Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Реформування медичної галузі в Україні: Супрун розповіла подробиці реформи

Реформування медичної галузі в Україні: Супрун розповіла подробиці реформи

22.03.2017, 20:06

Медична галузь України — на порозі великих змін. Вже у травні цього року у Верховній Раді мають проголосувати за «Закон України Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», що дозволить запустити процес реформи та підняти медичну галузь нашої країни на абсолютно новий рівень. 

У своєму блозі в.о. міністра охорони здоров’я пані Уляна Супрун розповіла про всі важливі моменти майбутньої реформи медичної галузі, а сайт 032.ua пропонує Вам ознайомитись із головними її концепціями.  

Так, Супрун окреслює три головні зміни в усій системі охорони здоров’я: пацієнт почне платити кошти лише за те, що його лікують, тобто за конкретно надані медпослуги, буде сформований єдиний для всіх обсяг медичних послуг, які фінасово покриватиме держава, а контролювати надані послуги будуть за допомогою міжнародних протоколів лікування та діагностики.
b58a0a5-reforma-medichna-12
6b2d444-reforma-medichna-22

"Пакет реформ створюється Національною службою здоров’я. Мета – дати пацієнту реальний захист, а лікарю повернути гідність та можливість служити людині, не думаючи про гроші. Так працює система у всіх розвинених країнах, і так само це має працювати в Україні", - пояснює Уляна Супрун.

Сам «Закон Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» гарантує наступне:

15 вересня щороку публікуватиметься єдиний для всіх Державний гарантований пакет медичних послуг та лікарських засобів з детальним описом. У ньому буде невеликий "червоний список"– медичних послуг, які не покриватимуться взагалі. Усе інше покривається всім однаково.

"Насамперед, на 100% покриваються послуги найбільшого "зеленого списку"–невідкладна допомога, лікування до 80% найпоширеніших звернень (первинна допомога) та паліативна допомога (для тих, хто йде з життя і має робити це гідно)", - зазначає пані міністр.
c8bdcc5-reforma-medichna-14
c04281c-reforma-medichna-13

Це означає, що коли ви зламали ногу, у вас стався апендицит або інше гостре запалення, у вас схопило серце на вулиці чи трапилось щось інше, що загрожує вашому життю та здоров’ю – вас заберуть до лікарні й лікуватимуть безкоштовно. Ваш особистий сімейний лікар, який після додаткового навчання зможе допомогти вам у 80% звернень і якого оберете ви самі – буде завжди безкоштовним. А коли у вас невиліковно хвора рідна людина, то в нього завжди буде достатньо знеболювальних та медичного догляду.

"У новій моделі у всіх рівні права. За будь-ким – дорослим, дитиною, жінкою, чоловіком, літнім – стоїть одне й те саме фінансове покриття, скільки б у вас не було грошей. А якщо ви доросла людина та маєте щось за себе доплатити – це буде офіційна біла та однакова доплата для всіх", - каже Уляна Супрун.
d1681a7-reforma-medichna-15
d9210f6-reforma-medichna-16

Подібну реформу у вітчизняній медицині планують впровадити всього за один рік. Однак станеться це лише у тому випадку, якщо депутати у Верховній Раді 16-го травня проголосують за Закон України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Якщо це станеться, реформу почнуть впроваджувати вже влітку цього року, а 1 липня 2018 року реформатори матимуть достатню базу даних, аби розрахувати Державний гарантований пакет до 15 вересня 2018-го та зверстати реальний бюджет на 2019 рік.

"2019-й рік ми почнемо з моделлю, яка повністю працюватиме, а також з реальним бюджетом", - сказала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
270