Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі пройшов перший адаптивний кіносеанс для дітей з аутизмом

У Тернополі пройшов перший адаптивний кіносеанс для дітей з аутизмом

13.04.2017, 19:45

У кінотеатрі “CinemaCiti” відбувся перший в Тернополі адаптивний кіносеанс для дітей з аутизмом в рамках місячника інформування про аутизм, який проходить по всьому світу в квітні.

40 сімей вперше отримали можливість подивитися мультфільм «Смурфики» в спеціальних умовах. Для багатьох з них це був перший в їх житті перегляд мультфільму в кінотеатрі.

Під час кіноперегляду в залі були тільки діти з РАС та їх супроводжуючі, освітлення не вимикалося, двері в зал залишалися відкритими, не було реклами і трейлерів, гучність звукової доріжки фільму зменшили майже удвічі, інформує ЗЗ.

Даний сеанс став можливим після того, як його організатори – Фондудопомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» і CinemaCity – отримали успішний досвід проведення такого сеансу. Так спеціально випробували можливість відвідування кінотеатру великою групою родин з дітьми з аутизмом, як одного з елементів соціалізації малюків. У Тернополі організацію сімей з особливими дітьми взяла на себе Громадська організація Центр розвитку дітей з аутизмом та іншими розладами «Золотий ключик».

– Для дітей з аутизмом дуже важливо відвідувати громадські місця, особливо де багато людей, щоб поступово навчиться поводитися в різних умовах, це додаткова можливість соціалізації. Сеанс дійсно був адаптований під наших діток, були створені додаткові умови для успішного перегляду. Батьки змогли побачити свою дитину в новому середовищі, діти відчути нові емоції. Надалі це дасть можливість сім’ям врахувати всі нюанси і знову відвідати кінотеатр. Ми раді співпраці з Фондом допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім». У наш час важливо обмінюватися досвідом, організовувати різні спільні заходи, просто спілкуватися. Велике спасибі CinemaCity за підтримку таких заходів для дітей з аутизмом. – каже керівник Громадської організації Центр розвитку дітей з аутизмом та іншими розладами «Золотий ключик» Світлана Гуцуляк.

– Адаптивні кіносеанси – це давно норма в розвинених країнах. В рамках нашої роботи щодо соціалізації дітей з аутизмом відвідування великих людних місць є одним із пріоритетів, – розповідає Інна Сергієнко, засновник Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім», Консул «Аутизм Європа». – Відвідування кінотеатру – це надзвичайно важливий елемент соціалізації та доступу дітей з аутизмом в соціум. Ми вважаємо, що навчити їх отримувати задоволення в людних місцях – це велике досягнення і це може підтвердити кожен батько, який привів свого малюка на сеанс.

В рамках підготовки до адаптивного сеансу співробітники CinemaCity дізналися більше про особливості людей з аутизмом, принципами взаємодії з дітьми і вирішення проблемних ситуацій. Але найголовнішим для організаторів було те, що вони своїми очима побачили, стільки дітей з аутизмом в одному місці і зрозуміли, що вони насамперед діти, які теж люблять мультики, а їх особливості стоять на другому плані.

– Ми намагалися створити максимально комфортні умови для перегляду фільму з урахуванням особливостей розвитку та сприйняття світу такими людьми. Судячи з їх реакції, у нас все добре вийшло: після перегляду мультфільму батьки з дітками виходили в гарному настрої. Ми побачили радісні обличчя, багато підходили і дякували нам за перегляд і теплий прийом. Кожна посмішка на обличчі дитини, кожна позитивна емоція – це найбільша нагорода для нас та стимул для організації подібних заходів, – каже Ницька Олена, директор з маркетингу мережі кінотеатрів Cinema Citi. – Разом з нашими друзями і партнерами ми плануємо організовувати адаптивні сеанси на регулярній основі.

Аутизм або розлад аутистичного спектру, узагальнює широкий діапазон станів, що характеризуються з проблемами соціальними навичками, повторюваними поведінковими елементами, проблеми з мовою і невербальною комунікацією, а так само унікальними можливостями і відмінностями (від норми). Одного “аутизму” не існує, є безліч його видів, причиною яких є комбінація генетичних і зовнішніх чинників. У середньому 1 з 68 новонароджених дітей знаходиться на аутистичному спектрі.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
315