Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Через що на Тернопільщині можуть проявитися запущені форми туберкульозу серед дітей?

Через що на Тернопільщині можуть проявитися запущені форми туберкульозу серед дітей?

26.03.2017, 20:00
Це може призвести в подальшому до виявлення дітей із запущеними  формами туберкульозу, наголошують медики.  
- Єдиним методом раннього виявлення туберкульозу серед дітей була і залишається щорічна масова планова туберкулінодіагностика, зазначила обласний позаштатний фтизіопедіатр Світлана Мадич. – На жаль, цей показник в нашій області залишається з року в рік на низькому рівні, бо туберкулін закупляють за кошти місцевих бюджетів. Торік план виконали на 23,7%, в 2015 – на 26,7%.
Тобто тільки чверть дітей обстежується даним методом. Через це медики не виявляють дітей з латентною туберкульозною інфекцією, з первинним туберкульозом, не проводять первинну профілактику. Це може призвести в подальшому до виявлення дітей з запущеними  формами туберкульозу, наголосила обласний дитячий фтизіатр.
Серед підлітків методом раннього виявлення туберкульозу є флюорографія в 15 та 17 років. План цього обстеження виконали на 92%.
Краща ситуація порівняно з попередніми роками щодо вакцинації БЦЖ. План вакцинації виконали на 67,3% серед дітей до року, і старше року – на 56,5%.
Нагадаємо, вакцина БЦЖ надійшла в область торік. Її закупили за допомогою ЮНІСЕФ.
- На даний час вакцина є в наявності, щеплюють новонароджених, і тих, хто не отримав щеплення в роки відсутності вакцини, - повідомила 20хвилин спеціаліст. - Вакцина не захищає на 100% від захворювання, але допомагає уникнути важких і розповсюджених форм туберкульозної інфекції, таких як туберкульозний менінгіт та інші.
Тому аби захиститися від туберкульозу потрібно щеплювати дітей від цієї інфекції, наголошують медики і пояснюють чому.
- Починаючи з дитячого віку – потрібно робити вакцинацію. Відмовлятися – це неправильний підхід. Поясню чому, - говорить головний лікар тернопільського протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик. – У розвинутих країнах, наприклад, Великобританії, Німеччині, де рівень захворюваності є мінімальним, можна погодитися, що щеплення проводити не обов'язково. В Україні захворюваність на туберкульоз в 7-8 разів вища, ніж в Німеччині. Ми змушені це робити, аби ситуація не була ще гірша.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
303