Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Brexit: Суто англійське вбивство або Подарунок Україні

Brexit: Суто англійське вбивство або Подарунок Україні

25.06.2016, 12:30
День 23 червня 2016 року увійде в історію Європи і Великобританії. І якщо для Євросоюзу підсумки британського референдуму мають стати важливим стимулом до реформ європейських структур, то для жителів Сполученого королівства він може виявитися вирішальним днем, який назавжди поховав Англію як велику державу.

Свято демократії і тріумф популізму

Коли британський прем'єр Девід Кемерон пообіцяв навесні 2015 році провести референдум про вихід з Євросоюзу, він думав про що завгодно, але тільки не про реальний вихід з ЄС. Як умілий картковий гравець, шантажуючи Євросоюз виходом Британії, він примудрився вибити для острова унікальні преференції.

Але розгорнувши потужну кампанію критики Євросоюзу, Кемерон не зміг переломити громадську думку, змінивши риторику, намагаючись довести, що насправді Британія отримує від ЄС набагато більше, ніж її платіж в європейський бюджет.

У підсумку за вихід Великобританії з ЄС проголосували 17 410 742 громадян (51,9%), а за те, щоб залишитися у складі ЄС, – 16 141 241 (48,1%).

До речі, найбільші прихильники виходу Великобританії з ЄС – люди у віці від 60 років, які на відміну від молоді активно брали участь у виборах. Правда, що до болю знайома картина?

Зазначимо, що незважаючи на консолідоване бажання британських і світових еліт залишити Британію в Євросоюзі, всі голоси були підраховані чесно. Британці мають право пишається своєю демократією, але навряд чи тепер вони можуть впевнено дивитися у майбутнє.

Зазначимо, що формально підсумки референдуму носять рекомендаційний характер, і британський парламент, якщо набереться мужності виступити проти волі народу, може проігнорувати результати референдуму. Однак лідери провідних політичних партій уже заявили, що збираються виконати волю англійців і вивести країну з Євросоюзу.

Похмурі перспективи розвалу Великобританії

Вихід з Євросоюзу загрожує розколом Великобританії та повернення Англії до кордонів 1282 року. На відміну від Англії та Уельсу, де більшість населення голосувало за вихід з Євросоюзу - Шотландія і Північна Ірландія проголосували за те, щоб залишитися у складі ЄС (лише 38% і 44,2% – за Brexit відповідно).

95c446c-gb-eu-colors
Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила про те, що Шотландія хоче залишитися частиною ЄС. І незабаром розраховує провести новий референдум, на якому нащадки Вільяма Уоллеса розраховують знайти втрачену кілька століть тому державність. Не менш рішуче налаштовані і в Північній Ірландії. Для католицьких партій це прекрасний шанс повернути Ольстер в лоно матері-Ірландії.

Наслідки для України, чи Варто Путіну пити шампанське

Євросоюз закликав Великобританію як можна швидше вийти зі складу організації, враховуючи результати минулого в країні референдуму.

Про це сказано в спільній заяві голови Європейської ради Дональда Туска, голови Європарламенту Мартіна Шульца, голова Ради ЕС Мартіна Рютте і голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера.

Спочатку вважалося, що перемога прихильників Brexit стане ударом для України. Великобританія активний член антипутінської коаліції і прихильник європейських перспектив нашої країни. І навпаки, криза Євросоюзу на руку президенту Росії Володимиру Путіну.
Голова Євроради Дональд Туск прямо заявив: «У день виходу британців шампанське буде пити наші зовнішні вороги. Ми повинні зробити все для того, щоб зірвати їм таку вечірку».

Багато політиків і експерти говорили, що вихід Великобританії з Євросоюзу може призвести до ефекту доміно і повного розвалу співтовариства.

Заявление Марі Ле Пен про готовність провести референдум у Франції звучить загрозливо, але шанси подружки Путіна стати президентом близькі до нуля. У відсутність Британії німецько-французький альянс буде ще більшою мірою визначати політичну волю Євросоюзу.

Економічні потрясіння, які вже почала переживати Британія — фунт за добу впав на 10% - будуть тільки наростати. Багато світовіх компаній вже подумують про перенесе своїх штаб-квартир з Лондона в інші міста Євросоюзу. Один з фінансових центрів світу, лондонський Сіті, також різко втратить привабливість для найбільших банків планети.

Володимир Путін може випити шампанське, але ціни на нафту і світові фондові ринки різко пішли вниз, щоб остаточно поховає дихаючу на ладан російську економіку.

А ось що думає про перспективи Brexit для російської еліти популярний блогер Ель Мюрид. "Тепер у наших крадіїв наступають нелегкі часи: якщо все-таки англійці і справді почнуть розлучатися з континентальною Європою - то як бути з непосильно нажитим і захованим? Можна ненароком потрапити під чужі розбірки, і вже хто-хто, а англійці всяку тубільне дрантя роздягати вміють як ніхто інший - благо, досвід ого-го. При цьому ні найменшого впливу на англійські еліти в наших не має - відносини і без референдуму зіпсовані ґрунтовно і давно. Зараз, треба розуміти, у англійців взагалі втрачається всякий інтерес дотримуватися політес по відношенню до російских злочинців і бандитів (своїх дівати нікуди), а потім що буде - не знає ніхто".

А ось Євросоюз після серйозного фіаско гостро потребує яскравої демонстрації того, що він як і раніше привабливий і вигідний для країн континенту. Не тільки заповнити кількісний склад співтовариства, але і наростити його можна тільки за рахунок Балкан (Сербія, Албанія, Чорногорія, Біг), також Україна та Молдови. А коли європейським бюрократам щось треба конче, вони примудряються проводить переговори досить швидко.

Спогади про майбутнє

Рiк 2035 — Україна головує в Євросоюзі, куди приходить заявка вiд збіднілої Англії (за один євро дають 25 фунтів). Пам'ятаючи про те, що Британія була одним з активних членів антипутінської коаліції, Україна пропонує розглянути заявку Англії за скороченою процедурою. Тим більше, що сотні тисяч англійців, які на положеннi гастарбайтерів давно вже працюють в кафе Львова і на заводах Харкова і Дніпропетровська давно вже пора легалізувати. Однак Шотландія накладає вето на вступ Англії до Євросоюзу, не бажаючи відкривати кордон для мільйонів голодних англійців.

Виглядає фантастично, але не менше, ніж кілька років тому виглядав вихід Великобританії з Євросоюзу.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
863