Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Куди поділася івано-франківська зеленка, або про перехід франківської фармацевтичної фабрики на європейські стандарти

Куди поділася івано-франківська зеленка, або про перехід франківської фармацевтичної фабрики на європейські стандарти

06.03.2017, 20:03

ТОВ "Фармацевтична фабрика" — це єдина фабрика в місті, що займається виготовленням лікарських препаратів. Раніше їх лінійка була досить широка, проте в останні роки скоротилася до хлоргексидину та пергідролю. Причина — перехід до міжнародного стандарту якості виробництва. 

Раніше Івано-Франківська фармацевтична фабрика знаходилася в самому центрі, на площі Ринок, 8. Проте на початку 2000-х років було прийнято рішення перенести виробництво подалі від середмістя. Причина — наявність приміщень великої площі та під'їздів для транспорту, пов'язані з виробництвом ліків специфічні засоби. Тому виробничі потужності було переміщено на вулицю Богдана Хмельницького, де вона знаходиться і зараз.

До слова, тепер на старому місці фабрики знаходиться відома кав'ярня "Говорить Івано-Франківськ".

В той час ТОВ "Фармацевтична фабрика" виготовляла широку лінійку лікарських препаратів. В тому числі мазі, які містили ментол, вазелін, сірчану мазь. Також розчин йоду, діамантовий зелений (зеленку), різноманітні спиртові настоянки та інше. Всі препарати, що виготовлялися на фармацевтичній фабриці, не були дороговартісними.

Зміни прийшли після 2010 року, коли в Україні ніхто не має права виготовляти лікарські засоби без відповідної ліцензії. На фабрику прибула повноважна комісія, яка зобов'язала привести виробництво до норм міжнародного стандарту GMP. 

GMP — (Good Manufacturing Practice або Належна Виробнича Практика) — це міжнародний стандарт, який встановлює вимоги до виробництва і контролю якості лікарських засобів для людей та тварин, а також спеціальні вимоги до виробництва активних фармацевтичних субстанцій та окремих видів лікарських засобів. Стандарт GMP — це забезпечення якості на всіх етапах виробництва — від моменту надходження вихідної сировини і пакувальних матеріалів на підприємство до відвантаження готової продукції на склад. 

На практиці перехід до нового стандарту виробництва передбачав серйозні витрати на ремонт та закупівлю обладнання. Особливий акцент робився на стерильності приміщення. Там мала працювати спеціальна вентиляція повітря, що контролює кількість мікроорганізмів та пилу в ньому, двері та вікна мали забезпечувати герметичність приміщення, стіни мусили бути пофарбовані спеціальною фарбою з антисептичними властивостями. Також необхідно було придбати ще ряд приладів та спецформу для робітників.

«Це переобладнання тягнуло за собою мільйонні витрати. Проте керівництво фармацевтичної фабрики прийняло ці умови. Для того, щоб зробити відповідний ремонт, виробництво було призупинене на рік», — розповідає комерційний директор ТОВ "Іва-Фарм" Іван Венгринюк.

Проте після переобладнання виробництва та року вимушеної бездіяльності ТОВ "Фармацевтична фабрика" втратила ринок збуту й так і не змогла відновити свої попередні виробничі потужності.

«У виробника, який виготовляв препарати, вартість яких не перевищувала кількох гривень, вимагали вкласти у переобладнання мільйони. Скільки ж треба продати флаконів того ж перекису водню, щоб окупити кошти на нього?.. Взагалі, наскільки це доцільно — вимагати ідеальної стерильності під час виробництва йоду?», — коментує доцент кафедра організації та економіки фармації і технології ліків Івано-Франківського Національного медичного університету Федоровська Мар’яна.

Крім того, згідно нових норм, стала обов'язковою реєстрація всіх компонентів лікарського препарату. Реєстрація одного компонента коштувала близько 100 тис. грн на рік.

За словами Івана Венгринюка, після впровадження міжнародного стандарту зупиняти чи суттєво скорочувати виробництво почали фармацевтичні фабрики по всій країні. На ринку залишилися лише ті, хто виготовляв лікарські препарати у надвеликих об'ємах і цим самим міг компенсувати свої витрати.

Таким чином, зараз Івано-Франківська фармацевтична фабрика скоротила лінійку продукції до хлоргексидину та перекису водню різної концентрації, які не потребують реєстрації як антисептичні засоби.

Читайте також: Подробиці викриття цеху фальсифікованих ліків на Прикарпатті.

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
200