Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → В Івано-Франківську з другої спроби обрали голову Апеляційного суду області

В Івано-Франківську з другої спроби обрали голову Апеляційного суду області

20.04.2017, 18:25

25 квітня закінчуються повноваження діючих судочинців, тому сьогодні в Апеляційному суді відбулися збори щодо обрання голови суду, заступника та секретаря судової палати.

Вибори цих представників судової влади відбуваються згідно законодавства, один раз в два роки.

На початку зборів, чинний голова суду Богдан Гриновецький запропонував, щоб секретаря судової палати обирали не лише таємним голосуванням, а й відкритим. «Досі голосування проводилося таємно, але вже змінено законодавство і ми (ред. — судді) можемо самостійно обирати, як хочемо обирати секретаря палати — чи відкритим, чи таємним голосуванням». Однак пропозиція судді набрала чимало голосів проти, і рішення не прийняли.

Згодом слово мав суддя Апеляційного суду Андрій Малєєв. За його словами, до нового керівництва мають бути серйозні критерії. «До цих людей будуть особливі вимоги. Тому, потрібно обирати не людину, а її програму дій. Нове керівництво має запропонувати своє бачення на проблеми Апеляційного суду та проекти їх вирішення. Нам потрібно відновити довіру до судової влади. Потрібна свіжа кров, в нас є люди, люди не дурні. В них також є здібності, нехай і вони спробують свої сили», — зазначив суддя апеляційного суду.

У свою чергу, чинний голова суду додав: «Я зрозумів, що я «нездалий» голова суду і треба йти геть. Частково із Малєєвим погоджуюся. І в зв’язку з тим, що одним з кандидатів на голову суду буде Василь Дячук, який не перешкоджав мені у попередніх виборах, тому, я маю моральний обов’язок перед ним. Я не буду брати участі у першому етапі виборів».

Сьогодні на зборах були присутні понад двадцять суддей, однак на голову суду претендував лише один — суддя Василь Дячук. 

Під час свого виступу Василь Дячук розповів про плани на посаді. Найважливішим суддя вважає зорганізувати роботу судових палат і сформувати єдину практику. «Щодо недовіри до суду, на жаль, цей показник щороку знижується. Тому, ми налагодимо комунікацію з громадськими організаціями. Окрім цього, не всі судді мають належні умови праці, будемо працювати над тим, щоб і це вирішити. Є ще нагальні проблеми з опаленням приміщення та покрівлею», — заначив Василь Дячук.

Ще одним напрямом діяльності майбутнього керівника буде відновлення зв’язків з місцевими судами та надавати їм методичну допомогу, бо за словами судді, зараз ця допомога звелася до формальності. 

Після таємного голосування пропозицію, щоб головою Апеляційного суду став Василь Дячук, не підтримали більшість суддів. Тому було висунуто нові кандидатури: Богдана Гриновецького (чинного суддю) та  Романа Матківського.

Останній пообіцяв при обранні головою, зробити для суддів спортзал, перекрити дах в приміщенні та сприяти кожному судді у прагненні до ефективної судової діяльності. У свою чергу, чинний голова зазначив, що найважливішим на посаді вважає — забезпечити належну роботу суддів, особливо щодо якості судових рішень, а все інше — другорядне.

Шляхом таємного голосування за Богдана Гриновецького проголосували 14 суддів, тому він знову буде очолювати Апеляційний суд. За Романа Матківського проголосували 6 суддів.

Нагадаємо, що досі повноваження голови суді виконував Богдан Гриновецький, заступником був Володмир Гандзюк, а секретарем судової палати з розгляду цивільних справ — Петро Проскурніцький.

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
162