Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → "Після її смерті моє життя закінчилося" – матір загиблої у ДТП 17-річної студентки з Тернопільщини

"Після її смерті моє життя закінчилося" – матір загиблої у ДТП 17-річної студентки з Тернопільщини

04.12.2016, 18:00
Триває суд над мотоциклістом, який збив на пішохідному переході у Вінниці 17-річну студентку з Тернопільщини. Мама дівчини боїться, щоб скоєне не зійшло обвинувачуваному з рук. 
- Андріана була моє гордістю – чемна, гарно вчилася, займалася спортом, - каже мама 17-річної Андріани Демчук, яка померла від важких травм, отриманих в аварії. – Після її смерті в мене життя закінчилося. Коли я десь між людьми, то ще півбіди. А вдома вовком вию…
Андріана Демчук родом з села Зарудечко Збаразького району. Дівчина була студенткою другого курсу транспортного коледжу у Вінниці. Саме там з нею і сталася біда. 30 травня цього року дівчина з подругою поверталася увечері з концерту Сергія Притули, який відбувася у комплексі Feride Plaza. О 23.00 на пішохідному переході на перехресті вулиць Стуса та Пирогова дівчину збив мотоцикліст, пише 20 хвилин.
Удар був таким сильним,що Андріану відкинуло на 5 метрів. Її подругу Ілону врятувало те, що у неї задзвонив телефон і дівчина призупинилася. Андріана лежала в комі у реанімації обласної дитячої лікарні у Вінниці. Друзі та рідні збирали кошти на її лікування, та врятувати життя дівчини медикам не вдалося.
20 червня серце Андріани перестало битися… 22 червня її поховали у її рідному селі на Тернопільщині. Тим часом винуватець у смерті дівчини все літо розгулював на свободі. Жодної інформації від поліції про перебіг розслідування матір Андріани не отримувала. Тож жінка зрозуміла, що справа затягується і взялася все з’ясовувати. Як виявилося, винуватцю аварії три місяці не оголошували підозру.
Писала до генпрокурора
Нині мама Андріани Ніна Демчук чекає справедливості правосуддя і сподівається, що винуватець аварії відповість за скоєне. Вбита горем матір звернулася в «RIA плюс», адже боїться, щоб справу не загальмували.
- Андріана померла 20 червня - саме на день народження свої старшої сестри Анжели. Тепер моя старша донька ніколи не святкуватиме свій день народження, - каже Ніна Демчук. - Ми похоронили Андріану, я чекаю. Червень, липень. Телефоную до слідчого. Він:  «Ми вам подзвонимо». Але ніхто не дзвонить. Я написала скаргу у Генпрокуратуру , але звідти відповідь скерували до Вінниці, а звідти - ніякої звістки. Тоді я вирішила звернутися до адвоката. Ми склали скаргу до генпрокурора Юрія Луценка і після того все зарухалося. Винуватцю аварії у вересні оголосили підозру та обрали запобіжний захід – домашній арешт.
Поїхав на море
Ніна Демчук каже, що зрозуміла, що мусить щось робити, коли дізналася, що винуватець аварії на свободі і насолоджується життям на повну.
- Моя племінниця побачила в інтернеті фото, де він разом з дівчиною відпочиває на морі. На фото дата - 10 липня 2016 року. Андріана померла 20 червня. Це навіть не через місяць, - каже мама.  - Я побачила це фото, де він сміється на всі зуби, і залилася сльозами. Як так? Моя дитина в могилі, а ти на морі! Та ще й фото викладаєш, сиплеш мені сіль на рану! А моя донька теж, може, поїхала б на море, бо якраз були літні канікули…
Врешті, перше судове слухання відбулося 9 листопада у Вінницькому міському суді, наступне слухання – 20 грудня. Обвинувачуваний – 21-річний Дмитро Федоров.
- На першому слуханні було ознайомлення з документами та прийняття рішення чи продовжувати домашній арешт. Суддя вирішив продовжувати. А що буде далі, не знаю, - каже Ніна Демчук. - Я не розумію, навіщо було все так затягувати, адже є винуватець ДТП, є відео з камери спостереження, де видно як люди переходили дорогу. Поліція була на місці аварії, швидка все зафіксувала, свідки були. Які ще докази потрібні? До речі, на цьому відео видно пішохідний перехід, машини стоять, Андріана йде акуратно, до тротуару їй залишилося буквально два кроки і раптом вискакує мотоцикл. Я аж сама жахнулася, коли дивилася. Вона, бідна, розгубилася і не знала чи бігти, чи стояти. А він як їхав, так прямо і на неї. Слідчий каже, що водій не міг пригальмувати, бо швидкість велика - поза 100 км. А в центрі міста дозволено 60. Чому така велика швидкість була? Йому інкримінують статтю 286 – «Наїзд з необережності». А сідав на мотоцикл теж з необережності? Розвивав швидкість з необережності? Він же це робив свідомо! Виїхав як на полювання – або пощастить або зіб’є когось. Як не Андріана, то хтось інший постраждав би.
