Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Джамала була найкращою. Інтерв’ю з Русланою

Джамала була найкращою. Інтерв’ю з Русланою

24.05.2016, 08:16
«Україна готова провести Євробачення, я впевнена, що проведе вона його якісно і, сподіваюся, успішно, – каже Корреспонденту Руслана Лижичко, пише Марина Савченко у №19 видання від 20 травня 2016 року. – Зараз багато заяв, нас звинувачують у тому, що ми не можемо забезпечити фінансову складову конкурсу, безпеку. Чи потрібно на них реагувати? Пропаганда постійно фокусуватиметься на цих моментах, просто тому, що вони зацікавлені в підриві нашої безпеки зсередини.
Але я більш ніж упевнена, що і безпеку можна організувати якісно, ??і грошей на проведення Євробачення вистачить. Базисні кошти будуть надані Європейською мовною спілкою. Цих коштів цілком достатньо, щоб якісно провести сам конкурс.
До всіх супутніх проектів інфраструктури будуть залучені кошти спонсорів і донорів. Україна зможе отримати підтримку і від західних держав. Вже, наприклад, Швеція заявила про свою готовність. Незважаючи на складну економічну ситуацію, не омине своєю увагою захід і приватний бізнес в Україні. Немає жодної підстави вважати, що ми не знайдемо грошей на проведення конкурсу.
- Як ти думаєш, чи була політика в перемозі Джамали?
- Це дуже складне питання. Вважаю, що політика, як така, в перемозі Джамали була відсутня. Чому? Подивіться, як голосувало журі та як голосували глядачі у всіх країнах Європи. Не можна довести, що була якась заангажованість у голосуваннях більшості країн. Так, були деякі держави, які можна в певному сенсі назвати винятком, але в загальному співвідношенні відсоток їх був маленьким, тому навіть не варто на цьому фіксуватися. І що до політики в самому тексті пісні. Я не вважаю її політичною – я вважаю її історичною. Цей текст є болем народу.
Комусь вигідно трактувати цей біль як політичний меседж. Насправді цей меседж є цивілізаційним – це вічна пісня про добро і зло, про біль і надії. Причому надія більше читається в композиційності, ніж у самому тексті. Про це треба пам'ятати.
Я не беруся оцінювати, чи відсутня абсолютно в загальному результаті Джамали політична складова. Так, можливо, події в Криму й Україні в цілому вплинули на ту увагу до виступу Джамали, яку ми отримали. Я не можу сказати, що цього взагалі не було. Але це не використовувалося як технологія. Я більш ніж впевнена, що саме політика – політика домовленостей, політика якихось симпатій і антипатій – не вплинула на об'єктивність результату. Об'єктивно Джамала була найкращою. Це потрібно визнати.
- А коли ти перемогла на Євробаченні, чи відчула ти на собі антипатію з боку Росії?
- Чесно скажу, Росія мене майже не критикувала. Буквально один або два матеріали були, у яких говорилося, що це не українська музика, всі ці «гей-гей» і «Дикі танці» –це щось кельтське, а Україна – протяжні пісні про весну і жито. Це, по суті, вся критика, яка була проти мене.
У той час я отримала досить велику підтримку майже всього пояса країн від півночі до півдня – 12 балів нам дали й Ісландія, і Туреччина, і держави Прибалтики, й Ізраїль. Був своєрідний «шлях із варяг у греки», який дав нам дуже високі бали, у тому числі і Росія дала мені 12 балів. А багато російських пропагандистів навіть називали мене «своєю» співачкою, тому що в контексті їхнього тодішнього мислення всі слов'янські країни були своїми. 
***
Цей матеріал опубліковано в №19 журналу Корреспондент від 20 травня 2016 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент у повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент,опублікованих на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
176