Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Підсумки «Євробачення-2017», або Навіщо Україні потрібно було напружуватися

Підсумки «Євробачення-2017», або Навіщо Україні потрібно було напружуватися

14.05.2017, 16:07

Вночі, 14 травня, у столиці України завершився найпопулярніший пісенний конкурс в Європі. Перемогу на ньому несподівано здобув учасник з Португалії Сальвадор Собраль зі своєю ліричною піснею "Amar Pelos Dois", яка набрала 759 голосів.


Відзначимо, що Сальвадор Собраль тяжко хворий і потребує операції на серці, що, безумовно, додало ще більше драматизму його виступу.


Друге місце зайняв болгарський співак Крістіан Костов, який набрав всього 615 очок. А на третє вийшла група з Молдови Sunstroke Project, 374 очка.

Найскандальніше «Євробачення»

За всю свою багаторічну історію, а конкурс проводиться з 1956 року, «Євробачення-2017» виявилося найскандальнішим.

Втім, джерелом головного скандалу цілком свідомо стала Росія, коли вибрала для участі в конкурсі у Києві Юлію Самойлову, що виступала у анексованому Криму. Влітку 2015 року вона брала участь у гала-концерті "Світ спорту і добра" в Керчі. Дівчина з 13 років є інвалідом першої групи і пересувається в інвалідному візку. Ймовірно, на думку російських політичних ляльководів, це був безпрограшний варіант для Росії.

360113_2c765e9b56

Або Україна «прогнеться» під тиском і в порушення власних законів допустить Самойлову на конкурс, або продемонструє хижацький оскал «київської хунти» в разі заборони на в'їзд в Україну.

Однак Україна, вибираючи з двох можливих рішень, - пішла цивілізованим шляхом, і, відповідно до закону, заборонила в'їзд в країну Самойлової.

Компромісний варіант - виступити на конкурсі з Москви - Росія відкинула. До того ж, «Перший канал» відмовився від трансляції «Євробачення». Після відмови РФ прийняти ці умови Європейський мовний союз заявив, що Росія не буде брати участь і в наступному 62-му конкурсі «Євробачення».

cvazo_xgaaaqne
На цьому політичні заковики не закінчилися. Вже після початку конкурсу з'ясувалося, що представник Болгарії Крістіан Костов влітку 2014 року виступав у Криму на сцені Міжнародного дитячого центру «Артек». Однак, як пояснила СБУ, з юридичної точки зору, українське законодавство в даному випадку не було порушено, оскільки тоді в Україні ще не був прийнятим закон про перетин кордону і заборона в'їзду для порушників.

Ну а чоловік, що вибіг під час виступу на сцені Джамали - коли рахували голоси фанатів, який зняв з себе штани, - став такий вишенькою на торті найскандальнішого «Євробачення» в історії конкурсу.


Український пісенний провал 

Найгірший результат за всю історію виступів України на конкурсі продемонструвала українська група O.Torvald, яка, набравши всього 36 балів, зайняла 24 місце серед 26 учасників.


Навіть «Гринджоли» в 2005-му на першому українському домашньому «Євробаченні» виступили краще, зайнявши 19-е місце з 24.

Провал українських рокерів на домашньому конкурсі, на жаль, був досить передбачуваний. Останній раз рокери перемагали на «Євробаченні» у 2006 році, але тоді фінська група «Лорді» підкорила всіх ще й своїм яскравим демонічним епатажем.

Історія не любить умовного нахилу, але все ж таки Україна мала шанс набагато успішніше виступити на європейському конкурсі.

Нагадаємо, що в півфіналі національного пісенного відбору виступив з цілком хітової піснею «Джеральдіна» Арсен Мірзоян. Глядачі високо оцінили виступ Арсена, але журі на чолі з Костянтином Меладзе поставили йому дуже низькі оцінки.




«Зрада» або все ж «перемога»

Бюджет «Євробачення-2017» склав у результаті мільярд гривень (близько 38 мільйонів доларів), хоча спочатку планувалося витратити всього 450 мільйонів.

Приблизно стільки ж, скільки витратила в 2011 році Німеччина і Норвегія - в 2010 році, і менше, ніж Росія в 2009-му - 42 мільйони, і набагато менше Азербайджану в 2012-му - 64 мільйони доларів. Однак більше, ніж під час «Євробачення-2013» в шведській Мальмі, яке обійшлося всього в 26 мільйонів і вважається одним з найскромніших шоу в історії конкурсу.

Відзначимо, що тільки на забезпечення заходів щодо безпеки «Євробачення-2017» в Україні пішло майже 50 мільйонів гривень.

Російський музичний критик і оглядач Артур Гаспарян, погостювавши в столиці України, відзначив високий рівень організації пісенного конкурсу "Євробачення-2017".

«Я читав багато "страшилок" про якісь тут корупційні скандали. Я не розумів, що я побачу. Мені розповідали, що тут кошмар. Ніхто нічого не встиг.

Я побачив чудову арену, чудову територію, абсолютно чудовий зал з чудово зробленої сценою. Дуже комфортна логістика. Дуже грамотно зроблений прес-центр. Результат поки гідний ", - підсумував Гаспарян.

Критики конкурсу запевняють, що для воюючої бідної країни подібні витрати - непомірна розкіш. Але нагадаємо, що Україна отримала право на проведення «Євробачення» завдяки блискучій перемозі Джамали в 2016 році. Якщо виходити з логіки прихильників «зради», їй потрібно було гірше виступити на конкурсі в Стокгольмі.

Відзначимо, що «Євробачення» - це не тільки витрати. На конкурс було продано 60 тисяч квитків, у столицю України приїхали 20 тисяч туристів з усього світу. Протягом майже тижневого шоу вони залишили чимало доларів і євро в київських готелях, кафе, розважальних закладах та супермаркетах.

Однак є ще більш важливий ефект. Десятки тисяч іноземних гостей побачили своїми очима Україну і могли переконатися, що в нашій країні "голодуючі українці" не "крадуть хліб у голубів", не вітаються за допомогою нацистського привітання, як могло деяким здатися після перегляду «Раша-ТВ».

Сотні мільйонів людей побачили шикарне шоу з країни «404», яка, за запевненнями російської пропаганди, вже три роки як «благополучно розвалюється».

У України, на жаль, немає таких потужних пропагандистських можливостей, щоб ретранслювати свою точку зору і погляд на світ в десятках країн.

Тому, коли ми маємо рідкісну можливість продемонструвати, що можемо все ж на високому рівні приймати такі конкурси, як «Євробачення» - її потрібно використовувати на всі сто відсотків.

А мільйони, витрачені на конкурс, - це вкладення в бренд «Україна». Адже як мудро сказав Казимир Малевич, перед тим, як намалювати "Чорний квадрат", на початку ти працюєш на ім'я, а потім ім'я працює на тебе.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
215