Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі невиліковно хворі влаштували пікет

У Тернополі невиліковно хворі влаштували пікет

27.03.2017, 20:00
Жителі Тернопільщини з хронічною нирковою недостатністю б’ють на сполох – поки чиновники збираються проводити тендер на закупівлю медичних препаратів, вони на два тижні можуть залишитись без гемодіалізу. А це для них – неминуча смерть.

Сьогодні, 27 березня, в Тернопільське обласне відділення Антимонопольного комітету приїхало понад 60 людей, які страждають на ниркову недостатність.
Люди приїхали, бо переконані, що держава кидає їх напризволяще при смертельній хворобі.

«Зараз проходять державні тендера між фірмами, які займаються видачею хворим роздаткових матеріалів для гемодіалізу. До цих пір, а я 15 років на діалізі, нам постачали цей матеріал так: недостачу матеріалів перекривала поставка іншої фірми. Зараз проблема – тендер не оголошено, а згідно закону раніше, ніж за два тижні він не пройде ( орієнтовно до 15 квітня – прим.авт) А матеріалів від попередньої фірми у нас залишається лише до першого квітня! Тому після першого числа усім хворим підписано смертний вирок!», – розповідає БезТабу Марія Богданівна з Монастириського району.

Загалом, в області зареєстровано більше 170 хворих на ниркову недостатність. Усі вони тричі в тиждень проходять в лікарнях процедуру гемодіалізу. Це для них – життєво-необхідна умова, адже в природній спосіб організм цих людей не очищується й усі шкідливі речовини потрапляють в кров.

«Якщо апарат не забере токсини, організм настільки сильно отруюється, що людина гине! І ніякий лікар вже не допоможе»,– додає пан Василь з Козови.

Люди вимагають – якщо немає тендера, щоб чиновники, зокрема Антимонопольний комітет, домовився з попередньою фірмою, аби виділили гроші на роздатковий матеріал. А з 15-го квітня нехай офіційно розпочинає роботу фірма, яка законно виграє тендер.

«Пацієнти прийшли до нас з приводу того, що в період здійснення державних закупок з гемодіалізу, надійшла скарга і зараз закупка призупинена. Будуть розглядати скаргу в центральному апараті Антимонопольного комітету. Згідно закону це буде зроблено протягом 15-ти днів. Зі своєї сторони зважаючи на суттєвий громадський резонанс, і те, що під ризиком життя пацієнтів, ми зі будемо намагатись вплинути на центральний апарат, щоб вони якомога швидше провели закупівлю такого необхідного матеріалу», – пояснює керівник Тернопільського територіального відділення Антимонопольного комітету Ростислав Лещишин.

Проблема стоїть дуже гостро, адже проводити гемодіаліз без державних матеріалів неймовірно дорого – одна процедура коштує 2000-2500 тис грн. У хворих немає таких коштів, аби два тижні, а це шість разів, оплачувати таку процедуру.
Якщо до першого квітня проблема не вирішиться, хворі поїдуть в Київ і заблокують Адміністрацію Президента і перекриють дороги.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
233