Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Тернополян запрошують пізнати різдвяні традиції

Тернополян запрошують пізнати різдвяні традиції

11.01.2017, 23:00
На театралізоване відтворення українських традицій святкування Різдва, Маланки (старого Нового року) та Йордану запрошує Тернопільський обласний краєзнавчий музей 13 січня 2017 року.
Акцію «Століття святиться Різдвом» заклад влаштовує уперше. Будуть і вертеп, і Маланки, і коляди та щедрівки, і тематичні виставки.
Екскурсії для відвідувачів будуть розпочинатися щогодини з 12.00 і триватимуть до останнього відвідувача, повідомляє кореспондент РІСУ Володимир Мороз.
А з 14.00 того ж дня триватимуть виступи Маланки й вертепів просто неба біля входу до музею на площі Героїв Євромайдану, 3.
Водночас пройдуть майстер-класи з виготовлення павука, дідуха й витинанки. Організують і різдвяні конкурси, переможцям яких обіцяють нагороди. Гості зможуть почастуватися традиційними пампушками, а ще зігрітися глінтвейном.
«13 січня 2017 року ми уперше організовуємо театралізовані екскурсії і дійство «Маланка». Це буде відтворення традицій святкування новорічних і Різдвяних свят у нашому народі з давніх часів до сучасності», — розповідає заступник директора музею з наукової роботи Наталія Чеканова.
Науковці-музейники одягнуться в український народний одяг — господинями і господарями.
«Будуть приймати людей, і в кожному відділі експозиції, за тематикою, можна буде побачити, як у той чи інший час відзначали свята. Навіть відділ природи задіяли, розповімо про історію ялинки, коли вона прийшла, чим її спершу прикрашали... — продовжує Н. Чеканова. — Наші науковці з відділу природи одягнули ялинку так, що на ній немає жодної фабричної прикраси».
В окрему частину в експозиції виділять ялинкові оздоби й різдвяні листівки різних часів.
«Можна прослідкувати, як різдвяні листівки змінювалися зі зміною поколінь», — говорить вона.
Під час екскурсії можна буде дізнатися про традиції святкування давніх слов’ян, Середньовіччя, Нового часу, а ще, між іншим, про особливості відзначення Різдва у радянські часи, коли робітникам різноманітних підприємств зумисне не залишали часу на свята.
«Також наш співробітник підготував велику екскурсію про святкування Різдва і Нового року воїнами УПА, — говорить заступник директора музею. — Можна буде дізнатися і про Різдво та свята наших воїнів на сході України. Усе це буде підкріплене додатковими виставками, які відтворюють побут».
Серед тематичних розділів акції: «Маланка ходила, Василька просила», «Символи фауни та флори у народній обрядовості», «Дохристиянські вірування та традиції», «Від Свят-вечора до Різдва», «Дідух, і все про наш дідух…», «Коляд, коляд, колядниця…», «Святкування Різдвяних свят Українською Повстанською Армією», «Другий Святвечір», «Відновлення різдвяно-новорічних традицій», «Новорічно-різдвяні свята на Майдані під час Революції Гідності».
«У нас фонди дуже багаті і ми все відтворимо якнайкраще. Наші науковці старанно підібрали матеріали про уже забуте і призабуте. Тернопільська область складається з кількох етнографічних регіонів і ми зараз відтворюємо все, що можемо. А що стало поштовхом, аби взятися за це? Якось так склалося, що традиції Різдва і Йордану, як більш родинних свят, зберігаються краще. Натомість 13/14 січня — старий Новий рік — забувається. Але слід також пам’ятати, що традиція, це не щось застигле в часі, вона розвивається і одного канону не існує — святкування в різних місцевостях мали свої особливості».
Отож, усіх, хто хоче більше дізнатися про Різдво, «старий» Новий рік і Йордан, запрошують на «Століття святиться Різдвом» у Тернопіль. Різдвяна ціна — 5 грн з особи.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
381