Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У мережі розмістили унікальні знімки центральної вулиці Тернополя часів першої світової війни

У мережі розмістили унікальні знімки центральної вулиці Тернополя часів першої світової війни

27.11.2016, 22:00
Тернопільський блогер Тарас Циклиняк поширив унікальні знімки центральної вулиці Тернополя, які датуються 1917 роком.
Довідка. Назва вулиці походить від «Русь», «руський». Помилковим є трактування, нібито назва вулиці походить від слова «російський».
У XVI ст. територія сучасної Руської була околицею Тернополя, через неї пролягав торговий шлях зі Львова до Кам'янця-Подільського. Праворуч, якщо іти від Ставу до Центру, пролягали міські вали. Частина сучасної Руської в давнину була вулицею Ринок. Вона починалася від сучасного Старого Ринку і до Валової, де починалася стара Руська.
Тут були крамниці, склади, аптеки, зосереджувалася вулична торгівля, переважали купці-українці. У ХХ ст. поряд із книгарнею, а також складом друкованої церковної продукції кооперативи «Будучність» працювали друкарня і книгарня єврейської літератури Чачкеса. Славилася Руська ресторанами, кімнатами-покоями для сніданків, аптеками.
Руську оточували триповерхові будівлі з тесаного каменю з балконами. Будинки з обох боків стояли близько і залишали значно менше простору для дороги, ніж нині. Давню забудову вулиці знищили під час боїв за Тернопіль у 1944 році. Після війни проїзд зробили ширшим. За радянської влади тривалий час посеред вулиці існував бульвар Леніна з пішохідною зоною і декоративними, схожими на єгипетські обеліски, стовпами.
23 05 2011 (37)0HeKjT48CCw

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
413