Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Україна проти Росії в Гаазі: найважливіше, що відомо на цю годину

Україна проти Росії в Гаазі: найважливіше, що відомо на цю годину

09.03.2017, 20:00
Не пройшло і трьох років, як Україна нарешті почала юридична наступ на свого агресора — путінську Росію.

16 січня 2017 року Україна подала позов у Міжнародний суд ООН в Гаазі для залучення Росії до відповідальності за порушення двох міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

На цьому тижні пройшли попередні слухання протиборчих сторін.

Ми зібрали для вас інформацію про те, як відбувалися дебати сторін і до яких наслідків може призвести судовий розгляд в Гаазі.

Як це було - «російська правда»

Російська сторона в Гаазі стверджує, що причиною подій на сході України стало "повалення влади" і "заколот", який відбувся у Києві. Про це заявив у своєму виступі директор правового департаменту МЗС РФ Роман Колодкін, який представляє РФ в судовому процесі.

"В лютому 2014 року в Києві відбувся насильницький переворот", – заявив він. У вступній промові Колодкін декілька разів повторив тезу про "кривавий переворот", "насильницький переворот" і "повалення влади" в Україні.

Також Колодкін звинуватив Україну в тому, що вона заволоділа Кримом, не питаючи населення, та повідомив Суду ООН неправдиві дані про те, що кримчани не могли вибрати, чи хочуть вони жити в незалежній Україні (хоча насправді на референдумі 1991 року і в Севастополі, і в АР Крим більшість кримчан висловилися на підтримку незалежності у складі України).

Також, на думку Колодіна, головним завданням нової української влади є позбавлення статусу офіційної для російської мови.

Зазначимо, що в Україні досі діє закон Колесніченка-Ківалова, при якому юридично російська мова має абсолютно такий же статус, як і за часи президента-втікача Віктора Януковича.

Ну а далі — більше. Кремль не посоромився у суді знову витягти на світ божий старі протухлі фейки російської пропаганди.

Так, в якості доказу агресивності «київської хунти» наводиться посилання на змонтовану для російського телеефіру промову Петра Порошенка в Одесі в листопаді 2014 року.

"У нас діти підуть до школи і дитячі садки, а в них вони будуть сидіти по підвалах. Ось так ми переможемо у війні", – цитують Порошенко в російському МЗС.

Нагадаємо, що з повного тексту промови українського президента зрозуміло, що глава держави констатує жахливі умови, в яких опинилися діти окупованого Донбасу, а зовсім не загрожує їм.

Також у суді росіяни представили інформацію про трагедію 22 січня 2015 року у Донецьку – мінометний обстріл зупинки громадського транспорту на Боссе, в результаті якого загинули, за різними даними, від 8 до 13 мирних жителів.

Однак обстріляний тролейбус знаходився на відстані близько 20 кілометрів від місця дислокації сил АТО, що виключає причетність ЗСУ до жахливого акту (нагадаємо, що це удвічі перевищує дальність будь-якого міномета). Швидше, навпаки, сьогодні вже є численні свідчення ряду опальних бойовиків і російських найманців, що і в Донецьку, і в Луганську за обстрілами мирних кварталів стоять самі «ополченці».

Подібним «фактажем» рясніють майже всі російські «докази».

Особливою вишенькою на цьому фейковом торті брехні стало російське «виправдання» величезної кількості військової техніки у бойовиків в ОРДЛО.

Так, представник Росії Ілля Рогачов, не моргнувши оком, пояснив наявність понад 700 танків і іншої бронетехніки запасами радянських часів, залишених чомусь у шахтах.

«Велика частина цих запасів була залишена в шахтах Донбасу й опинилася у повстанців», - заявив Рогачов.

З цієї ж серії і заява, що постачання російських «Буків» - ще не є намір збити «Боїнг» рейсу МН17. І взагалі, бойовики отримали з Росії «Буки» для захисту. Зокрема, британський юрист Семюел Уордсворт, запрошений російською стороною на засідання суду в Гаазі, заявив, що хто б не передавав бойовикам зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого збили "Боїнг" влітку 2014 року, він хотів лише посилити обороноздатність "ДНР" і "ЛНР».

Не надали росіяни і доказів твердження, що Україна застосовувала «фосфорні бомби» на Донбасі.

Заради справедливості варто відзначити, що є в російській доповіді і зерна правди. Так, є фото українських танків під час загострення в Авдіївці. Але навіть ці танки просто стоять, а не стріляють, як танки бойовиків з житлових кварталів.

Зазначимо, що є також реальні й доведені факти злочинів на початку війни низки представників добробатов — однак більшість цих людей вже пішли під український суд по всій строгості закону.

Зазначимо, що велика кількість брехні, що легко перевіряється наразі помітно погіршує позиції Росії у суді ООН. Виникає відчуття, що в Кремлі сплутали Гаазький суд з Басманним.

