Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Як відсвяткувати Новий рік і лишитися живими та здоровими. Поради для тих, хто вирішив зустріти 2017-й в наметах на вершині

Як відсвяткувати Новий рік і лишитися живими та здоровими. Поради для тих, хто вирішив зустріти 2017-й в наметах на вершині

14.12.2016, 21:30

Все більше людей у новорічну ніч відмовляються від домашнього затишку чи галасу ресторану на користь засніжених гірських вершин. Проте похід в гори взимку —справа відповідальна, непроста і часто небезпечна. Як правильно організувати своє екстремальне свято і не зіпсувати його відмороженими кінцівками, загубленими в снігах друзями та іншими неприємними несподіванками — з'ясовував 0342.ua.

За консультацією ми звернулися до Василя Фіцака, рятівника пошуково-рятувального відділення села Явірник (Верховинський район) 3-ї пошукової групи ДСНС Івано-Фрнківської області.

Комплектація групи:
взимку в гори можна ходити тільки групами. Соло-походи виключені: кожна група мусить мати провідника. Якщо вона складається більш ніж з 15 чоловік, в провідника має бути заступник. Він або вони — обов'язково туристи з досвідом; керівник має оцінити ступінь фізичної підготовки і можливості кожного члена групи, а також проконтролювати їх стан здоров'я перед виходом.

Планування маршруту:
керівник мусить скласти маршрут і графік руху своєї групи з урахуванням привалів та стоянок; у зимовий період окрім карти і компасу необхідно мати з собою GPS-навігатор, адже стежки як правило повністю заметені снігом і легко збитися з дороги. Якщо група велика, можна взяти з собою рації; прокладати маршрут слід з урахуванням найбільш небезпечних ділянок. Наприклад, на гору Піп Іван можна йти через село Дземброня або через Вухатий Камін і Смотрич. Останній маршрут є небезпечним через підвищену лавинну небезпеку; голова групи має отримати консультацію в рятувальників, а перед виходом зареєструвати свою групу у відповідному рятувальному підрозділі; напередодні старту слід обов'язково подивитися прогноз погоди на кілька днів вперед.

Рух групи:
категорично забороняється починати похід за несприятливих погодних умов — при дуже низьких температурах та сильних снігопадах. Також не можна йти в гори після того, як понад три дні ішов сильний сніг (50 см і більше) через підвищену небезпеку сходження лавин; пересуватися слід в шеренгу по одному. Першим мусить йти керівник або його заступник, замикати — також досвідчена людина; не можна зрізати і скорочувати шлях. Треба рухатися хребтами або вершинами, уникаючи схилів. Категорично забороняється продовжувати рух в темряві чи в густому тумані, коли надзвичайно легко втратити орієнтири; якщо комусь з членів групи стало погано, слід негайно повідомити про це рятувальників.

Необхідне спорядження:
всі члени групи мусять мати снігоступи і трекінгові палки, при пересуванні крутосхилами, особливо якщо снігове покриття щільне і частково заледеніло, бажано мати кігті та льодоруби для фіксації під час руху; аптечка. Про неї має подбати керівник групи; пальник. Не розраховуйте на те, що зможете розпалити багаття. детальніше про групове та індивідуальне спорядження читайте тут.

«Керівник має подбати про все необхідне в поході, а кожен учасник мусить серйозно поставитися до цього» — акцентує Василь Фіцак.

Він зазначив, що вже чимало груп зареєструвалося і проведуть новорічну ніч на горі Піп Іван Чорногірський. Проте всі вони розраховують на намети, адже в обсерваторії Білий Слон йде реконструкція. Але він наголосив, що, в разі чого, там є сховок для туристів, де можна відігрітися.

До теми: Де і за скільки іванофранківці можуть відсвяткувати Новий 2017 рік?.

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
358