Ще більш стрімко зростала, вже в молодіжному середовищі, популярність «Вконтакте». Росіяни, не переймаючись проблемами авторського права, надали своїм користувачам для скачування величезний архів популярної музики і кінофільмів. На відміну від Фейсбуку і Ютюб, які скуті західним законодавством, і не дозволяють собі настільки нахабного піратства.

Електронна пошта на «Яндексі» і Mail.ru також отримала свою солідну частку української аудиторії. Тим більше, що, увійшовши на наш ринок зі своїми мільярдами і можливостями демпінгу за цінами на рекламу, росіяни впевнено обійшли всі українські аналоги.

Не дивно, що заборонені соціальні мережі та поштові сервіси входили в десятку найпопулярніших в Україні. Так, за даними Factum Group, соціальна мережа ВКонтакте стоїть на другому місці після пошуковика Google. Російські пошуковики Mail.ru і «Яндекс» на четвертому і п'ятому відповідно, а соціальна мережа «Однокласники» - на сьомому.

top-25_berezen-1-620x397

Розпач і ненависть в Україні

Заборона російських соціальних мереж і пошукачів вдарила по інтересах мільйонів людей в Україні.

ВКонтакте кожен місяць заходило майже 16 мільйонів користувачів. 9,5 мільйона користувачів заходить в Однокласники. Для прикладу, місячна аудиторія Facebook, за даними сайту Watcher, станом на кінець листопада 2016 року, становила 7,2 мільйона чоловік.

У січні 2017 року аудиторія сервісів "Яндекса" склала 11,37 млн. чоловік, у лютому - 11,06 млн. чоловік.

Важливо і те, що у мільйонів українців одна і та ж сама пошта з «Яндекса» і Mail.ru була фактично логіном для доступу до десятків запаролених ресурсів. У багатьох в мережах «Вконтакте» і «Однокласників» зберігаються сотні фотографій з сімейного архіву.

Є й ті, для яких групи в соціальних мережах були важливим інструментом ведення бізнесу.

Представники шоу-бізнесу також обурені. Так, солістка групи The Hardkiss Юлія Саніна не приховує свого гніву: "У групи The Hardkiss ВКонтакте 310 000 передплатників з усього світу. Кліп на україномовний трек "Антарктида" ВКонтакте за добу набрав більше 1 000 000 переглядів, в той час, як в вельмишановному Фейсбуці український продукт і на 300 000 переглядів не підтримали. ВКонтакте — наша головна платформа для просування, яку ми будували багато років. Як ви нам це компенсуєте?! Транспортуєте різко всіх у Фейсбук?!"

7f1516091bf84ffe8b504ece2838007e70d74ccd

Так що ж, наша влада остаточно зійшла з розуму і наплювала на думку і звичний інтернет-комфорт мільйонів українців?

Зброя гібридної війни, або Чому «барига» Порошенко пішов на непопулярний захід

Варто нагадати, що всі російські соціальні мережі і пошуковики сьогодні знаходяться під контролем кремлівських спецслужб. Доступ до особистих даних і приватному листуванню мільйонів українців для будь-якого офіцера ФСБ і ГРУ - питання декількох секунд.

З тим, що будь-який бізнес, від газу до соціальних мереж, для Кремля в першу чергу - інструмент тиску і підпорядкування на пострадянському просторі, навряд чи хто буде сперечатися.

Явне і неприкрите використання проти України російського інтернет-батога почалося ще в 2013 році.

Ось що написав засновник мережі Вконтакте Павло Дуров: «13 грудня 2013 р. ФСБ вимагає від нас видати особисті дані організаторів груп Евромайдана. Нашою відповіддю була і залишається категорична відмова - юрисдикція Росії не поширюється на українських користувачів «Вконтакте". Видача особистих даних українців російським властям була б не тільки порушенням закону, але і зрадою усіх тих мільйонів жителів України, які нам повірили. Довелося пожертвувати багатьом, в тому числі моєю часткою "Вконтакте". Але я ні про що не шкодую - захист особистих даних людей варто цього і набагато більшого. З грудня 2013 р. у мене немає власності, але у мене залишилося щось більш важливе - чиста совість і ідеали, які я готовий захищати".

