Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Коли тернополяни почнуть підписувати договори з сімейними лікарями?

Коли тернополяни почнуть підписувати договори з сімейними лікарями?

04.03.2017, 21:00
Договори із сімейними лікарями у рамках медреформи планують починати підписувати із липня 2017 року. Як виглядатиме такий договір та що в ходитиме в обов’язки лікарів, уже в МОЗ зорієнтувались.
Пошуки ж своїх майбутніх лікарів в МОЗ закликали починати ще з першого січня 2017.
Нагадаємо, з 1 січня в Україні стартувала медична реформа. Її розпочинають із ведення страхової медицини на первинному рівні. Що наразі уже зроблено, розповідає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
- Вже ми маємо всі нормативні акти, накази, які будуть прийняті на рівні міністерства. Знаємо, які будуть послуги на первинній ланці, за які послуги будуть відповідати сімейні лікарі, яке має бути обладнання в їхній кабінетах, - каже вона. – Знаємо, як буде виглядати декларація, договір, які будуть підписувати з пацієнтами. Зараз ці речі виставлені на громадське обговорення на нашому сайті, щоби сімейні лікар, інші лікарі на первинній ланці могли подивитись і з нами спілкуватись про це. Окрім того, як і я, так і заступники виїжджаємо у міста, спілкуємось і показуємо ці документи, щоби сімейні лікарі погодили їх, що з того можна направду зробити. Також пояснюємо їхні, яку вони матимуть відповідальність, як буде мінятись система фінансування і куди ми далі йдемо.
Для початку змін у медицині бракує ще кількох прийнятих законів. Їхнє прийняття гальмується. Як каже виконувачка обов’язків, Верховна Рада неефективно працює у багатьох справах, а у сфері охорони здоров’я – то й специфічно.
- Ми вже два роки чекаємо на закон щодо автономізації медичних закладів, - додає пані Супрун. - Бо ми не можемо мати державне страхування, якщо медичні заклади не є автономними і не можуть отримувати кошти від державної страховки. Також чекаємо на закон щодо державного страхування. Також необхідними є зміни до бюджету і до самого Бюджетного кодексу, аби з липня 2017 вже по-іншому можна було оплачувати первинну ланку.
Ще створюють наразі і Національну службу здоров’я України – центральний орган виконавчої влади, що і направлятиме виділені кошти тому лікарю, з яким пацієнт підписав договір.
- Ми хочемо від 1 липня вже розпочинати підписання документів і у інший спосіб платити, - додає вона. - Але нам потрібні речі, які мають пройти через Верховну Раду. Щоби ми могли почати ті речі. Дуже важливими є зміни до Бюджетного кодексу, а також новий закон щодо державної гарантії в охоронні здоров’я та автономізації медичних закладів. Зараз медичні заклади є майном комунальним, вони і надалі бути майном міста, області, району. Але вони можуть стати неприбутковими підприємствами. А цей статус звільняє їх від багатьох проблем, які зараз існують в лікарні.
Приміром, той статус дозволить лікарям підвищити зарплату. Наразі ж вона прив’язана до тарифної сітки, пише 20хвилин. Якщо ж лікарні стануть неприбутковим підприємствами, вони будуть і по-іншому фінансуватись.
- Також паралельно ідуть інші програми, які почались до того, як ми прийшли в міністерство, - каже пані Супрун. - Світовий банк має програми навчання для лікарів первинної ланки, щоби навчити їх по превентивній медицині, специфічних серцево-судинні захворюваннях і також їм надає навчання з менеджменту. Бо це є також велика проблема, що в Україні головні лікарі є лікарями, але не менеджерами.
Також наразі в МОЗі збирають усіх з департаментів охорони в областях, містах, районів та радяться щодо того, як мають виглядати маршрути пацієнта. Тобто, йдеться про створення госпітальних округів.
- Зараз ми працюємо з регіонами, щоби вони самі вирішували, як ті госпітальні округи мають виглядати, - говорить в.о. міністра. – Приміром, у Тернопільській області має бути чотири округи. Бо в Києві ми можемо подивитись на карту і собі намалювати, що хочемо, але на місцях краще знають, які лікарні можуть надавати певні послуги, які в них дороги, хто може куди заїхати. Бо дороги - велика проблема.
Та робота, яку проводять у рамках реформування, відрізняється від попередніх спроб МОЗу щось змінювати. Бо раніше, за словами пані Супрун, щодо змін радились з головами департаментів. Але не запитували про це у самих сімейних лікарів.
Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Zdorovya/dogovori-iz-simeynimi-likaryami-budemo-ukladati-z-1-lipnya-10590223.html

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
357