Українські аргументи

На відміну від російських «звинувачень», українська доказова база злочинів росіян і їх найманців у Криму та Донбасі підтверджена заявами свідків, фото - і відеодоказами, знятими в тому числі російськими і сепаратистськими ЗМІ.

По деяким російським злочинам, наприклад, обстрілу кварталу Східний в Маріуполі, є вже навіть рішення українських судів і сидять в тюрмах злочинці.

Емоційна промова заступника міністра Олени Зеркаль на процесі в Гаазі несе в собі квінтесенцію основних звинувачень і вимог законодавства України:

«Сьогодні я стою перед Судом і прошу захистити основні права українського народу. Ми вимагаємо справедливості і міжнародно-правової відповідальності, в той час як Російська Федерація продовжує демонструвати зневагу до своїх зобов'язань за міжнародними договорами. Як наслідок, український народ піддається тривалій кампанії терору і культурного знищення. Ситуація справді жахлива.

В останні кілька тижнів ставки були підвищені. Підтримувані Російською Федерацією незаконні збройні формування збільшили кількість атак і посилили градус залякування мирного населення. В Авдіївці протягом тижня з 29 січня по 5 лютого моніторингова місія ОБСЄ підтвердила щонайменше 8 смертей мирних громадян і 30 випадків отримання ними поранень. В результаті невибіркових обстрілів місто зазнало значних руйнувань житлових будинків і критичної інфраструктури, цивільне населення було залишено без електрики, водопостачання і навіть опалення під час суворих морозів.

Протягом двох місяців з початку 2017 року кількість снарядів, які використовувалися для обстрілу Авдіївки, оцінюється на рівні 15 тисяч одиниць.

Ця кількість відповідає 14 вагонам, доверху наповненим боєприпасами. У той же час офіційний представник російського президента публічно висловив надію, що підтримувані Росією незаконні групи не залишаться без боєприпасів.

Можуть залишатися які-небудь сумніви в тому, звідки це озброєння поставляється? Немає. Воно поставляється з Російської Федерації.

Атаки проти мирного українського населення є логічним продовженням підтримки, яку Російська Федерація надає групам, що здійснюють акти тероризму в Україні.

Збитий за допомогою російської системи "Бук" літак рейсу МН17 не зупинив фінансування тероризму Російською Федерацією. При постійній підтримці з боку РФ відбулася атака на автобус у Волновасі. Всього два тижні тому був обстріляний Маріуполь, а Краматорськ – через кілька тижнів після цього. У Харкові мирне населення було залякане низкою вибухів.

Ці події не були випадковістю, це – наслідок підтримки Російською Федерацією тероризму в Україні.

Тим часом, як на сході України мирне населення страждає від невибіркових атак, в окупованому Криму Російська Федерація продовжує втілювати в життя радянський підхід до прав людини, пригнічуючи групи, які вважає своїми ворогами. Нещодавно 11 кримських татар, які мирно зібралися на протест проти вибіркових обшуків, що були насильно затримані. Це черговий приклад того, як російський режим змушує замовкнути тих, хто викликає у нього неприязнь.

У цій справі Україна вимагає компенсації за триваючі порушення Росією двох міжнародних договорів: Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», - зазначила Зеркаль.

Від Гааги до Гааги

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль прогнозує, що рішення про введення тимчасових заходів стосовно Росії Міжнародний суд ООН винесе до кінця квітня.

Зокрема, Україна просить суд зобов'язати Росію утриматися від дій, які можуть ускладнити ситуацію до розгляду судом справи по суті; здійснювати належний контроль за своїм держкордоном для запобігання терористичних актів, а також припинити надання терористичним групам грошей, зброї та інших видів підтримки.

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН в Гаазі не варто плутати з його знаменитим тезкою Міжнародним кримінальним судом або як частіше називають Гаазьким трибуналом. На відміну від другого, суд ООН не передбачає реальних механізмів виконання рішення суду. Спочатку мається на увазі, що якщо обидві сторони зійшлися в судових дебатах — це означає, що вони визнають правомочність суду.

Що, власне, і підтвердив прес-секретар російського президента Дмитро Песков.

«Російська сторона є учасником цього розгляду. Тобто, якщо б Росія не визнавала б рішення суду, то, відповідно, вона не була б учасником цього розгляду", - зазначив Песков.

Однак, як показує практика, після програшу в суді від Кремля можна почути і абсолютно протилежне. Тим більше що остаточного вердикту доведеться чекати довго — від початку дебатів до винесення підсумкового рішення може пройти близько двох-трьох років.

Все більше експертів вважають, що запас міцності путінської Росії тане на очах, і авторитарний режим, незважаючи на всю свою ілюзорну міцність, може, як і влада комуністів за часів СРСР в 1991-му, несподівано для всього світу впасти за кілька днів.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
196