Якщо кавун був вирощений з дотриманням всіх правил і зберігався належним чином, він буде абсолютно безпечний для здоров’я.Але останнім часом кавуни все частіше підгодовують нітратами. Особливо небезпечні в цьому плані ранні кавуни, які продають в червні й липні. Їм роблять уколи селітри, щоб швидше дозрівали. Звичайно, цей жартівливий виріб з кавуна не має нічого спільного зі справжньою небезпекою всіма улюбленого продукту. А ось «шкідливий» нітратний кавун на смак і на око визначити досить складно. Але є певні ознаки,знаючи про які можна підвищити свої шанси на збереження здоров’я в цій кавуновій лотереї, пише "Доба". Ознаки кавуна, який має нітрати: 1.Не спокушайтеся покупкою раніше серпня (виняток – кавуни, привезені з екзотичних країн, де вони достигають круглий рік) У кавунів передчасна стиглість досягаєтьсяшляхомпідгодівлі шкідливими хімікатами. 2. Щоб довідатися, чи не напханий кавун «хімією», розріжте його навпіл. Якщо зріз гладкий і крупинки на ньому не виділяються – відсоток вмісту нітратів досить високий. Надто червоний колір м’якоті кавуна і жовто-помаранчеві прожилки в ній також служать застереженням. Проведіть наступний тест.Опустіть маленький шматочок червоної часточки в стакан з теплою кип’яченою водою. Якщо вода не просто помутніє, а порожевіє, ам'якушрозвалиться – без жалю викидайте таке придбання. Кавун №1 – безпечний кавун. Кавун №2 – нітратний (на фото) 3. Купуйте кавуни не біля дороги,а в магазинах або ринках. Річ у тому, що побоюватися варто не тільки нітратів.Шкірка плоду добре вбирає свинець та інші шкідливі речовини з вихлопних газів. 4. Принісши кавун додому, ретельно його помийте, а потім сполосніть окропом. Найбільше нітратів знаходиться в трьох сантиметрах у шкірки,тому про всяк випадок їжте те, що ближче до серцевини – воно і смачніше. І знайте міру. Пару шматочків – і досить. Особливо дітям, яким для отруєння багато не треба. Дорослим небезпечна доза 400-500 міліграмів нітратів в день. Для важкого отруєння маленької дитини достатньо 40-50 міліграмів. 5. У розрізаних кавунах швидко розмножуються бактерії. Щоб убезпечити себе від гострої кишкової інфекції, зберігайте плоди тільки в холодильнику, покривши харчовою плівкою. І дуже недовго, максимум 12-15 годин. Джерело: 0352.ua
Джерело "0352.com.ua"
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: