Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Бійці з Тернопільщини на лінії зіткнення потребують допомоги

Бійці з Тернопільщини на лінії зіткнення потребують допомоги

24.12.2016, 22:00
У чергову поїздку на Схід волонтери Штабу національного спротиву вирушили у складі трьох чоловік під керівництвом Володимира Голоднюка. У складі волонтерської групи у це небезпечне відрядження поїхав Юрій Десятник, який вже не вперше власним автомобілем допомагає Штабу відвозити все необхідне українським воїнам безпосередньо на лінію зіткнення. І, як завжди, за словами Володимира Голоднюка, збаражани їхали без зупинок.
Усю дорогу на Схід лив дощ, Донеччина зустріла волонтерів сніговими переметами, щоб їх успішно подолати, збаражани мусіли почіпляти металеві ланцюги на колеса.
Першим пунктом, куди волонтери завезли допомогу, була висота під Докучаєвськом, де тримають оборону відважні айдарівці. Там серед голого поля хлопці облаштували свій нехитрий побут: є кухня, укриття, в якому можна відпочити та сховатися від легких осколків, всередині збиті лежаки, на стовпах ляльки-мотанки, буржуйка, біля якої клубочком спить біло-чорний кіт, і безліч зарядних пристроїв для телефонів, які живляться від генератора.
Саме там, під Докучаєвськом, захищає Україну і наш юний за віком, та по-дорослому серйозний і мужній збаражанин Віктор Чижевський. За свою хоробрість та витривалість він отримав «Лицарський хрест», спеціальну айдарівську нагороду. Як кожна високоморальна особистість і справжній воїн, Віктор скромна людина, тому про те, що удостоївся такого визнання в «Айдарі», волонтери зі Збаража дізналися випадково, коли побратими змусили Віктора похвалитися заслуженою нагородою перед земляками, пише Народне слово.
Айдарівцям збаражани передали лазерний далекомір, підзорну трубу для спостереження, яку для воїнів придбав Ігор Пилипчук із Америки, п’ять радіостанцій, закуплених заробітчанами, теж постійними помічниками Штабу волонтерами з Італії Олегом Іващуком та Сергієм Бондаренком, бінокуляр, закуплений Іваном Драчем з Америки, а також зимову форму, зимові берці, клямри, мішки, поліетиленову плівку, гумові чоботи з утеплювачем, хімічні зігрівайки, термобілизну, шкарпетки, рукавиці, шапки, продукти харчування.
– Ви б знали, як хлопці зраділи новій формі та чоботам, треба було бачити, як на бородатих обличчях з’являється усмішка, щойно вони приміряли обновки. В бойових умовах нема де прати і сушити одяг, він швидко зношується. Побутові умови важкі, можливості для гігієни мінімальні, тому хлопці практично усі бородаті, – розповідає про побачене Володимир Голоднюк. –Воїнам надзвичайно приємно від того, що про них пам’ятають та піклуються там, на мирній Україні.
Та найбільше гріють серця та душі українським захисникам дитячі малюнки, листи та обереги, стверджують воїни. За словами Володимира Голоднюка, цього разу вони теж привезли їх чимало. Більше того, волонтери Штабу ініціювали і провели у навчальних закладах Збаразького району акцію під промовистою назвою «Зігрій бійця», під час якої діти мали змогу привітати бійців на фронті своїми малюнками та оберегами, зробленими власноруч.
– Мав за честь вручити двом достойним бійцям Олегу Меркулову та Віктору Глушенок два срібні обереги «Бойовий тризуб» від проекту «Орден Народний Герой» роботи засновника і ювеліра Дмитра Щербакова, – похвалився Володимир Голоднюк.
Щоразу, перебуваючи на Донеччині, збаразькі волонтери не оминають пункт Гірняк, де базуються їхні друзі з підрозділу СІМІС «Цивільно-військове співробітництво евакуація 200», яким цього разу передали пральну машину, вареники і солодощі. – Ці хлопці виконують найважчу з місій, вони доставляють додому загиблих Героїв. Тижнями знаходяться в дорозі і відповідно, що одяг набирає специфічного запаху. На базі перебувають недовго, тож за цей час повинні привести свій одяг до ладу. А ще ми у них інколи ночуємо – там тепло, є бойлер і можна трохи перепочити, прийнявши душ, ? розповів Володимир Голоднюк.
Наступного дня волонтери зі Збаража були уже поблизу Попасної, де борються із агресором відважні збаражани Віталій Кодьман, Володя Макарський, Іван Бойко. Землякам передали їхнє головне замовлення – бензопилу «Урал», в також медикаменти, дитячі листи, відерця вареників, квашеної капусти, моркви і супи від волонтерів зі Львова Hand Made по-львівськи для Армії руками волонтерів.
Під Дебальцевим на Світлодарській дузі заїхали в гості до легендарної 1-ї роти 25 ОМПБ «Київська Русь». Саме у цьому бойовому підрозділі «Таргани» служать Народний герой України, герой Майдану – Анатолій Адамовський, Грек, старшина із позивним «16-ий», Женя з Дніпра. «Тарганами» бійців підрозділу охрестили сепаратисти, коли не змогли вибити українських відчайдухів із їхніх позицій. Анатолій Адамовський розповів, що за три дні до нашого приїзду в бліндаж влучив ворожий мінометний снаряд 120 калібру. Бліндаж зруйнований вщент, від вибуху покрутило зброю, а бійці залишилися живими, хоча і отримали поранення. Це диво, адже після такого не виживають. Коли я йому(Анатолію Адамовському) сказав, що хлопці народилися у сорочці, Толік мене поправив «у вишиванці, братику, у вишиванці».

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
340