Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → «НАК «Нафтогаз» заганяє нашу країну у безвихідну ситуацію», - експерт у галузі ЖКГ Олексій Кучеренко

«НАК «Нафтогаз» заганяє нашу країну у безвихідну ситуацію», - експерт у галузі ЖКГ Олексій Кучеренко

26.04.2017, 20:40

У вівторок, 25 квітня, у Тернополі відбувся брифінг за участі колишнього міністра ЖКГ в другому уряді Ю.В. Тимошенко, тричі народного депутата Олексія Кучеренка та мешканців Тернополя.

ВО «Батьківщина» організувала зустріч Олексія Кучеренка, який мав на меті донести тернополянам основні парадигми реалій житлово-комунального господарства, а також наголосити усім присутнім на перспективах вирішення головної проблеми ЖКГ - зупинити так зване протистояння за комунальні послуги.

Сьогодні проблема житлово-комунальних послуг стала на сходинку виживання у багатьох мешканців Тернополя. На зустрічі депутат та експерт у сфері ЖКГ наголосив на тому, що НАК «Нафтогаз» заганяє нашу країну у безвихідну ситуацію, тому необхідно приймати радикальні рішення, аби отримати втішні прогнози на майбутнє. 

«Житлово-комунальна система послуг має відбуватися виключно під пріоритетом споживача, адже у іншому випадку реформа, яка погіршує ситуацію є не потрібною. Основний крок - стати на захист споживача», - підкреслює депутат.

Найголовнішим фактором у сфері житлово-комунального господарства є встановлення обмеженої платоспроможності. Ці кошти повинні бути розраховані на модернізацію будинків, теплокомуненерго, водопостачання, сміття та відходи.

«Якщо НАК «Нафтогаз» має на меті через свою цінову політику забирати у мешканців 80% коштів, тоді на модернізацію джерел зовсім не залишиться. Такий крок лише заведе у величезні борги. Ця схема є сильно запущеною, адже відомо, що лише теплокомуненерго заборгувало НАК «Навтогазу України» 19 мільярдів гривень. Тому потрібно пам’ятати про те, що поки ми повністю прозору схему цього процесу не побудуємо, наших з вами доходів не вистачить», - наголосив Кучеренко.

У всьому світі більше 10% за комунальні послуги не платять. Однак, якщо трапляється такий випадок, що оплачувати доводиться більше, тоді країна потрапяє в економічну бідність. Якщо взяти до уваги доходи громадян, зокрема, витрати на харчування, то у середньому європейці сплачують - 12%, українці – 50%.

«В Україні реформу ЖКГ обов’язково потрібно підтримувати, також і в стосунках із монополістами. Зауважимо, що житло – це єдине майно, яке ми отримали від Радянського союзу», - розповідає експерт у сфері ЖКГ.

60% мешканців у Тернополі отримують субсидії

Народний депутат розповів мешканцям Тернополя і про основні «таємниці» отримання субсидій, адже ця система сьогодні одна із найважливіших у нарахуванні тарифів для громадян.

«Усі ми розуміємо, що аби заплатити людям субсидії насамперед потрібно їх звікілясь взяти. Тут важливо згадати слова Маргарет Теччер, адже вона неодноразово зауважувала про те, що грошей у бюджеті не існує, є лише кошти платників податків», - розповів Олексій Кучеренко.

Ми знаємо, що 50, 5 млрд. у 2017 році закладено на нарахування субсидій. На переконання експерта ЖКГ, усі ці кошти можна би було витратити на утеплення, лічильники, мережі та ін.

«Сьогодні цю проблему потрібно вирішувати якнайбільше на державному рівні. У всьому світі немає країни, яка живе 50-60% на субсидіях, як Україна. Над українцями роблять експеримент. Варто зауважити, що у Польщі субсидії мають 2% населення, в Естонії – 5 %, однак система контролю там зовсім не відповідає нашій. Виплата сибсидій – це тупіковий шлях розвитку економіки країни і довго таким чином вона не виживе», - наголошує депутат.

Створення ОСББ має відбуватись на добровільній основі

Висловив свою позицію Олексій Кучеренко і до створення ОСББ, адже вважає, що до його створення потрібно долучатись лише у тому випадку, якщо воно буде організоване на добровільній, свідомій основі і без жодного тиску.

«Величезною вадою є закон «Про особливості здійснення права власності багатоквартирних будинків», адже ця настанова є так званим залякуванням, аби люди долучались до ОСББ і таким чином представники влади не матимуть жодного відношення до цієї організації і не братимуться за вирішення тих чи інших питань стосовно застарілих житлових будинків. У багатьох випадках мешканці будинків не можуть визначитись щодо вступу в ОСББ, адже вважають, що цей будинок «ляже» на їхні плечі. Варто пам’ятати, що ОСББ принципово не вирішує фінансові проблеми модернізації житлових будинків. Отож, цією проблемою обов’язково має бути і  зацікавлена місцева влада», - стверджує Олексій Кучеренко.

Що стосується нових будинків, то експерт впевнений, що жителі  такого типу житла без будь-яких роздумів повинні обов’язково  долучатись до ОСББ, адже такі будинки ще є не замортизовані і тому опісля вступу не буде дозволу зробити це іншим.

«Найкраще мешканцям новобудов самостійно амортизувати будинки, відповідно за цей період буде можливість накопичити кошти на ремонт, адже коли до них прийде черга, тоді уже матимуть відповідне джерело», - розповів депутат.

Потрібно зауважити і таку річ, що уся країна не вступить в ОСББ, тому ці нюанси також потрібно пам'ятати.

«Частина будинків повноцінно підпорядковуватиметься ОСББ, ще одна частина лише частково належатиме, а у всіх інших не буде створено ОСББ, тому потрібно враховувати і те, як відбуватиметься модернізація і проводитиметься реформа у цьому випадку», - зауважив Кучеренко.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
294