754598869223716

У березні-квітні 2014 року Роскомнагляд заблокував 13 найпопулярніших проукраїнських спільнот у "Вконтакте", в тому числі паблік "Українська революція" - 500 тисяч учасників на момент блокування, "Революція Євромайдан" - 390 тисяч на момент блокування, "Правий сектор" - 350 тисяч на момент блокування, "Євромайдан" - 330 тисяч на момент блокування, "УКРАЇНА LIVE - НОВИНИ - АТО" 600 тисяч на момент блокування.

На даний момент у списку заборонених сайтів Роскомнагляду 71 866 різних сайтів, у тому числі багато українських.

На окупованій території Донбасу росіяни заблокували 113 українських новинних сайтів і в тому числі мережу міських сайтів CitySites, на якій ви зараз читаєте цю статтю.

Навесні 2014 року на самому початку російської агресії російський блогер Максим Музика, смакуючи вже не гібридну, а широкомасштабну російську агресію, чесно розписав, як буде використовуватися в Україні вся міць російського інтернету.

«Ваше близьке майбутнє, це танкова атака РФ на Харків і Маріуполь. А може, і на Київ та Рівне з території Білорусії. За два дні після якої вас біля кіоску з пивом візьмуть нацгвардійці. І за добу ви опинитеся на околиці якогось села в плямистій шапці, кітелі, берцах і спортивних штанях. Так, у спортивках — тому що на пункті комплектації вистачить розуму не взяти штани на два розміри більше.

І коли ви будете лежати в ямці, званої окопом, і тривожно прислухатися до гулу путінських танків за лісом, вам буде хотітися, щоб економіка всієї країни за вашою спиною не зупинилася — заблокована обвалом бухгалтерської С1 або антивірусу Касперського. Після оновлення програми, яке прийшло у день нападу.

Вам буде хотітися, щоб підконтрольні ФСБ Одноглазники і Вконтакте не налаштовували проти вас мільйони людей, яких ви захищаєте. Дуже Вам буде хотітися, щоб до вас прийшло підкріплення. І щоб воно не згоріло ще за 10 км від фронту від артогня, тому що одне опудало не вимкнуло телефон з Яндексом», - резюмує Музика.

Один із секретів російського успіху анексії Криму та окупації Донбасу

Колони путінських танків нашої армії вдалося зупинити на Донбасі, але гібридна війна Росії була досить успішною на перших порах багато в чому через контроль соцмереж російськими спецслужбами.

Офіційний представник міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm Михайло Макарук підтримує заборону російських соціальних мереж в Україні.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Всі сепаратистські рухи починалися з груп у "ВКонтакте" і "Однокласниках". Групи, які збиралися для блокування військових баз у Криму, ті ж "Сомалі" починалися збиратися з "ВКонтакте". А українські спецслужби ніяк не можуть впливати на те, щоб цей контент вилучався. Тому що дані компанії куруються безпосередньо з ФСБ", - зазначив він.

На думку українського блогера Андрія Савченка, спецслужби легко можуть впливати на події в країні, маючи доступ до особистої листуванні наших чиновників.

«Тисячі чиновників і силовиків ведуть листування особистого характеру: коханки, коханці, хабарі, обговорення дорогих покупок, документи на незадекларований недвижку і сотні інших тем. Будь-яка з них — майже стовідсотковий гачок для вербування. Вже зараз за умовні яйця міцно тримаються сотні людей, що мають доступ до держтаємниці. Ще більше яєць тих, хто може прийняти потрібне рішення. Потрібно щоб у Дніпрі менти виступили на стороні русскомирных титушек? Без проблем, заходиш в листування пари генералів МВС і готово. В ідеалі якщо він любитель хлопчиків або зраджує дружині — дочки свого покровителя».

Так ми тепер Північна Корея?

Теза, що блокування соцмереж країни-агресора рівноцінна перетворенню України на тоталітарну державу, підтримується не тільки частиною українців, але і впливовими організаціями з прав людини.

Наприклад, у міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch закликали Петра Порошенко "негайно скасувати указ" про блокування в Україні російських соцмереж.

"Це ще один приклад легкості, з якою президент Порошенко необґрунтовано намагається контролювати громадський дискурс в Україні. Порошенко може спробувати обґрунтувати свій останній крок, але це цинічна, політично обґрунтована атака на права на свободу інформації, яка зачіпає мільйони українців, їх особисте і професійне життя" - заявила Таня Купер, відповідальна за український напрямок моніторингу HRW.

