Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Збаражі встановлять пам'ятник Героям Небесної Сотні

У Збаражі встановлять пам'ятник Героям Небесної Сотні

25.02.2017, 20:00

Четверті роковини розстрілів на Майдані збаражани хочуть вшановувати не біля символічної стели пам’яті, яка розташована на майдані Івана Франка, що ліворуч від пам’ятника Каменяру, а біля справжнього меморіалу, який впродовж року має бути споруджений у Збаражі.

Думки, які вже котрий рік народжувалися в головах більшості краян, у третю річницю масових вбивств майданівців під час Революції Гідності на могилі Устима Голоднюка озвучила громадська діячка, вчитель історії другої Збаразької одинадцятирічки Марія Багрій під час поминальних заходів з вшанування Героїв Небесної сотні, які відбувалися у райцентрі, пише «Народне слово».

Марія Багрій повідомила що відомий збаразький архітектор Юрій Вербовецький вже розробив проект пам’ятника. Для того, щоб його втілити у життя, необхідно погодити з міською радою місце та зібрати кошти на його виготовлення та встановлення. Для збору коштів на спорудження пам’ятника героям Небесної сотні у Збаражі Марія Багрій запропонувала створити Фонд Небесного Воїнства. А щоб уникнути можливих спекуляцій щодо прозорості його діяльності, пропонує, щоб даний фонд очолили матері Героїв – Ірина Кінах (мати Устима Голоднюка), Оксана Войтович (мати Назара Войтовича) та вдова Героя АТО Юрія Горайського – Наталя Горайська.

«Те, що зробили для нас і для України Герої Небесної сотні, пожертвувавши своїм життям тоді, три роки тому на Майдані – неможливо оцінити і виміряти, і це ненормально, що маючи у районі двох Героїв Небесної сотні, ми не маємо у місті жодного пам’ятника для їх вшанування, – наголосила Марія Багрій. – Переконана, що кожен збаражанин вважатиме за честь по мірі можливості долучитися своїми коштами до того, щоб пам’ятник Небесній сотні у Збаражі таки був, і щоб у четверту річницю пам’яті за Героями Небесної сотні ми так само велелюдно, як сьогодні, зібралися біля пам’ятника на їхню честь».

Люди розмірковують, де найкраще було б встановити майбутній пам’ятник. Так, на переконання голови районної Управи Братства вояків ОУН-УПА Ярослава Бреги, його доцільно встановити поблизу Хреста пам’яті, що знаходиться у підніжжі школи імені Івана Франка, де навчався Устим Голоднюк. Крім пам’ятника, там варто розмістити ще й Алею Слави. «Там є достатньо місця, щоб на Алеї Слави вшанувати усіх, хто віддав життя за волю України, і для Героїв Небесної сотні і для новітніх – героїв АТО», – вважає Ярослав Брега.

За словами Марії Багрій, на даний час їй відомо про чотири місця, де б збаражани воліли бачити пам’ятник Небесній сотні. «Перше місце там, де озвучив Ярослав Брега, біля Хреста пам’яті репресованим. Друге – навпроти через дорогу у парку Бурляя, де вже знаходяться два меморіали: воїнам-інтернаціоналістам (афганцям) і ліквідаторам та жертвам аварії на ЧАЕС. Третє місце – у районі податкової інспекції, де поблизу підйому на Замкову гору встановлений хрест. І наразі четвертий варіант, який, до речі, передбачений у проекті архітектора Юрія Вербовецького – на схилі, одразу за турникетами, як підійматися сходами до другої школи», – розповіла пані Марія. – Названі місця не остаточні, збаражани можуть долучатися і пропонувати, де, на їхню думку, встановити пам’ятник Героям було б найкраще, так само і те, чи має бути це пам’ятник лише для увіковічнення Героїв Небесної сотні, чи ще й для Героїв АТО. Усе вирішуватимуть збаражани на громадських слуханнях. Але я знаю одне: яким би не був цей пам’ятник, де б не стояв, він повинен бути помітним, не загубитися і мати довкола себе достатньо місця, щоб біля нього можна було проводити велелюдні заходи».
DSC_0288-650x418
DSC_0307-650x418
DSC_0309-650x418

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
386