Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Полтавські майстрині, чиїми виробами захоплюються в Парижі, привезли свої ляльки й килими до Івано-Франківська. Фото

Полтавські майстрині, чиїми виробами захоплюються в Парижі, привезли свої ляльки й килими до Івано-Франківська. Фото

09.04.2017, 17:00

В Івано-франківському музеї мистецтв відкрилася виставка «Полтавські обереги». В експозиції представлено авторські ляльки-мотанки Заслуженого майстра народної творчості Наталії Свиридюк та гобелени й килими Наталії Дмитренко. Усі ляльки одягнені у автентичні полтавські костюми, які для нашої області є справжньою дивовижею. 

Наталія Олександрівна — колишня бібліотекарка, захопилася виготовленням лялькок-мотанок випадково, коли до її рук потрапила книга Олександра Найдена «Українська народна лялька».

«На обкладинці книги я побачила ляльку, що була схожа на ту, яку робила мені в дитинстві бабуся», — розповідає полтавська майстриня. — І з того часу вже не мала спокою, тепер це моє основне заняття».

Усі ляльки дуже прості у виконанні, в їх основі дві схрещені палички, на які намотується найрізноманітніший матеріал, це можуть бути нитки, стрічки з порізаних старих речей і т ін.

У такої ляльки ніколи немає обличчя, бо в давнину вважали, що через лице можна втратити душу.
poltawa (4)

У такої ляльки ніколи немає обличчя, бо в давнину вважали, що через лице можна втратити душу.

А ляльками гралися, як правило, діти, тому показувати дитині чиєсь обличчя чи робити так, аби лялька «бачила» дитину було не можна. Тому на місці лиця у мотанки — нитковий перемот. У представлених на виставці полтавських ляльок можна сказати вишуканий народний одяг, зроблений  зі старовинного  домотканого та сучасного лляного полотна. Говорячи сучасною мовою, це цілком екологічні ляльки. Окремої уваги заслуговують головні убори — це й вінки з трави, листя кукурудзи, очіпки зі старовинного  сукна, якому понад сто років. Окрім цього, у роботі Наталія Свиридюк використовує клаптики старовинних вишитих рушників, плахт, сорочок.

Друга майстриня, роботи якої представлені в музеї — донька відомих майстрів — Лариси та Євгена Пілюгіних — Наталія Дмитренко. Мати — вишивальниця, батько — ткач, ось і їхня донька, вирісши в творчій атмосфері, й собі обрала  ткацтво.

Гобелени й килими майстрині зберігаються у багатьох музеях та закордонних приватних колекціях, прикрашають Український культурний центр  в Парижі. Створює майстриня й іграшок-звірят із ниток, кілька таких привезла до Івано-Франківська.

До теми: Кардіолог з Івано-Франківська шиє унікальний одяг для ляльок (ФОТО)

Із Сербії до Івано-Франківська привезли старовинні рушники місцевих українців. ФОТО
natajlja_dmytrenko
Наталія Дмитренко
natalja_swyrydjuk
Наталія Свиридюк
poltawa (2)poltawa (3)poltawa (5)poltawa (6)poltawa (7)poltawa (8)poltawa (9)poltawa (10)poltawa (12)poltawa (13)poltawa (14)

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
223