Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Кабінет Кеннеді у США прикрашали роботи митця з Тернопільщини

Кабінет Кеннеді у США прикрашали роботи митця з Тернопільщини

04.03.2017, 23:00
Ім’я галицького художника Якова Гніздовського добре відоме за океаном, а на батьківщині про нього більшість людей дізналися не так давно.
Яків Гніздовський народився на Тернопільщині в 1915 році в селі Пилипче. З дитинства він полюбляв малювати, а батьки робили все, щоб дитина розвивалася та добре навчалася. Після закінчення сільської школи Якова відправили на навчання в гімназію у місті Чортків, там і почав проявлятися його талант до графіки. Потім продовжив навчання у Львівській духовній семінарії. Про це пише Arts Looker.
Навесні 1934 року польська поліція провела обшуки у студентському гуртожитку, де проживав Яків. Студенти мали відношення до підпілля ОУН. У віці 19-ти років його було заарештовано на декілька діб за пропагандистські листівки, які було знайдено під час обшуку. Дивом йому вдалося уникнути тривалого ув’язнення. У Львові він брав активну участь у мистецькому житті. Був ілюстратором різних видань, а також працював художнім редактором популярного в той час журналу “Арка”.
Талант Якова Гніздовського розгледів меценат та митрополит Андрей Шептицький, який допоміг із стипендією для навчання у Варшавській академії мистецтв. У 1939 році через окупацію Польщі нацистськими військами, Гніздовський змушений був на деякий час поїхати до Риму. Потім Гніздовський переїхав до Хорватії, де продовжив навчатися в Загребській академії мистецтв.
Там він нарешті і здобув омріяну вищу мистецьку освіту. Наприкінці Другої світової війни опинився на півдні Німеччини, де перебував до 1949 року , у таборі для переміщених осіб біля Мюнхена. З Німеччини він емігрував до США, де і почався новий творчий період українського митця.
У США він зупинився в місті Сент-Пол штату Міннесота, де з часом пощастило влаштуватися дизайнером в рекламну фірму. Перше доленосне визнання художник отримав у 1950 році, беручи участь на виставці графіки в Міннеапольскому інституті мистецтв. Ще один вагомий успіх прийшов до митця, коли галерея Асоціації американських митців у Нью-Йорку купила 220 відбитків із його серії дереворізів “Сосни”. Це означало, що визнання майстерності Гніздовського в США відбулося. У 1954-му відбулася перша персональна виставка художника в США. Ще через два роки такі ж виставки мали незаперечний успіх у Парижі, а на початку 60-х прийшла міжнародна слава.
Осінню в 1975 році персональну виставку Гніздовського в Токіо відвідує син японського імператора Хірохіто. Усі роботи викуповує найбільша місцева галерея “Йосейдо”. Роботами видатного українця захоплювалися шанувальники мистецтва на всіх континентах.
Вони потрапили до багатьох престижних музеїв, галерей, навчальних закладів та колекцій відомих людей. Зокрема, дві картини — “Зимовий пейзаж” і “Соняшник” — вибрав колись для оформлення свого кабінету в Білому домі 35-й президент США Джон Кеннеді. Сьогодні твори Гніздовського зберігаються в Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї, Філадельфійському музеї, Університеті Делавер, Університеті Вашингтона, Батлер Інституті, фундації Вудварда, у збірці Нельсона Рокфеллера, а також у музеях Японії та України.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
474