Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Тернополянин півроку бореться за субсидію

Тернополянин півроку бореться за субсидію

02.03.2017, 19:30
Півроку боротьби за субсидію не принесли жодного результату для тернополянина Василя Заблоцького. Наразі чоловік проживає у незданому в експлуатацію будинку, отримують в місяць разом з дружиною на двох менше тисячі. А борг за газ на сьогодні – 12 тисяч гривень. 
В департаменті соціального захисту обладміністрації порадили звернутись до суду. Мовляв, правда за чоловіком. У той же час, додають, що комісія, яка розглядала звернення чоловіка, не порушила законодавства.
- Я вже нормально спати не можу. Де я маю взяти такі гроші? - каже пан Заблоцький. – Я і чув по телевізору, і читав, що такі як я, мають право на субсидію. Звісно, що мені образливо. Он люди і в хатах таких дорогах живуть, і машини дорогі мають, і субсидію отримують. Чому ж тоді мені відмовляють?
За словами чоловіка, він з дружиною десять років тому почали будувати двоповерховий будинок у Смиківцях. Так як все робили своїми силами, то робити не швидко відбувались. Коли ж нагрянула криза, взагалі стало сутужно.
- Ми зробили тільки перший поверх. Тут і живемо. Прописатись не можемо, бо будинок не зданий в експлуатацію, - каже пан Василь. – Якщо раніше не можна було оформити субсидію на житло, якщо там не прописаний. То тепер можна! Я ж не працюю вже, оформлений з вересня опікуном мами, отримую 25 гривень в місяць. Дружина має пенсію 949 гривень. Влітку викручуємось завдяки городині. От такі у нас доходи. На субсидію подав я ще в серпні. Вони чотири місяці тримали їх, запевняли, буде мені субсидія. Прийшов в жовтні – нема ще, прийшов в листопаді – нема. А потім мені дають відмову.
Відмову пояснили тим, що у сільраді видали не таку довідку. А у сільраді пояснили – яку в районі просили, таку і надали. Тож порадили чоловіку знову подавати заяву. То і зробив у грудні.
- Я з ними посперечався. За чотири місяці можна було сказати, яку довідку. Я б довіз, - каже він. - Вони мені за другим разом знову відмовили. Мабуть, відімстились. Адже на комісії навіть акту обстеження не взяли до уваги. А розкоші у мене нема – меблі 10-річної давності, на підлозі – лінолеум. Вони ж у відмові керуються старою постановою Кабміну, коли субсидію на житлово-комунальні послуги призначають одному із зареєстрованих жильців.
Відтак чоловік звертався і до заступника голови райадміністрації, і до заступника начальника департаменту соцзахисту ОДА. Всюди відповіли, що допомоги не можуть.
- Перший відповів, що не може допомогти. А це він головний в тій комісії, що вирішує, чи призначити субсидію. На питання, а я чим я маю платити, каже, що не знає, - каже пан Василь. - Заступник начальника управління соцзахисту, проглянувши документи, сказав, що мені треба звертатись до суду. Бо моя справа виграшна. Хотів піти на прийом до голови райадміністрації, записався, а у лютому в прийомний день його не було, бо поїхав в Київ. А я що маю робити?
Про те, що людина має право на субсидію у випадку пана Василя, говорить і начальник департаменту соцзахисту ТОДА Вадим Боярський. Але зауважує, що комісія, відмовивши, не порушила законодавства.
- Коли є незавершене будівництво, субсидія призначається тільки за рішенням комісії при органі виконавчої влади або виконкому міста обласного значення, - каже він. - В цьому випадку, в Тернопільському районі при адміністрації є комісія щодо розгляду таких звернень громадян. Зокрема, про призначення субсидії в незавершеному будівництві. Розглянувши заяву громадянина, вивчивши обставини справи і пояснення заявника, комісія прийняла рішення відмовити у призначенні. Комісія має право надавати дозвіл на надання субсидії, або не надавати. Говорити, що впливало на це рішення щодо відмови, не можу.
За словами пана Боярського, комісію очолює заступник голови райадміністрації. Власне, до нього чоловік дарма і звертався. Нам поспілкуватись з ним не вдалось - не бере слухавки. Оскаржити відмову можна або через голову райадміністрації, або через суд. Відтак чоловік звернувся до фахівців з Центру надання безкоштовної правової допомоги. - Всі мене кудись відсилають. Ну, добре, подам я в суд – каже він.
–А скільки ще в суді будуть розглядати? Кажуть мені, що у мене хата є в Тернополі, їдьте і живіть. Але ми тому і переїхали, що у дружини – проблеми із здоров’ям. Тут їй краще. У Тернополі живуть наші родичі, оплачують комуналку.
Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Podii/pivroku-borotbi-za-subsidiyu--zmin-nul-borg--12-tisyach-10589391.html

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
292