Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаНовини → Що змінюється у політичному житті України

Що змінюється у політичному житті України

04.02.2020, 19:21
Зовсім скоро наша країна святкуватиме тридцяту річницю незалежності, але помітні зміни у державі почалися лише кілька років тому. У першу чергу ми всі зрозуміли, що без контролю громадянського суспільства влада точно не зміниться за власним бажанням. І як би не казали сьогодні про тиск на журналістів, але свобода слова в Україні сьогодні вийшла на доволі хороший рівень, тож преса цілком може контролювати всі гілки влади.

ukraine.jpg (30.16 Kb)
 
Якщо говорити детальніше, то будь-хто має право і можливість перевірити декларацію доходів посадових осіб, глянути на їхнє майно і самому дійти до висновку щодо того, чи нажив той чи інший чиновник все це чесно, чи застосовував якісь кримінальні схеми. Точно так само можна дослідити життєвий шлях, щоб довідатися інформацію про його кар’єрний ріст, побачити прихильність або опозиційність людини до тієї чи іншої влади і зробити власні висновки.

Цьому всьому абсолютно точно сприяє тиск громадянського суспільства, адже українці нарешті зрозуміли, що недостатньо просто змінити погану владу на хорошу, потрібно ще й постійно її контролювати, щоб можновладці не зіпсувалися і не стали такими ж, як і попередні. І зміни справді помітні, адже тепер біографію прокурора може переглянути не лише його безпосередній керівник, а й людина, котра просто бажає все перевірити і побачити на власні очі.

Варто зазначити, що нова влада в Україні навесні та влітку отримала величезний кредит довіри і поки люди переважно довіряють як їй, так і людям, котрі призначаються на посади від її імені. Але цей кредит довіри абсолютно точно не є безмежним, тож вже орієнтовно навесні зменшиться кількість романтиків, зате зросте відсоток прагматиків та здорових циніків, котрі будуть вимагати результат вже і негайно. Це означає, що у влади залишилося дуже мало часу, аби встигнути перейти від ручного управління до побудови потужної, але справедливої державної машини, котра буде вирішувати наявні проблеми громадян, а не створювати нові.
Поки ж суспільство все ще не втрачає віри у краще, адже за останніми опитуваннями приблизно шістдесят відсотків громадян вважають головним рушієм реформ саме президента України, але не важко порахувати, що його підтримка після виборів все ж зменшилася. Звісно, далі все буде залежати від наших владних функціонерів, однак вони повинні розуміти, що кожен крок депутатів, міністрів, суддів, прокурорів та полісменів знаходиться під пильним контролем. Українська громада здатна як швидко робити з людини героя, так і швидко опускати його на землю. Так чи інакше, а час іде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
16769