Цікаво, чи знає Таня Купер, що соціальна мережа «Вконтакте», наприклад, заборонена в такий «тоталітарної» країні, як Італія. І це при тому, що Росія не анексувала у країни Данте і Петрарки Сицилію і не окупувала Калабрію. Соцмережу заборонили через банальне піратство.

Журналіст Віталій Портніков назвав противників заборони російських соцмереж «корисними ідіотами». «Я не дивуюся цим "корисним ідіотам" на Заході - вони думають, що їм нічого не загрожує. Я не дивуюся цим "корисним ідіотам" в Росії - з ними все вже сталося. Але ідіоти у воюючій, окупованій країні - це щось позамежне", - зазначив Портніков.

На щастя, російським мережам і пошуковикам існують вагон і маленький візок світових і українських аналогів, в яких всі також лають «шоколадного кондитера» і «кривавого паспорта». Фейсбук, Гугл, Укрнет сьогодні відчуває наплив «біженців» з «Яндекса» і «Вконтакте».

Після того, як провайдери почали блокувати доступ до російських онлайн-сервісів, українська аудиторія Фейсбук за день зросла приблизно на 35%.

Так, і для тих українців, які не уявляють собі життя без російських соціальних мереж, все теж не так трагічно. На їх пошту і соціальні акаунти вже надійшли повідомлення про те, як з використанням проксі і VPN пом'якшити суворість українських законів. Адже юзати, як і раніше, свої улюблені профілі в російських соцмережах вам ніхто не забороняє.

Однак тепер заробляти на українських користувачах в соцмережах стане практично неможливо. Після введення санкцій, за добу акції "Яндекса" впали в ціні більш ніж на $ 1 мільярд.

Те ж саме стосується і популярної російської бухгалтерської програми 1С. Не існує заборони користування 1С, а також не забороняються нові оновлення. А ось продавати 1С на українському ринку наразі дійсно заборонено.

До того ж, українські соціальні мережі, що знаходилися в тіні російських: Ukrface, UkrOpen, Ц.укр - наразі мають шанс отримати друге дихання. Цілком можливо, що вже найближчим часом ми побачимо нові українські стартапи, як серед соціальних мереж, так і пошукових систем.

Парадоксально чути стогони і прокльони про заборону рунета від тих, хто ще недавно вимагав введення в Україні воєнного стану. З реальної цензурою і жорстким обмеженням не тільки по відношенню до соцмереж країни-агресора, але також і українських, і світових.

Як проникливо зазначив один з українських блогерів, цим людям до болю шкода свою маленьку хатинку в інтернеті.

«Ви так таврували пороха за його Липецьку фабрику, а коли прийшов час відмовитися від своєї крихітної фабрики вконтакте, з паблік і безкоштовної музикою, тут-то всі і подобосралісь і заголосили про свободу слова і таке інше. А насправді просто фабрику шкода. І пофігу, що війна ... і пофігу, що там 400 компаній ... і пофігу на все».

Замість післямови

16 травня для деяких людей наразі стане довгоочікуваним святом ампутації довгих щупалець у вигляді соцмереж російського гібридного монстра, а для багатьох, - як день справжньої особистої трагедії.

Втім, Україна - вільна країна і вже на наступних виборах співвітчизники зможуть проголосувати за тих, хто пообіцяє повернути народу його улюблені «Однокласники» і «Вконтакті», і знову наступити на старі гібридні граблі.

Як зазначив політолог Олексій Арестович: «Тільки така нація може після першого Майдану обрати Януковича, після Тузли - упустити Крим, після Іловайська домовлятися про коридор з Дебальцевого, після трьох років війни з Росією, мати з нею безвізовий режим і після обмеження дії ворожих інструментів кібер -війни, масово волати про "поверніть" і причащатися у Московського патріархату».

Що ж, насправді 19 травня в Києві на мітинг з вимогою повернути українцям «Вконтакте» і «Однокласники» зібралося близько ста осіб. Можливо, схильність українців боротися за свої шкідливі звички все ж сильно перебільшена.

Президент Петро Порошенко назвав умову зняття санкцій з російських соцмереж. «Я можу відзначити, що відразу ж після припинення російської агресії проти України, відразу, коли останній російський солдат залишить суверенну і незалежну територію України, ми будемо готові до перегляду цього рішення».

День заборони російських мереж не на жарт розбурхав українське суспільство. Але цілком можливо, що коли настане день повернення на той час вже призабутих "вконтактіке і одноглазніков" - ніхто і не зверне на цю "доленосну" подію особливої ??уваги.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
220