Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі порахували вартість різдвяної вечері

У Тернополі порахували вартість різдвяної вечері

06.01.2017, 12:00
Наближається одне з найбільш релігійних свят – Різдво, і традиційно, у ніч з 6 на 7 січня у Святвечір уся родина збирається за столом.
На стіл ставлять 12 різних пісних страв. Звичайно, навіть пісні прості страви вимагають фінансових витрат, а продукти, як відомо, подорожчали, пише Галас.
«Галас» підрахував, у скільки обійдеться приготування традиційної класичної вечері на 12 страв для чотирьох осіб.
Основна страва – кутя
Кожна сім’я готує кутю по-своєму й додає різні компоненти, але традиційно для приготування цієї страви потрібні пшениця, мак і мед. Можна додавати ще горіхи, родзинки, шоколад.
Відтак вартість куті на чотири особи буде близько 30 гривень. Готовий набір з пшениці, маку, меду, горіхів на ринку коштує 20-30 гривень.
Грибна юшка
Часто на святу вечерю готують грибну юшку. Щоб було дешевше, замість сушених грибів краще використовувати шампіньйони. На ринку кілограм шампіньйонів коштує від 30 гривень, а для сім’ї із чотирьох осіб вистачить і 300 грамів.
Вареники з капустою і з картоплею
Можна приготувати вареники вдома, а можна купити вже готові. Так, у крамниці 500 г вареників з картоплею коштують від 13 гривень, з капустою – від 15-ти. Якщо готувати вдома, то вийде дешевше, адже витратитися доведеться лише на муку.
Пісні голубці
Пісні голубці без м’яса – одна з обов’язкових страв на столі у багатьох родин. Для того, щоб їх приготувати, потрібно листя свіжої або кислої капусти, рис, гриби і морква. Для чотирьох осіб на це все потрібно близько 20 гривень.
Оселедець
Готовий оселедець коштує від 12 до 20 грн., а можна замаринувати й власноруч.
Мариновані гриби
На ринку літрова банка маринованих боровиків коштує щонайменше 120 грн., у крамниці півлітрова банка таких же грибів – 90. Опеньки, звичайно, дешевші й коштують 35-45 гривень за півлітри, мариновані шампіньйони – від 30 гривень за півлітри.
Борщ з вушками
Щоб приготувати пісний борщ, потрібні традиційні інгредієнти, а для вушок використовують різні начинки. Зазвичай це – гриби, цибуля, варена каша, терта булка. Обійдеться це все приблизно у 20 гривень.
Заливна риба
Ціна залежить від того, яку рибу обрати. Сьомга, лосось і щука – дорожчі й коштують від 90 грн., короп трохи дешевший. Його можна придбати за 70 грн.
Поре з квасолі
На ринку кілограм квасолі коштує від 24 гривень. Для вечері на чотирьох осіб вистачить і півкілограма. До квасолі додають ще цибулю, яка коштує 3 грн. за кілограм.
Узвар і пампушки
Сухофрукти краще купувати на ринку, адже там вони значно дешевші, ніж у супермаркетах. Кілограм чорносливу, наприклад, коштує від 30 грн., а в супермаркеті – 50. Літр сушених яблук, слив і груш коштують на ринку 15 гривень, тому це також непоганий варіант для приготування узвару. На сім’ю із чотирьох осіб цілком вистачить одного літру. Пампушки власного виробництва  обійдуться – від 10 гривень. Можна придбати готові, які коштують по 2,5 грн. за штуку
Відтак свята вечеря на чотирьох осіб коштуватиме в середньому 400 грн.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
322