Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Ймовірним фактором передачі гострих кишкових інфекцій у Тернополі є вулична їжа

Ймовірним фактором передачі гострих кишкових інфекцій у Тернополі є вулична їжа

29.05.2018, 17:04
Ймовірним фактором передачі випадків гострих кишкових інфекцій у Тернополі є шаурма, придбана в торговельній мережі міста, - такі результати досліджень фахівців Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України. «Сьогодні на вулицях на кожному кроці встановлені торгівельні кіоски, автопричіпи з виготовлення їжі швидкого приготування (шаурма, гамбургери, паніні, хот-доги та ін.). Здавалось би зручно, адже швидка гаряча їжа готується протягом кількох хвилин. Та й тут ви бачите весь процес. Так, де ж прихована небезпека придбання неякісної та небезпечної продукції? Слід задуматися, чи є у таких закладах умови для приготування їжі швидкого приготування. Адже торгівельні заклади не підключені до мереж водопостачання та каналізування, приготування такої їжі здійснюється з порушенням поточності технологічного процесу при недостатньому наборі приміщень, технологічного та холодильного обладнання, інвентаря, а також недотриманні умов миття торгівельного обладнання. Та й невідомо чи продавці проходять медогляд, чи дотримуються правил особистої гігієни. А як щодо  безпечності продуктів, які використовують для її приготування. Отже, їсти чи не їсти вуличну їжу вирішує кожен з нас. В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби. З метою профілактики кишкових інфекцій, особливо у літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:  - не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертати увагу на кінцеві терміни придатності;  - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а питну воду в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;  - не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;  - дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м'ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;  - дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів (в холодильнику при температурі  від +2 град. С до +6 град. С);  - обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;  - при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні дітьми – обдати окропом;  - готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. При виникненні перших ознак захворювання (слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення) обов’язково звертайтеся до лікаря», - повідомляє лікар з гігієни харчування Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ольга Білинська. Джерело: 0352.ua

Джерело "0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
183