Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Журналісти опублікували обіцянки, які політики щороку давали українцям у травні

Журналісти опублікували обіцянки, які політики щороку давали українцям у травні

09.05.2017, 21:50

Травень 2014 року став місяцем, коли в Україні одночасно набирали обертів антитерористична операція й президентська виборча кампанія, також у розпалі була кампанія з виборів мера Києва. Травень 2015-го запам’ятався заявами політиків про безвіз і боротьбу з корупцією, а цей же місяць у 2016-му – звільненням українських політв’язнів у Росії й першими по-справжньому гучними обіцянками членів нового уряду. 

Що зі сказаного виконано, що не виконано, а що перебуває в процесі виконання – з’ясовувало «Слово і Діло».

Травень 2014-го: розпал передвиборчих кампаній Порошенка і Кличка, продовження гібридної війни на сході

10 травня «Слово і Діло» зареєструвало обіцянку кандидата в президенти, народного депутата Петра Порошенка про те, що за 2 роки Україна досягне енергетичної незалежності. Ця обіцянка отримала статус «не виконано», коли через два роки прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що повністю енергонезалежною наша країна зможе стати тільки за 3-4 роки.

19 травня прозвучала обіцянка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що вибори в країні відбудуться за будь-яких розкладів, і спроби сепаратистів їх зірвати цьому не завадять. Можемо констатувати, що, попри те, що мешканці окупованих територій не мали можливості проголосувати, загалом вибори президента в Україні пройшли успішно.

22 травня інший кандидат – Віталій Кличко, який на той момент претендував на крісло мера Києва, пообіцяв до вересня того ж року знайти фінансування добудову Подільсько-Воскресенького мосту, через який мала би пройти гілка метро на Троєщину. Ясна річ, що політик дуже перебільшив свої можливості й зобов’язання в підсумку було провалене.

Нарешті 25 травня пролунала обіцянка тодішнього очільника уряду Арсенія Яценюка «найближчим часом зупинити бандитський терор на Донбасі». На жаль, антитерористична операція, що почалася незадовго до цього, триває на сході України й понині.

35590-1_uk_origin

Травень 2015-го: безвіз, створення НАЗК й розслідування ГПУ щодо Клюєва

13 травня 2015 року, наступного дня після того, як генеральний прокурор Віктор Шокін направив до Верховної Ради подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва, сам нардеп заявив, що він звинувачення Генпрокуратури не визнає і не збирається переховуватися від слідства. Щоправда, одразу після зняття з нього депутатської недоторканості на початку червня Клюєв, природно, вчинив точно навпаки.

Чотирма днями пізніше віце-прем’єр-міністр-міністр культури В’ячеслав Кириленко пообіцяв створити в Києві музей тоталітаризму. У червні 2016-го «Слово і Діло» з`ясувало, що такий музей має з’явитися в українській столиці наступного, тобто 2017 року.

Не виконав свою обіцянку міністр юстиції Павло Петренко, який 21 травня 2015 року пообіцяв, що Нацагентство з протидії корупції запрацює в країні до кінця того ж року. Насправді ж НАЗК офіційно почало працювати лише 15 серпня 2016-го.

А от обіцянка Петра Порошенка, озвучена 22 травня, про те, що Україна виконає всі умови, необхідні для лібералізації візового режиму з ЄС, отримала статус «виконано» – причому, ще до того, як Європарламент ухвалив рішення про надання Україні безвізового режиму.

Травень 2016-го: звільнення політв’язнів, субсидії та офшори

11 травня прем’єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв компенсувати малозабезпеченим українцям запровадження єдиної ринкової ціни на газ. Саме це й відбулося – через запроваджений механізм субсидій на житлово-комунальні послуги.

20 травня прозвучала обіцянка міністра енергетики Ігоря Насалика щодо виставлення на приватизацію протягом 10 місяців усіх беззбиткових державних шахт (які він попередньо планував вивести на беззбитковий рівень). Проте на ділі така шахта знайшлася лише одна, тож обіцянка виконана бути не могла.

Через 4 дні «Слово і Діло» зареєструвало обіцянку голови Верховної Ради Андрія Парубія винести на розгляд парламенту законопроект про покарання депутатів за кнопкодавство. На жаль, цей законопроект у сесійній залі досі так і не побачили.

Нарешті, 25 травня, в день повернення в Україну Надії Савченко, Президет Петро Порошенко заявив, що найближчими тижнями з російських тюрем повернуться на Батьківщину ще два українських політв’язні – Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв. Так і сталося: обидва повернулися до України 14 червня 2016-го.

Читайте також: Журналісти опублікували обіцянки, які політики щороку давали українцям у квітні

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
457