Експертка, спеціалістка зі здорового харчування Ольга Дорош розповіла, чому заморожування — найкращий спосіб заготовити овочі, фрукти та ягоди на зиму. Про це повідомляє Gazeta.ua. Те, що в заморожених продуктах мало вітамінів, – насправді міф. Звичайно, частина поживних речовин буде втрачена, але більшість збережеться. Цікавий факт: у транспортованих овочах і фруктах – менше вітамінів ніж у тих, які були правильно заморожені. Усе тому, що для заморозки плоди зривають у пік їхньої зрілості і буквально в той самий день морозять. Тому, якщо ви купите продукти в сезон і заморозите їх так, як треба – взимку зможете готувати смачні та корисні страви. Не менш популярними є консервації. Слід пам’ятати про те, що консервації – це не лише про овочі, фрукти або ягоди. Тому, якщо порівнювати заморозку та консервацію – який метод збереження плодів буде кращим? Кращим однозначно буде заморожування. По-перше, в консервацію, зазвичай, додають багато солі та цукру. По-друге – піддають обробці високою температурою. Ось дивіться: при заморожуванні втрата вітаміну С буде близько 20%, а при консервуванні – до 50%. Тому, скажімо, болгарський перець, смородину, обліпиху, броколі та брюссельську капусту краще заморозити, ніж готувати з них салати чи варення. Звичайно ж, для того, щоб отримати максимум користі із заморожених овочів і фруктів, потрібно підготувати їх правильно. Що необхідно зробити, щоб зберегти максимум вітамінів і мінералів? Купуйте овочі, ягоди та зелень в сезон. Обирайте цілі плоди, без вм’ятин і пошкоджень (щоб зменшити кількість гнилісних бактерій). Найбільше користі буде в тих продуктах, які ви морозите в перші дві доби після зривання з дерева чи поля. Чим менше з ними маніпуляцій (ошпарювання, миття гарячою водою, варіння), тим більше користі. Акуратно промийте їх під проточною водою та готуйте до заморозки. Я ріжу овочі та зелень на шматки чи кубики, помідори блендерую і додаю трохи солі, ягоди заморожую цілими. З ягід морожу смородину, чорницю, малину, полуницю та порічки, з них взимку готую смузі. Також варто морозити продукти рівно на сезон. Не варто зберігати їх роками. Не додавайте нікуди цукор! Вони і без цукру чудово зберігаються. Дуже зручно використовувати для цього порційні пакетики чи контейнери. Добре підписувати їх дату заморозки. Чи потрібна термічна обробка овочів до заморозки? Я нічого не проварюю, все морожу сирим. Можете, звичайно, проварити по кілька хвилин у воді з лимонним соком зелені горошок чи квасолю – вони краще збережуть свій колір. Також проварюють томатне пюре, але, як на мене, це зайве. Якщо у вас виникає питання, що можна заморожувати, а що – ні, то відповідь вас здивує: заморожувати можна все! Як ідея – соуси на основі зелені чи томатів. Готуєте соус, наприклад, песто і розливаєте його в місткості для льоду. Наступного дня виймаєте та сортуєте в пакети. Цей же спосіб можете використовувати для заморожування м’яти з лимонною чи апельсиновою цедрою (для лимонаду або коктейлів)”, – розповіла експертка. Джерело: 0352.ua
Джерело "0352.com.ua"
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: