Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Місця у Львові, які мусить відвідати кожен львів'янин: каплиця Боїмів

Місця у Львові, які мусить відвідати кожен львів'янин: каплиця Боїмів

20.04.2017, 21:30

Ми започатковуємо новий спецпроект “Місця, які мусить відвідати кожен львів'янин”. Відтепер щотижня ми розповідатимемо вам про цікаві і видатні місця Львова, які ви просто мусите відвідати хоча б раз у своєму житті разом з друзями чи сім'єю.

Першу публікацію цього проекту ми вирішили присвятити каплиці Боїмів, яка є однією з найвідоміших і найбільш вражаючих пам’яток Львова.
Чому її варто відвідати?
За даними істориків, колись біля Литинської катедри був міський цвинтар і в 17 ст там збудували шість каплиць. Згодом, п'ять із них розібрали і залишилась тільки одна каплиця Боїмів, яка сьогодні не має аналогів не лише в Україні, але й у європейській архітектурі.
Каплицю вирішив збудувати Георгій Боїм, львівський купець родом з Угорщини Георгій Боїм, який розбагатів на торгівлі вином та мав громадянство Львова разом з посадою бургомістра.
Каплицю будували з 1609 по 1611 рр., а її декоративне оформлення тривало до 1615 року. Будівля кубічної форми колись стояла окремо. Сьогодні до неї прилягає будинок.
Дослідники припускають, що архітектором каплиці Боїмів є Андрій Бемер, німець за походженням.
У каплиці було поховано 14 осіб, яких згодом перепоховали на львівських цвинтарях, однак, де саме – досі невідомо.
Що можна побачити всередині?
Завдяки майстерності архітекторів, зсередини каплиця виглядає значно більшою і вищою, аніж є ззовні.
На південній стіні можна побачити чудову епітафію, де представлені члени родини Боїмів.
aw6hq8TWhdg
Ліворуч це сам Юрій Боїм. Праворуч – його дружина, яку було звати Ядвіга. Зверху можна побачити два покоління їхніх дітей, тобто дітей та внуків. А посередині розташована скульптура Марії, яка тримає в руках свого сина.
До речі, родина Боїмів була доволі незвичайно. Один із його синів, який був монахом пішки дійшов до Китаю. Молодший Боїм став першим європейцем, який приніс в Європу ківі.
Безпосередньо по середині каплиці можна побачити вівтарні композиції. Центральною композицією є “Моління про чашу”, де Ісус молиться в Гетсиманському  саду за момент до того, коли він має бути заарештований людьми Понтія Пилата. У верхньому лівому куті, якщо ви звернете увагу, їх можна побачити.
jF3tFbfsVrM
Ліворуч від «Моління про чашу» розміщена композиція «Таємна вечеря». На ній можна побачити цікаву постать Юди, який сидить і тримає гаманець з грошима, за які продав Христа, а з-під його крісла шкірить зуби диявол. До речі, саме через це відтворення диявола свого часу тодішній архієпископ не хотів висвятити каплицю.
GV2hdR9r8Uk
Цікавим фактом є, що посередині зображена єврейська паска. Це доволі незвично, коли тема нового і старого завіту поєднані між собою.
zk7bmnzXBQU
Боїми були надзвичайно багатими. Настільки, що вони тут зробили ще й її таємничою. Ось тут починається підземний тунель, який мав близько 50 метрів до будинку в якому жила родина Боїмів. Двері були зроблені тоді коли будувалась каплиця. Їх є два. Другі двері вони фальшивка. Там за ними нічого не має. Вони зроблені лише для симетрій.
TY-1qj9_WI0
Ще одна фантастична річ у каплиці – це купол. Внутрішня чаша куполу каплиці Боїмів у Львові має три ряди кесонів ( заглиблення, найчастіше квадратне або багатокутне, яке виконує конструктивну або декоративну роль та застосовується для покращення акустичних властивостей приміщення).
Завдяки кесонам здається, що всередині каплиця є більшою, ніж ззовні. На кесонах можна побачити апостолів та пророків.
5jN0Do_IHd8
Як виглядає каплиця ззовні?
Фасадна стіна каплиці вкрита суцільним кам’яним різьбленням на тему Страстей і фігурами святих Петра і Павла.
HRLzGqOEQcU7LvqwFKXpbk
На фасаді каплиці від боку вулиці Галицької можна побачити старовинні оригінальні портрети Боїма і його дружини, які є під склом.
Однією із особливостей каплиці є те, що її купол завершує статуя скорбного Христа у Гетсиманському саду. Цей сюжет, досить часто репрезентований у живописі, а у скульптурі він дуже рідкісний. Що цікаво, на відміну від усіх сидячих скульптур Христа тут він спирається щокою на ліву руку, а у всіх інших відомих зображеннях - на праву.
Подібної скульптури у Львові більше немає.
До речі, під куполом можна прочитати напис “O vos omnes qui transitis per viam attendite et videte si est dolor sicut dolor meus. Tren. I”, що перекладається так : “Гляньте й побачте, усі, хто дорогою йде: чи є такий біль, як мій біль?
Де розташована каплиця Боїмів?
На площі Катедральній, біля Латинського катедрального собору.
Як туди потрапити?
Каплиця працює щодня з 11:00 до 17:00, окрім понеділка. Вартість квитків для студентів та учнів – 10 гривень, а для дорослих – 15 гривень. Подробиці можна дізнатись за телефоном: +38 (032) 274-40-47
Once you have arrived (1) 

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
345