Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → "Фільтруй суд!". Франківчан навчали контролю громадськості над судовою реформою.

"Фільтруй суд!". Франківчан навчали контролю громадськості над судовою реформою.

17.12.2016, 20:22

Сьогодні, 17 грудня в конференц-залі готелю "Станіславів" тренінг “Судова реформа в Україні: інструменти громадського контролю”. Організаторами заходу виступили експерти та активісти громадського руху "ЧЕСНО", які представили громадськості свою кампанію "Фільтруй суд!" та центр демократії та верховенства права CEDEM за підтримки уряду Швеції.

Головною метою кампанії є контроль за суддями та активізація суспільства задля утвердження справедливості правосуддя через очищення судівських лав.
Участь у тренінгу взяли близько 20 людей, серед яких представники громадських організацій, громадські активісти, журналісти та просто небайдужі громадяни, які зіткнулися з суддівським свавіллям та хабарництвом, - пише 0342.ua

Ознайомившись з проблемами учасників активісти "ЧЕСНО" провели для них лекцію у якій розповіли про основні проблеми з якими вони стикалися у своїй діяльності та механізмами їх вирішення. Зокрема, вони розповіли, що в 2016 році ГПУ було відкрито 26 кримінальних проваджень проти суддів запідозрених у хабарництві, але до суду дійшло лише 12 кримінальних справ, у яких звинувачується 14 суддів. За 2016 рік було винесено лише 2 вироки проти суддів-хабарників, 1 з них - виправдовувальний, при тому, що в Україні є більше 6-ти тисяч суддів. Також, відвідувачам заходу було продемонстровано відео ролик у якому наочно показано масштаби корупції серед представників феміди: суддя, який бере хабар у 200 долларів посеред вбиральні та суддя, що намагається сховати коштовності у своєму кабінеті.

Саме через таку невтішну статистику та подібні приклади корупції було створено рух "ЧЕСНО", головними цілями якого є:
- Створення бази персональних профайлів суддів з оцінкою їхньої доброчесності;
- Формування якісного складу Верховного Суду;
- Проведення нових конкурсів.
Долучитися до судової реформи може кожен перейшовши на сайт кампанії "ЧЕСНО.Фільтруй суд" та заповнивши онлайн-досьє на будь-кого із українських суддів, чи написавши про факти корупції суддею, ухвалення ним сумнівних рішень, чи просто про його неетичну поведінку на фейсбук-сторінку організації.

DSC04230DSC04234DSC04236DSC04238

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
372