Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Тернополяни у травні втратять субсидію?

Тернополяни у травні втратять субсидію?

18.03.2017, 22:00
З наступного року в Україні зменшиться кількість одержувачів субсидій. Уже з нинішнього травня знизилися соціальні норми споживання тепла, газу та електроенергії (якщо їх використовують для опалення). А саме ці показники лежать в основі розрахунку пільг з комуналки. Українці побачать різницю в платіжках вже в новому опалювальному сезоні.
Зараз субсидія покриває 330 кубів газу на опалення житла площею 60 квадратів. Норму хочуть зменшити на 30 кубів. А якщо фактичне споживання залишиться колишнім, доведеться доплатити близько 200 грн.
Є і ще один фактор ризику. У Кабміні вже є проект постанови про перегляд тарифів з квітня 2018 року, і його можуть прийняти вже найближчим часом. Згідно з документом, вартість блакитного палива без урахування ПДВ складе 4 949 грн. Коригувати ціни планується кожні півроку.
Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначив, що економічно обгрунтований тариф на газ зросте в наступному році на 25-60% (до 8,5-11 тис. грн). А якщо подорожчає газ, доведеться переглядати і тарифи на гарячу воду і опалення.
За словами експерта з питань енергетики Валентина Землянського, вартість газу в Україні не повинна перевищувати 160 доларів (трохи більше 4,3 тисячі грн) за тисячу кубів з урахуванням всіх податків, що менше, ніж зараз.
“Внутрішній видобуток перекриває 14,6 млрд. З 17,6 млрд кубометрів газу, споживаного всіма комунальним господарством України, тому закуповувати за кордоном необхідно тільки 3 млрд кубометрів за ціною понад 9 тисяч грн за тисячу кубометрів”, – говорить Землянський.
Як пояснили в Мінрегіоні, також планують зменшити кількість одержувачів субсидій, оскільки грошей на всіх бажаючих може не вистачити. Якщо в бюджеті на 2017 рік на ці цілі закладено близько 50 млрд грн, то реально знадобитися близько 75 млрд, тобто, на 50% більше.
Армію субсидіантів має прорідити підвищення мінімальної заробітної плати до 3,2 тис. грн, а також монетизація пільг. Розробити відповідний механізм нарахування комунальної знижки чиновники планують вже в цьому році.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
324