Рятував своє життя, а не чуже
Ніна Демчук каже, що водій мотоцикла визнає свою вину і каже, що не хотів цього робити.
– Добре, не хотів. Але ж ти навіть не намагався уникнути біди, - продовжує жінка. - Мотоцикл можна було положити на бік, тим більше він каже, шо він - спортсмен. А він рятував своє життя, а не чуже. Андріану вдарило шоломом так, що той аж тріс. Можете уявити, який це був удар. Медексперт сказав, що якби вона і вижила, то була б калікою – не ходила б і не говорила б. Її череп був потрісканий як шкаралупа яйця, там не було жодної цілої частинки. Буває собаку зіб’є машина - і за це судять. А тут дитину закопали - і все добре. Йому в тюрму мама зможе подзвонити, а я не подзвоню своїй дитині. Я бачу лише хрест і сиру землю. Кожен день йду на цвинтар. Я вам не можу передати, який це біль. Хто не відчув такого, ніколи не зрозуміє. Просто живеш за інструкцією, що маєш кудись йти і щось робити. Я живу тільки для того, щоб цю судову справу довести до кінця та поставити пам’ятник Андріані.
Три місяці чекали на експертизу
 Дійсно про підозру водієві мотоцикла було оголошено лише у вересні, підтвердила прес-офіцер Головного управління Нацполіції у Вінницькій області Анна Олійник. Та це не через те, що слідство зволікало, запевняє вона.
- Для того, щоб докази не розсипалися в суді, треба було дочекатися результатів експертиз, - каже пані Олійник. - У червні була призначена автотехнічна експертиза, де слідчий задав ряд питань для експерта, в тому числі, якою була швидкість водія мотоцикла. Експертизу проводив Вінницький відділ київського науково-дослідного інститутут судової експертизи. В нас такий експерт лише один і через велике навантаження він робить експертизи по 3-4 місяці. Тому ми дочекалися результатів, які прийшла наприкінці серпня-початку вересня. І у вересні водієві оголосили про підозру.
Експертиза підтвердила, що водій мотоцикла перевищив швидкість – більше 100 км, додає Анна Олійник.
- Поліція заціавлена в об’єктивному розслідуванні, щоб була максимально зібрана доказова база, щоб в суді  ці всі звинувачення не розсипалися, - каже вона. - Водієві мотоцикла оголосили про підозру, справа пішла до суду, який виніс рішення про домашній арешт. Тут з боку слідства не було жодних безпідставних затягувань. Але маму можна зрозуміти. Загинула її донька, і вона переживає. Ми зацікавлені в тому, щоб справа дійшла до логічного завершення, і вина особа понесла заслужене покарання.
Василь Когут, адвокат: - Сьогодні у зв’язку з лібералізацією законодавства (новий «Кримінально-процесуальний кодекс України» діє з 2013 року - ред) аварія – це необережний злочин і відповідно до нього ставляться дещо м’якше, ніж до навмисних злочинів – крадіжок, вбивств. А зв’язати докупи факт аварії – потрібно однозначно. Приміром, встановлено, що такий то пішохід потрапив під машину такої то особи. Але судмедекспертиза вирішує питання про причинний зв'язок між фактом смерті і отриманими травмами. При тому чи ті травми, які отримані, співвідносяться з фактом наїзду. Бо наприклад, може чоловік йти, падати не раз, а потім раптом потрапити під машину. Це все факти, але їх треба зв’язати для правильної кваліфікації, що смерть наступила саме в результаті травм отриманих під час ДТП. Це є прерогатива експертизи і тільки після отримання її результатів можна приймати рішення про підозру, а далі пред’явити обвинувачення в суді. У даному випадку, оскільки експертиза тривала три місяці, відповідно без неї не могли оголосити підозру та визначитись з кваліфікацією. 

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
270