Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Отримати проблеми за 15 хвилин. Як франківці переплачують шалені суми за "швидкі гроші"

Отримати проблеми за 15 хвилин. Як франківці переплачують шалені суми за "швидкі гроші"

05.04.2017, 21:08

В Івано-Франківську, як гриби з'являються установи, що видають "швидкі кредити" готівкою. Журналісти 0342.ua вирішили розібратися, які підводні камені чекають франківців при користуванні послугами таких "помічників".

Лише у центрі міста ми нарахували до 10 таких кредитних фірм, серед яких: "Кредиткафе", "Швидкогроші", "Готівочка" тощо. Варто розуміти, що такі структури не мають жодного відношення до банків.

Зайшовши в офіс, до вас гарно заговорять і запропонують каву чи чай. Молоді співробітники спробують відразу почати оформляти договір, навіть не дізнавшись ваших цілей. 

Найчастішими клієнтами є молодь від 18 до 30 років та старші люди від 55-60 років. Тобто, ті хто найбільше потребує фінансової підтримки. Все, що потрібно для отримання "швидких грошей" — це оригінал паспорту та ідентифікаційного коду.  Ви можете позичити від 300 до 5000 тисяч гривень.

Формально, ніяких ознак незаконної діяльності немає. Проте, вражають відсотки, які потрібно сплачувати за позичені суми. 

Наприклад, кредит розміром в 400 гривень на 7 днів обійдеться клієнту в 156 гривень.  Якщо ж ви взяли ці гроші терміном на 14 днів, то вже повинні заплатити 320 гривень + сума боргу. Тобто, майже в два рази більше, ніж ви позичали. 

В іншому закладі пропонують "менш" здирницький варіант.  Ви берете в кредит "до зарплати" 3000 гривень на 7 днів, а повертаєте 3320. Відповідно то таких розрахунків, за місяць користування коштами потрібно сплатити 1280 гривень, а це 43%.

Найцікавіше починається, коли ви прострочили дату повернення боргу. Деякі заклади нараховують від 1,5% до 3% пені від заборгованості за кожен день прострочення. Інші ж встановлюють фіксовану суму. Наприклад, 30 гривень за один день. 

Фірми, що надають "швидкі кредити" обіцяють клієнтам-боржникам відповідальність згідно законів України. Проте, за нашою інформацією вони використовують дещо інші методи повернення коштів.

Ми поспілкувалися із чоловіком, у дружини якого колектори погрозами вимагали повернути грошей, що позичав їхній сусід в одній із кредитних фірм.

"Кілька місяців тому до нас почали дзвонити невідомі, які вимагали повернути гроші. Як виявилося, син сусідів позичив 5 тисяч гривень. Проте, на момент дзвінка борг уже складав більше 19 тисяч гривень", — розповідає Ярослав. 

Він пояснює, що із сусідами сім'я не спілкується. Незрозуміло, чому "вибивають гроші" саме з них.

"Колектори представилися працівниками правоохоронних структур та заявили, що моя дружина є поручителем, а через несплату відкрито кримінальне провадження. Як з'ясувалося пізніше, аналогічні погрози отримували інші сусіди", — обурюється чоловік. 

Дзвінки та повідомлення надходили в ночі, щоб мати "найкращий" ефект. 

"Я питаю, чи є її підпис у договорі? Мені відповіли, що ні. Вони дізналися ідентифікаційні коди дружини та сусідів. Це свідчить про те, що колектори мають доступ до державної інформації. Вони вимагали сплатити всю суму боргу. В одному із повідомлень ми отримали розрахунковий номер, на який потрібно відправити гроші", — згадує Ярослав. 

Пізніше, горе-сусіди все-таки виплатили борги і дзвінки припинилися. На думку Ярослава, "дістаючи" знайомих людей, колектори намагаються вплинути на боржників. У його випадку це подіяло. 

На жаль, економічна ситуація в Україні створила ідеальні умови, щоб такі кредитні фірми процвітали. Ми закликаємо вас кілька разів подумати, перш ніж звертатися за їхніми послугами. 

Читайте також: У Івано-Франківську з автомобіля вкрали 15 кілограмів золота. ФОТО

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
355